Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.12.2011 21:26 - Русия ще иска България да плати разходи за Бургас-Александруполис
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 467 Коментари: 0 Гласове:
0



Русия ще изиска от България да погаси разходите по проекта "Бургас-Александруполис, заяви в понеделник руският министър на енергетиката Сергей Шматко.

"Ще бъде направена правна оценка (на действията на България - бел.ред.). Ще бъде извършена инвентаризация на тези разходи, които бяха понесени от стопанските субекти в тази връзка. Без съмнение, в съответствие с действащите процедури, те ще бъдат предявени на българската страна за погасяване", посочи министърът пред журналисти в град Нефтекумск, цитиран от РИА Новости.

В началото на декември България заяви, че прекратява участието си в проекта за трансбалканския петролопровод "Бургас-Александруполис", смятайки го за икономически неизгоден. Руската компания ”Транснефт” от своя страна взе тайм-аут, очаквайки по-нататъшни указания от руските власти. Руското министерство на финансите заяви, че ще определи позицията си след Нова година.

В края на ноември дългът на България по проекта съставляваше 6.2 млн. евро. Шматко изрази увереност, че проектът напълно е отговарял на интересите на страните, включително България.

"Проектът за строителството на българската АЕЦ ”Белене” се намира в стадий на стагнация и в близките месеци няма перспективи за активизирането му", заяви още Сергей Шматко. ”Много ми е жалко да говоря за това, но в близките месеци не виждам педпективи за възобновяване на динамичния преговорен процес и на процеса, свързан с реализацията на нашите споразумения и договорености”, посочи той.

Той подчерта, че българската страна не може просто да напусне проекта, както в случая с петролопровода ”Бургас-Александруполис”.

"Там са влошени колосални средства, ние сме направили сериозни разходи за оборудване. Предпочитам да остана реалист. В днешната ситуация, след това, което стана във Фукушима, реализацията на такива проекти като АЕЦ "Белене" е възможна при еднозначна подкрепа както от правителството на България, така и при консолидирана позиция на българското общество. За съжаление, не наблюдаваме нито едното, нито другото", отбеляза Шматко.

Той подчерта, че никой друг на световните пазари няма да предложи на България такива условия за изграждане на атомната централа, каквито са предложили руското правителство и корпорацията "Росатом".




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13050091
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930