Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.01.2012 18:37 - Нели Огнянова: На дневен ред стои въпросът за качеството на журналистиката
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 981 Коментари: 0 Гласове:
0



Когато говорим за фалшиви интервюта има други събития в днешната журналистика, които имат по-сериозни ефекти.

Например, пиарът вместо журналистика, платени поръчкови статии, жълтите измислици, там пораженията могат да бъдат много големи. Това каза пред БНР Нели Огнянова, професор по медийно право.

За новини се представят поръчкови статии и хората ги възприемат като такива. Смятам, че има по-важни теми за обсъждане, за отговорността на медиите и за отговорността на този който чете, за медийната грамотност. По начало по ред критерии трябва да избираме кои са източниците ни на достоверна информация. За фалшивите новини да си спомним 1 април. Тогава някакви материали публикации се представят за достоверни и за смешни, друг път такава индикация може да бъде името на сайт.

 Ако един сайт се казва "Невероятно", тогава този, който чете, трябва да предположи, че става дума за елемент на сатира, добави Огнянова. Тя посочи, че наистина е от значение изрично съобщение на даден сайт, че той е с елемент на сатира примерно. "Човек не го забелязва едно такова съобщение, ако не се вгледа в това. Има и друг тип отбелязвания. Интернетът е благоприятна среда за производството на такива новини и за тяхното разпространение", каза Огнянова.

На въпрос дали трябва да се промени регламентът в регистрацията или да има нови правила, Огнянова отговори, че е прегледала дали има практика по този въпрос. "Виждам, че съд, който се занимава със стандартите в съдебното слово е гледал дело с уж изказване на спортист срещу друг спортист. Това дело се занимава с границата на правото. Ще говоря за право, не за етика.

Съдът след като внимателно разглежда тази уж публикация, в която има уж твърдение, накрая приема, че трябва да се разчита на възможностите на средния читател и според съда средният читател трябва да разбере, че това е шега. За България може би трябва да се изисква повече от средния читател и той все повече трябва да се ориентира за какви източници става въпрос. Правото се занимава със сериозни нарушения, тогава, когато например има кражба на самоличност, фалшиви профили в социални мрежи, границата е деликатна и ако става дума за сатира, правото ще внимава от гледна точка на защита свободата на словото", поясни Огнянова.

За медийното право има разнообразни коментари за търговското споразумение, търговското фалшифициране, запознах се с изказване на президента Обама също. Има интересни съобщения, свързани с режима на личните данни в ЕС и медиите отбелязват идеите за санкциите и преразглеждане на правната рамка на защита на личните данни. Очаквам правната рамка на медиите да следва тенденциите.

 Изработва се културна стратегия, проект с широко участие на гражданския сектор, в рамките на тази стратегия има идея да се създадат работни групи, да отразяват различните сектори на националната култура. Ще има и работна група свързана с радио, тв, печатни и нови медии. Очаква се добро сътрудничество на гражданските организации и Министерството на културата и други министерства, добави Огнянова.

За манипулацията в днешното общество, Огнянова каза, че това, за което говорим е симптоматика. Има процеси, които вървят и е трудно да се анализират дълбоко, поради трудността да се намери емпирична информация, която да позволи истински анализ. Съществува трудност да се достигне до данни и да се правят след това изводи, когато става въпрос за тенденции в българските медии. Големият въпрос за качеството на журналистиката като цял спектър от изисквания стои на дневен ред, стои въпросът и за политическата реклама, защото са още много близо изборите, а те показаха, че има нужда от осмисляне на отношението политика - медии - информация, която стига до избирателите, подчерта Нели Огнянова.

BGZONA

 



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13052049
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930