Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.04.2012 21:03 - Първанов: Станишев оказва натиск върху членове на БСП
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 875 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 10.04.2012 21:36


Ръководство на БСП упражнява безпрецедентен натиск върху онези структури в партията, в това число и големи областни центрове, които са издигнали моята кандидатура – това обяви в Пловдив експрезидентът Георги Първанов, коментирайки лидерската битка в соцпартията, съобщи Радио Пловдив 

Без да споменава името на опонента си Сергей Станишев, бившият държавен глава подчерта, че няма друг такъв случай в историята на пратията за последните 22 години, когато апаратът да се е намесвал пряко във формирането на отчетно-изборната кампания и в решаването на лидерския въпрос. 

Първанов обясни, че се бори за поста председател на БСП, за да помогне на партията да спечели парламентарните избори догодина, да формира правителство и да има едно солидно лявоцентристко управление. 

БСП трябва да намери своя автентичен ляв образ като се върне към изходния модел на социално-либерална партия – заяви Георги Първанов. В Пловдив той се срещна с актива на левицата в Пловдивска област. Тема на дискусията бе въпросът „Как БСП да спечели парламентарните избори през 2013-та година?”. 

Левицата трябва да направи по – рязък от левия завой, който правят десните – така Георги Първанов формулира идеята си за бъдещето на БСП. 
Що се отнася до разрастващия се лидерски конфликт в БСП и внушенията, че подготвя „контролиран вот” на предстоящия партиен конгрес, Георги Първанов категорично заяви: "Забелязвам един безпрецедентен натиск по отношение на онези структури в партията, в това число и големи областни центорве, които са издигнали моята кандидатура.” 

Отказвайки да назове имената на тези градове, Първанов подчерта, че този натиск е непочтен, некоретктен и недалновиден. И обясни защо, визирайки сегашното ръководство на БСП: „Няма друг такъв случай в историята на пратията за тези 22 години, когато апаратът да се е намесвал пряко във формирането на отчетно-изборната кампания, в решаването на лидерския въпрос.” 

Без да споменава името на Сергей Станишев като негов опонент за лидерския пост, Първанов напомни, че апартът е на партията, а не партията на апарата. И неглижира въпроса за своята победа или загуба на лидерската битка в БСП: „Няма значение къде ще бъде моето място. Ако бъда избран, разбира се, ангажиментът е много по – тежък. Но, и да не бъда избран, влизам в строя – няма да кажа марширувам, но – ще изпълнявам тази задача, която партията реши.” 

Всичко зависи от разпределението на ролите – обясни Георги Първанов и допълни: „Дано обаче да си разпределим ролите.” 


БЛИЦ съобщи, че лидерката на градската организация на БСП в Пловдив Атанаска Тенева е научила за визитата на Георги Първанов (2002-2012) от медиите. 

Тенева сподели огорчението си, че не била лично поканена, като председател на ГС на БСП, на срещата на бившия държавен глава със соцактива. Има сериозен личностен сблъсък в партията, но това едва ли ще доведе до разцепване, смята Тенева. Според нея буди недоумение факта, че от срещата отсъства най-колоритната фигура на партията в града – доц. Илия Баташки, който е най-големият опонент на настоящия областен лидер Георги Гергов и се приема за привърженик на Сергей Станишев. Атанаска Тенева смята, че срещата с Първанов е организирана в неподходящ момент, тъй като в същото време се провежда заседание на Националния съвет на левицата в столицата.


За разговора с Георги Първанов са били поканени същите представители на общинските организации на БСП, които са присъствали и на разговора със Сергей Станишев преди месец. През Пловдив се очаква да минат всички номинирани за председател на БСП. 

На директен въпрос защо се кандидатира, Първанов отговори, че искал да помогне на партията, но иначе имало с какво да се занимава. На Станишев пък пожелавал да се утвърди като президент на ПЕС.

Докато Първанов е притиснат от медиите да отговаря на актуални въпроси, Румен Петков забавлява с вицове домакина Георги Гергов, бившия червен кмет на Карлово Найден Найденов, настоящия вицекмет на Асеновград Манол Генов и други видни партийни функционери. Плътно зад бившия държавен глава стоят синът и дъщерята на Николай Добрев – Мариана и Кирил Добреви. 

Независимо от неистовото желание на областното ръководство на соцпартията експрезидентът да е обграден от млади хора, залата бе препълнена с белокоси другарки и другари, видя репортер на БЛИЦ.



Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13048604
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930