Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.08.2012 21:21 - Празнични богослужения за Успение Богородично в цялата страна
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 841 Коментари: 0 Гласове:
1



На 15 август Православната църква чества един от най-големите празници – Успение на св. Богородица. На този ден се отбелязва напускането на този свят Божията майка, която завършила земния си път и била приета в Небесното царство от своя Син.

С тържествени богослужения ще бъде отбелязан големият богородичен празник в православните храмове във всички епархии на БПЦ, пише dveri.bg

Негово Светейшество Българският патриарх Максим по традиция ще посрещне Успение Богородично в едноименния Троянски манастир. В честванията там ще се включат и синодалните архиереи, които заедно с главата на БПЦ ще отбележат успението на св. Богородица и края на поста.

В св. обител вече са пристигнали Русенският митрополит Неофит и митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, който е у нас заедно с американски поклонници от епархията му.

imageУспение Богородично е денят на Варна, когато катедралата в града чества своя храмов празник. Празничното богослужение ще оглави Варненският и Великопреславски митрополит Кирил. По време на
св. Литургия ще се отправят специални молитви и прошения за излизане
на свобода на капитан Светлозар Собаджиев, който се намира в затвор в
Панама повече от една година съд и присъда.

На тържествата по случай Деня на Варна ще присъстват министър-председателят Бойко Борисов и членове на правителството. В програмата на премиера е включено и посещение на строящия се в морската ни столица храм «Св. Прокопий Варненски».

В катедралния храм на Видин празникът Успение Богородично ще бъде отбелязан със света Литургия. С благословението на Видинския митрополит Дометиан тържествена света Литургия във връзка с храмовия празник на катедралния храм „Успение Богородично“ в гр. Лом ще отслужи Величкият епископ Сионий в съслужение с духовници от Ломска духовна околия и гости от епархията.

Тържествено ще бъде отбелязан празникът и в Клисурската света обител край Берковица, както и във всички манастири и енории на Видинска епархия.

На 16 август по новоустановена традиция в катедралния храм на Видин от 19 ч. ще бъде отслужено последованието „Опело на Света Богородица“ с лития около храма. След богослужението за всички присъстващи на молитвата в храма ще бъде дадена празнична вечеря за здраве, радост и духовно единство.

От Видинска митрополия правят важно уточнение: Празникът на видинския храм "Успение Богородично", до парк "Нора Пизанти", се отбелязва на 1 октомври на празника Покров Богородичен. На 15 август там няма да има богослужение.

Иконата на Успение Богородично и плащеницата, на която е извезано погребението на Света Богородица, ще бъдат пренесени от Несебър в Бургас за големия християнски празник Успение Богородично. Пренасянето ще стане веднага след традиционното литийно шествие, което се прави в навечерието на празника в Несебър към храм «Св. Успение Богородично».

В Бургас празникът ще започне с отслужване на тържествена света литургия от 8 часа сутринта в новостроящия се храм «Свети Николай» в комплекс Меден рудник. По-късно от 11 часа ще започне литийното шествие около църковния комплекс. Подобно литийно шествие за Голяма Богородица в Бургас ще бъде извършено за първи път.




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12979918
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031