Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.01.2013 20:33 - 500 оръжейници от Сопот стават общински служители
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 686 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 16.01.2013 20:40


Община Сопот може да поеме на работа до 200 души от военния завод в града по оперативна програма "Подкрепа за заетост", а община Карлово може да осигури препитанието на още 300 души. Българо-германски център пък може да обучи и преквалифицира по определени специалности и желание на хората до 300 души. Това стана ясно на извънредното заседание на тристранния областен съвет в Пловдив, на който бяха обсъдени алтернативи за работа на съкратени работници от ВМЗ.   Преди ден премиерът Бойко Борисов съобщи, че 700-800 работници от ВМЗ-Сопот трябва да бъдат съкратени, за да може дружеството да бъде приватизирано, защото никой не го иска с 3200 души състав.   "Има определена готовност общините от областта да кандидатстват по схемата "Подкрепа за заетост" и другите мерки по ОП "Развитие на човешките ресурси" и по допълнителни програми по Националния план за действие по заетостта", съобщи социалният министър Тотю Младенов. По думите му, когато дадената община наеме хора на работа за дейности, които са свързани на общинско ниво, заплатата е 380 лева плюс осигуровките, като заетостта е до една година.   "Ако ги наеме частният бизнес, заплатата е според минималния осигурителен праг за съответната дейност", обясни министърът.   По думите му всяка година се правят национални планове за действие по заетостта, всяка година се кандидатства по оперативните програми, "така че има възможност, ако не си намерят работа, тези хора да кандидатстват отново".   Кметът на Сопот Веселин Личев пък съобщи, че 300 от най-бедстващите работници във ВМЗ-Сопот, ще се хранят веднъж дневно в социалната трапезария на местната община.   Работниците не са взимали заплати от месеци и вече нямат пари дори за храна.   Те настояват да не бъдат освобождавани повече от 300 души и предлагат ВМЗ да се обедини с "Кинтекс" ЕАД, след като държавата вече отхвърли искането им за обединение с "Терем".

Парламентарната комисия по икономическа политика днес подкрепи изваждането на "ВМЗ-Сопот" от списъка с държавните компании, чиято приватизация може да се извърши единствено по специална стратегия. Решението на комисията е прието с 13 гласа "за", четирима въздържали се и нито един "против".
Изпълнителният директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол Емил Караниколов каза пред депутатите, че досегашната стратегия е много добра, но ако се следват нейните критерии, отново ще бъде допуснат само един кандидат. По думите му, ако се вземе решение за изготвянето на нова стратегия, това ще отложи приватизацията на военния завод с месеци. 
Досегашната стратегия предвиждаше запазване на работните места в завода, които са над 3 хил. Друго изискване към кандидат-купувача беше да поеме всички задължения на компанията, включително забавените с месеци заплати. Останалият единствен кандидат - русенското дружество "Емко" след няколко удължавания на строка така и не внесе финансова гаранция и сделката се провали в началото на тази седмица. 
По-рано тази вечер протест, организиран в социалните мрежи, в подкрепа на работниците от "ВМЗ" – Сопот блокира кръстовището на ул. "Граф Игнатиев"и бул. "Васил Левски" и спря движението за 15 минути, съобщи bTV.



Гласувай:
2


Вълнообразно


1. kasnaprolet9999 - Тези хора не заслужават такава участ!!!
16.01.2013 22:23
300 от най-бедстващите работници във ВМЗ-Сопот, ще се хранят веднъж дневно в социалната трапезария на местната община.
Обединение с "Кинтекс" ЕАД е най добрия вариант, но и него трябва да извадят от списъка за дружества, за които е необходима стратегия за приватизация, защото тези стратегии се измислят и одобряват от хора, които са твърде далеч от тази материя.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13049456
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930