Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.01.2014 11:35 - Депутатът Страхил Ангелов прецака голяма поръчка на ВМЗ-Сопот
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 2579 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 25.01.2014 11:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Посещението на депутата от БСП Страхил Ангелов в Сирия прецака голяма поръчка на оръжейното предприятие ВМЗ - Сопот.

image

Кадър от срещата между Ангелов (вдясно) и председателя на сирийския парламент Мохамад Аллахам.


След медийната разгласа на визитата, Ангелов заяви, че целта на визитата му бил бежанският проблем, не се е срещал с президента Башар Асад и няма намерение да го прави, пък се сблъскаха с официалната позиция на сирийското посолство. Дипломатическата мисия обяви в официална позиция до "Фокус", че при срещите си с висши политици в Дамаск нашата делегация е отбелязала "важната роля на президента Башар Асад за запазване на суверенитета, единството, независимостта и защитата на интересите на своя народ и разгрома на тероризма на неговите територии".

Сирийската агенция САНА съобщи, че по време на среща на българската делегация, ръководена от Страхил Ангелов, министър-председателят на Сирия Уаел Надер ал Халки е заявил следното: "Ролята на страните от ЕС и Запада като цяло, които осъзнават глобалната война, на която е подложена Сирия, е рискът от достигане на тероризма в страните им. Те трябва да окажат натиск върху правителствата и да ги принудят да преустановят подкрепата си към терористите в Сирия". А Ангелов изразил надежда Дамаск да възвърне международната си роля и да заеме мястото си в Женева, за да се установи мирът в Сирия, и да се противопостави на тероризма, на който e подложенa страната. Агенцията обяснява, че соцдепутатът заявил, че е необходимо да се гарантират сигурността и безопасността на сирийския народ, като подчертал, че "членовете на делегацията ще предадат това, което са видели в Сирия, вярно на народа и на българския парламент и ще разкрият истината за конспирацията, пред която са изправени, и опасността от тероризма на международно ниво".

Визитата на Ангелов бе официално осъдена от външния министър Кристиян Вигенин, който се възмути от поведението му и чрез профила си във Фейсбук поиска да му бъде наложена санкция от партийното ръководство. Режимът на Асад се ползва на международно равнище само с подкрепата на Русия и Китай, припомня електронното издание Медиапул. По-късно министър Вигенин препоръча на депутатите да се консултират с Външно преди да предприемат пътуване до различни точки по света.

Всъщност посещението на Страхил Ангелов можеше и да мине метър, ако разсъждаваме за факта сам по себе си. Крушката обаче си има опашка. Седмица преди въпросната визита най-големия оръжеен завод у нас - ВМЗ-Сопот обяви наемането на нови работници заради поръчки от чужбина. От ръководството на предприятието не съобщиха кой е поръчителят, тъй като това е търговска тайна, а заради спецификата на изделията представлява и класифицирана информация. Прокраднаха се съобщения, че поръчката е за Северна Америка. Имайки предвид сравнително доброто икономическо състояние на оръжейните производители и търговци в онази част на света, малко вероятно е поръчката на ВМЗ да е била за там. Подозренията, че българските изделия са предназначени за Близкия изток се потвърждават индиректно от факта, че родните оръжейни производители винаги са имали добър пазар в онзи район. След огласяването на визитата, не е ясно дали поръчката ще се изпълнява. От ВМЗ-Сопот мълчат.

Дори да се неглижира икономическия проблем, не може да се подмине политическата буря, която визитата на Страхил Ангелов предизвика. Като член на ЕС, България трябва да се съобразява с общата политика 28-те по всички ключови въпроси. Позицията на ЕС по въпроса за конфликтните зони в света, включително Сирия, е за неподкрепа на диктаторските режими. Българският народен представител е решил да се разходи до размирната азиатска държава в момент, когато отношенията с нея са деликатни.

Международният политически скандал най-вероятно ще се отрази и лично на Сергей Станишев. Посещението може да коства и председателския пост на Станишев в ПЕС. Мандататът на председателя на ПЕС е 2.5 години. Станишев бе избран на 9.09.2012 г., което означава, че трябва да остане на поста до средата на 2015-та. Европейските социалисти са бесни от самоинициативата на българските им колеги и злепоставянето на ПЕС като организация в ЕС. Очаква се до месец да има рокади на върха на ПЕС, независимо, че това би се отразило и на резултатите на европейските социалисти на предстоящите през м.май евроизбори.



Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13048884
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930