Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.07.2008 21:20 - Екоминистерството одобри застрояването на цялото крайбрежие на парк Странджа
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 931 Коментари: 0 Гласове:
0



Междуведомствената комисия към Висшия експертен екологичен съвет (ВЕЕС) към Министерството на околната среда и водите (МОСВ) одобри промените на Общия устройствен план (ОУП) на Царево, съобщи в четвъртък Чавдар Георгиев, зам.-министър на МОСВ и и председател на комисията. Днешното решение трябва да бъде одобрено от министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров.

Едновременно с това пред сградата на МОСВ екоактивисти се събраха на протестна акция срещу строителни намерения в района, заложени в плана, и в защита на Странджа. Според еколози ще бъдат застроени над 9 хил. дка от природен парк Странджа. Извън строителния план ще останат само защитените местности Устието на Велека и Силистар. Ще бъде легализиран и скандалният комплекс "Златна перла" край Варвара, чието строителство беше спряно, предупредиха активисти.

Миналата седмица заседанието на експертите за ОУП на Царево, насрочено за 21 юли, беше отменено в последния момент от екоминистър Чакъров. Причина за това се оказа несъответствието между данните в докладите по оценките и реалния брой на защитените видове и местообитания в зоните от "Натура", които попадат в ОУП. Министерството даде указания на изготвилите екооценките да актуализират информацията и да ревизират становищата си.

Промените в ОУП на Царево са приети почти единодушно в четвъртък, само представителят на парк Странджа Иван Камбуров е гласувал против.

Промените в ОУП отговарят на Закона за устройството на територията, Закона за Черноморското крайбрежие и Закона за опазване на околната среда, по думите на арх. Калин Тихолов, ръководител на екипа, подготвил промените в ОУП.

Новият ОУП на община Царево предвижда да удвои застроената площ в границите на природен парк Странджа, да се построят 42 хиляди апартамента и хотели с 15 хиляди легла, което е колкото два курорта Банско, според природозащитниците. Заложено е също така да се предоставят нови 100 хиляди легла в природен парк Странджа, което е почти колкото населението на община Велико Търново. В плана има предвидено и голф игрище, което обаче трябва да остави незасегнати всички естествени горски местообитания.

(Източник: Медиапул)



Тагове:   парк,   Странджа,   одобри,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13048778
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930