Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.08.2008 20:12 - Млекопроизводителите излизат на безсрочни блокади
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 504 Коментари: 0 Гласове:
0



Млекопроизводителите от цялата страна започват безсрочен протест срещу "държавното безхаберие" и липсата на политика в отрасъла. Това обявиха във вторник от Националната асоциация на млекопроизводителите в България. До края на седмицата ще бъдат организирани протести по места в шест града – Велико Търново, Стара Загора, Гоце Делчев, Враца, Пловдив и Тервел. Основните артерии около тези населени места ще бъдат блокирани в началото за по 30 минути.

Ако това не предизвика реакция от държавата, всеки ден блокадата ще се удължава с по 15 минути. Акцията ще бъде съпровождана от изливане на мляко в канавките и публично заколване на животни. Млекопроизводите заявиха, че крайните мерки и проявата на гражданско неподчинение се налагат заради "абсурдната държава".

В началото на септември протестът ще прерасне в национален. По същото време опозицията планира бойкот на правителството. Фермерите заявиха, че съвпадението е случайно, защото през август те трябва да приберат сеното за зимната храна на животните си.

Вече 13-ти ден протестират фермерите в Кърджалийско. Във вторник производители от Старозагорско блокираха пътя към Казанлък, трима бяха арестувани.  

От сряда започват протести и край Силистра с блокада на пътя за Добрич.

Исканията

Асоциацията на млекопроизводителите призова със специално писмо във вторник всички заети в сектора да участват в протестите. Преди ден представители на асоциацията са се срещнали с вицепремиера Меглена Плугчиева. Тя е обещала до края на 2008 г. да се изплати цялата им дължима субсидия за произведено качествено мляко в размер на 60 милиона лева. На литър субсидията е в размер на 0.20 лева. Властта обясни, че са започнали изплащания на 0.06 ст. субсидия за литър качествено мляко. Земеделският министър Валери Цветанов (ДПС) лично обясни, че ще внесе искане до правителството за отпускането на 60-те милиона лева.

"Въпреки това ние ще продължим протестите. Не защото не уважаваме г-жа Плугчиева, а защото нямаме доверие на земеделското министерство и фондовете към него", заяви шефът на асоциацията Адриан Цаконски.

Организацията настоява за създаване на цялостна политика за развитие на животновъдството. "Опитаха се да ни подхлъзнат по опасна плоскост. Нашите искания наистина са политически, ние искаме визия и политика на държавата, но не са партийни", заяви от асоциацията.

Иска се намаляване на ДДС за храните и земеделските продукти, контрол върху млечните и месните изделия на пазара, премахване на забраната за изплащане на субсидия при паша в планински райони, въвеждане на идентификационна система за животните. Без нея не може да започне изплащането на субсидия на глава животно от 2009 година.

Иска се въвеждане на минимални цени при изкупуване на млякото и месото, както и безвъзмездно отдаване на общински и държавни земи за паша на животните. Това са 0.40 евро за литър мляко, четири лева за кг телешко и 6 лева за кг агнешко. Въпреки дъмпинга на вносното месо, фермерите са надяват, че налагането на всички тези мерки ще доведат до ред на пазара.

В същото време лидерът на протестиращите в Кърджали Бойко Синапов заяви, че министър Цветанов "няма собствено мнение" и "някой му дърпа конците. "В Министерството на земеделието на храните няма живи хора. Зададохме няколко въпроса на Цветанов при срещата си с него. Не получихме нито един отговор, сигурно защото не той решава нещата", обобщи ситуацията Синапов.

Как се работи?

Един от крупните овцевъди в пловдивския край Йордан Каймаканов описа как арестът на бившия шеф на фонд "Земеделие" Асен Друмев го е докарал почти до фалит. "Спечелих проект от ЕС за 1.5 милиона лева. Онзи от фонда го прибраха, аз вече бях теглил кредит за предсрочно стартиране на проекта. Общо 11 месеца плащах по 15 000 лева всеки месец, защото нямаше кой да ми подпише проекта", разказа той.

По обща оценка на фермерите от 2002 г. досега нещата са се влошили значително. Те отбелязаха, че преди 6 години дизелът е струвал 1.21 лева, а изкупната цена на агнешкото е била 3.60 лева за килограм. Сега изкупната цена на месото е 3.20 лева, а дизелът е 2.60 лева.

Субсидията за литър мляко е спряна от февруари тази година. По думите на Каймаканов данъчните дори са си прибрали 1.5 милиона лева ДДС върху отпусната досега 9 милиона лева субсидия за целия сектор. Според него ако не се вземат спешни действия, производителите на мляко и месо ще фалират до края на тази година.

Бойко Синапов описа шефа на Националната ветеринарна служба Жеко Байчев като "една божа кравичка, дето само си седи в креслото". Той оспори неговите твърдения, че системата за следене на здравното състояние на животните не може да стане идентификационна система за броя на животните в страната. Ако идентификационната система не бъде създадена, фермерите ще трябва да забравят и за евросубсията за отглеждане на животните.

От министерството заявиха, че през септември системата трябвало да заработи. Земеделският министър отхвърли искания за оставка на Жеко Байчев, защото той спомогна за създаването на единствената "що-годе работеща" контролна система в земеделието.

"Този път няма да им се подведем, както при срещата със Станишев от пролетта. Те на всичко казват "да", но нищо не правят. Ще ходим в Гърция, Румъния, а тези в Централна България ще изкопаят по една дупка и ще се заровят", заяви Бойко Синапов. Той повтори намерението си да изнесе стадото си към Гърция през прохода Маказа, а на границата да скъса паспорта си.

Ядем боклуци

За да разкрият състоянието на секторите на земеделието и храните, млекопроизводителите "издадоха" вътрешна информация. Според Йордан Каймаканов през последната една година българите са е яли преди всичко 20-годишно месо от Бразилия и Аржентина. В киселото мляко няма свежо мляко, а 60 % сух екстракт, 20 % желатин и 20 % краве мляко. То не се заквасва с бактерикус булгарикус, а с бактерията бифидус есенсис, която е сладка.

"Така след един месец престой то не вкисва, а мухлясва. След години като се поболят децата, ще ги бият. После с месото - викат ни яжте, вижте колко е хубаво, а то е от крава, дето е прабаба на моите. Месопреработвателите гонят норма на печалба около 70 процента, за да си плащат и те кредите", разказа Каймаканов. По думите му 90 процента от продукцията на българско телешко месо се изнася за Македония и Албания. Цената от 4 лева за трупно месо се виждала твърде висока за българския месопреработвателен бизнес.

По информация на асоциацията минималната прогнозна междуфирмена задлъжнялост в сектора е около 3 милиарда лева.

 (Източник: Медиапул)




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13053181
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930