Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.08.2008 20:20 - Оцелелият от К2 италиански алпинист е блокиран в базовия лагер
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 995 Коментари: 0 Гласове:
0



Премръзнал, италианският алпинист Марко Конфортола успя да се спусне във вторник до базовия лагер под хималайския връх К2, след като гъста мъгла попречи последният оцелял от най-фаталното изкачване на този връх да бъде евакуиран с хеликоптер, предаде Ройтерс.

"Аз съм в базовия лагер. Наистина съм щастлив най-после да съм тук и да съм жив", е казал 37-годишният катерач в разговор по сателитния си телефон с италианския алпинистки сайт www.montagna.tv.

"Сега разбирам, че всички те са мъртви, всички те са мъртви", казва още италианецът, цитиран от електронното издание.

Единадесет алпинисти от Европа, Южна Корея и Пакистан загинаха, повечето от тях след като откъртил се леден блок скъсал алпинистки въжета прикрепени на него, на височина 8 611 м под К2.

Някои от участниците в групата са паднали, други са измръзнали до смърт, други са изчезнали в мразовитото пространство над 8 000 метра в планината, известно като "Мъртва зона", тъй като функциите на тялото и мозъка затихват поради липсата на кислород.

Конфортола отказа да се предаде и бе спасен с помощта на американски катерач и двама пакистански шерпи, които в понеделник се изкачиха да го пресрещнат. Изминалата нощ бе четвъртата поред, която италианецът изкара на голяма височина и сутринта бе пренесен в базовия лагер на 6 000 м., където го е очаквал лекар.

"Сега искам само да си сваля обувките, тъй като краката ужасно ме болят", е казал Конфортола в проведения разговор със сънародниците си по сателита.

Спасителните екипи се надяваха, че пакистански военен хеликоптер ще успее да го евакуира от базовия лагер до военната болница в град Шарду, но заради мъглата това стана невъзможно. Затова бе решено да се спуснат пеша до основния базов лагер на 5 300 м.

Мохамад Акрам, вицепрезидент на пакистанска планинска фондация, която поддържа връзката между базовия лагер и италианското посолство в Исламабад, оцени високия дух на Конфортола. "Той се бори, той е слаб, но с добър дух", каза Акрам, докато италианецът преплиташе крака по тъпя надолу.

Фатални реакции

Сръбски катерач и пакистански шерп загинаха по време на изкачването в петък преди катастрофата, сполетяла при слизането другата част от алпинистите, които са успели да се изкачат до К2.

Преди ден бяха спасени двама оцелели холандци, сред които водачът на експедицията Вилко Ван Ройен, който е сред най-известните алпинисти в света и успявал да изкачи Еверест без кислородна маска. Той е откаран в болница с частично измръзване на тялото и все още има опасност за живота му, предаде СиЕнЕн във вторник.

Фаталният инцидент е възникнал, когато леден блок е отнесъл въжетата, с които катерачите са се осигурявали при слизането от върха. Това не само е отнесло обезопасителната техника, но и е направило склона още по-труден за слизане. Двама катерачи все пак са успели да преминат маршрута и да стигнат до лагера на по-ниска височина. Другите са решили да изчакат спасителни екипи, които да им донесат нови въжета за преминаване на маршрута. С напредването на времето те са решили, че щом спасители не идват, те трябва да преминат сами през хлъзгавата скала под върха, носеща името Гърлото на бутилката. Някои успели, други паднали и намерили смъртта си.

"Те трябвало да слязат от върха без никакво подсигуряване. Някои от катерачите са се подхлъзнали и ние не знаем къде са", заяви говорителят на експедицията Михаел Шуурман. По думите му най-вероятно ще помолят за помощ пакистанската армия да изпрати самолет, който да направи кръг около върха и да огледа за оцелели или телата на загиналите.

Според катерача Франк Странг, който подпомага спасителните работи, леденият блок е причинил смъртта на поне 11 алпинисти от няколко различни експедиции, които са се събрали, за да изкачат считания за най-труден връх в света. Той заяви, че не очаква още смъртни случаи, защото не вярва някой друг да е изчезнал преждевременно.

В интервю за Ройтерс, дадено от болничното легло, Ван Ройен направи горчива равносметка за допуснатите грешки и за паниката, която явно е обхванала някои от алпинистите, след като осигурителното оборудване е било прерязано.

Втурнаха се надолу, но без да знаят къде отиват, така че много хора се загубиха в планината на грешната страна, на грешния маршрут, каза той.

Ван Ройен каза, че е крещял към членовете на групата да действат заедно, но много от тях не са реагирали, явно погълнати от собствената им битка да оцелеят.

Ветерани поставят под въпрос преценката на групата да атакува смятания за най-труден за покоряване върх през втората половина от деня и да се изкачат по тъмно след 20 ч. в петък.

Над 70 души са загинали на К2, много от тях по пътя надолу. 

(Източник: Медиапул)



Тагове:   лагер,   алпинист,   Оцелелият,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13051910
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930