Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.08.2008 20:18 - СДС: Данъчният бойкот е солова акция на Юруков
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 534 Коментари: 0 Гласове:
0



Призивът да се бойкотира властта чрез неплащане на данъци е солова изява на председателя на СДС Пламен Юруков, която не е съгласувана с партията. Няма такова решение на СДС и не може да има, заяви пред “Всеки ден” синият депутат и член на Националния съвет Иван Сотиров. Нямам информация такова предложение да е съгласувано с партията, допълни колегата му от парламентарната група Иван Колчаков.

Според Сотиров думите на Юруков не трябва да се вземат насериозно и излишно да се драматизират, защото така или иначе няма кой да го подкрепи и до решение за данъчен бойкот не може да се стигне. Даден е стартът на едно родео на авангардни идеи и офериране през медиите, смята синият депутат. “Накрая ще стигнем до серийни гладни стачки и разни други екстравагантни прояви, ако не се подчинят отделните персонални мераци и партийни амбиции на общата цел – да има синхрон в действията, за да предизвикаме предсрочни избори”, заяви той и посъветва лидерите в дясното пространство да задържат соловите прояви за предизборната кампания, когато всеки щял да получи възможност да изтъкне превъзходствата си.

Иван Колчаков заяви, че би подкрепил предложението да не се плащат данъци като много крайна мярка, преди да започнат граждански стълкновения. Такава идея може да се ползва еднократно, за кратък период от време, когато има обществени предпоставки и голяма нетърпимост между управляваните и управляващите, уточни той. Според него обаче българското общество е много далеч от такъв етап.

Иван Сотиров, който подобно на Пламен Юруков има блог в интернет, определи като емоционално решението на хостинг-компанията на политолога Димитър Аврамов FColor.bg да спре сайта на синия лидер заради подбудитество към неплащане на данъци. Самият Сотиров обаче не намира за нужно в изблик на партийна солидарност да закрие собствения си блог, който е на същия интернет-хост. Иван Колчаков, който не сред активните блогъри в синята партия, заяви, че не е запознат в детайли с интригата между Пламен Юруков и Димитър Аврамов. Все пак обаче удари рамо на партийния си лидер. “В една свободна държава хората трябва да са свободни да правят всичко, включително и глупости”, заяви той.

Междувременно на закрития вчера сайт на Пламен Юруков се появи обещаващият надпис, познат от филмовите трейлъри - “coming soon” (очаквайте скоро)

Синият шеф се шегувал за неплащане на данъците

Изненадващо обаче след като думите на Юруков за неплащане на данъците предизвикаха вълна от коментари в синята партия в сряда той каза, че не е имало подобни призиви и всичко било на шега. Призиви за неплащане на данъци не е имало, каза синият лидер в Смолян, цитиран от БТА. Вече е видно, че и много хора в България не одобряват харченето на данъците в нашата страна, затова казах на шега, че хората трябва да спрат да плащат данъци, заяви той, предаде и агенция “Фокус”.

Самият Юруков лансира идеята си за неплащане на данъци в две интервюта - пред сп. “Тема” и пред БНР. “Каквото е казал, това е. Не мога да съдя за състояние му. В интервюто бяха засегнати много теми. Това беше само един акцент от него.” Това каза пред “Всеки ден” журналистът от сп. “Тема” Калин Първанов, който интервюира Юруков.

“На мен Пламен Юруков ми звучеше сериозно”, коментира пред “Всеки ден” Петър Волгин. Той направи интервю със синия лидер в понеделник по БНР. “Ама пък от друга страна не мога да тълкувам какво той си е мислил. Той може да има някакво странно чувство за хумор, което за другите граждани да не е много разбираемо. Всеки си е с чувството за хумор. Но аз го възприех сериозно”, каза още Петър Волгин.

ЕДНО КЪМ ЕДНО:

Лидерът на СДС Пламен Юруков пред сп. “Тема”, бр. 4-10 август:

…. Промяната в държавата минава през промяна в управлението. Забележете как постъпиха в Брюксел, когато се увериха, че управляващите в България злоупотребяват с парите на европейския данъкоплатец. Спряха им финансирането. По същия начин и българските граждани могат да накажат това управлене. Като спрат да плащат данъци.

Въпрос: Ще ги призовете ли към подобни действия?

Идеята е в първоначален вид и все още се обмисля.

Разговор с Пламен Юруков по БНР, програма “Хоризонт”, “12 плюс 3″, 4 август 2008 г.

Водещ: Точно, да, какво предлагате в това отношение?

П. Юруков: Значи, трябва да имаме предвид, че недоволството е фрагментирано, т.е. отделни социални групи или отделни браншове от бизнеса, самите те, протестират под някаква форма. Това, което аз полу на шега казвам, но има дълбок смисъл в себе си, нека да погледнем примера от Европа. Те какво направиха? Казаха - вие не изразходвате добре парите на европейските данъкоплатци, така че ви ги спираме. В същото време от самата тройна коалиция признаха, че те си мислели, че европейските пари могат да се разходват така, както бюджетните средства. Голямото недоволство на българските граждани в момента е от това, че техните пари не се изразходват както трябва от управлението. Защото в крайна сметка държавата няма свои пари. Това са пари на данъкоплатците и те трябва да бъдат изразходвани за максимална полза на българските граждани. Даже остават. . .

Водещ: Да не би да предлагате да спрем да плащаме данъци?

П. Юруков: Да, да, т.е. българските граждани трябва да спрат да плащат данъци, за да. . . наистина това управление да си отиде и да дойде друго, което ще направи реформите и много по-ефективно ще разходва средствата на гражданите.

Водещ: Тази идея със сигурност ще срещне радушен прием у електората. Въпросът е дали пък . . .

П. Юруков: Тя е много по-лесно осъществима в сегашното време, отколкото формата на уличните протести. Те ги има, но те не могат да бъдат масови.

Водещ: Значи, по-добре да не плащаме данъци, отколкото да протестираме по улиците.

П. Юруков: Да, и. . . на следващата среща, на срещата, която ще бъде на 11 август, тогава ние ще седнем и ще обсъдим мерките, които биха могли да се вземат, но пак ви казвам, не би трябвало да се връщаме към спомени отпреди 10 години. Все пак трябва да гледаме напред и трябва много добре да оценяваме каква е реалността.

(Източник: Всеки ден)



Тагове:   акция,   Юруков,   бойкот,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13052456
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930