Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.08.2008 00:02 - София: Следим със загриженост конфликта в Южна Осетия, ООН да се намеси
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 432 Коментари: 0 Гласове:
0



Външно министерство следи със загриженост изострянето на напрежението в Южна Осетия, особено безпокойство предизвикват съобщенията за жертви сред мирното население. България е заинтересована от стабилизиране на обстановката и решаване на конфликта по мирен път, апелира към всички въвлечени в конфликта да положат усилия за незабавно прекратяване на огъня и възобновяване на преговорите. София очаква Съвета за сигурност на ООН да изиграе своята роля за спиране на кръвопролитието, би подкрепила и по-активна дипломатическа роля на Евросъюза.

Това е официалната позиция на България по конфликта в Южна Осетия, а в неделя външният министър Ивайло Калфин допълни пред медиите, че няма дори косвена заплаха за България.

Калфин апелира военните действия в Грузия да бъдат прекратени, Русия да се оттегли и да се изпратят международни миротворци, "признати от всички държави". Според него София може да играе важна роля при формрането на единна европейска позиция заради отличните си контакти с Грузия.

Докато министър Калфин честваше Илинденско-Преображенското възстание в Смолян, в София заместникът му Милен Керемедчиев разговаря днес с посланика на Грузия у нас Михеил Уклеба. България е ценен, надежден и уважаван партньор, на който Тбилиси разчита за решаването на конфликта, е казал посланикът. Керемедчиев го е уверил, че Грузия е стратегически партньор на България и на ЕС, а София "ще играе своята роля за урегулиране на конфликта чрез мирни преговори", съобщиха от МВнР.

Председателят на външната комисия в парламента Соломон Паси пък декларира, че България не може да си позволи да има пасивна позиция в този случай и подчерта, че ОССЕ е организацията, която може да даде адекватна формула за решение на проблема.

Външно министерство препоръча на всички българи да не предприемат пътувания в конфликтните региони, нито в останалата територия на Грузия, "ако нямат сериозна необходимост за това". На телефон 00995 32 910194/95 сънародниците ни в Грузия могат да се свържат с посолството в Тбилиси.

Консулът ни там Явор Захариев съобщи пред агенция "Фокус", че посолството поддържа връзка с българските граждани - четирима в Тбилиси, двама в Батуми и трима в Поти. В неделя сутринта три български камиона са влезли в Грузия от Азербайджан, въпреки препоръката да оставят камионите на митницата. Други 16 българи са на два кораба-влекачи в Черно море, край град Холеви, съобщи още консулът.

(Източник: Дневник)


Тагове:   Южна,   ООН,   намеси,   Осетия,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13049853
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930