Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.08.2008 20:30 - Човек на Путин натири България заради Южна Осетия
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 570 Коментари: 0 Гласове:
0



Защо България проявява такъв интерес към Южна Осетия – да не би да граничи с Грузия или може би пък е специалист по конфликта в Южна Осетия или Абхазия и смята, че може да бъде експерт по тези въпроси? Така реагира пред “Всеки ден” руският депутат от партията на премиера Владимир Путин “Единна Русия” Константин Затулин на идеята на българските власти София да стане домакин на бъдещи разговори между Русия и Грузия за регулиране на конфликта в Южна Осетия. Затулин е заместник-председател на парламентарния комитет, който отговаря за връзките с бившите съветски републики и с руските граждани, живеещи в чужбина.

image

Константин Затулин

“Това е опит на България да се покаже. Не отричам всякакъв род подобни инициативи. Знаем, че президентът Саркози също излезе със своя инициатива и тя беше възприета от руската страна. Но не виждам голяма необходимост да се провежда среща в София”, коментира депутатът от партията на Путин. Бих искал да разбера какъв е смисълът на българската инициатива – желание да се отличи пред новите съюзници или искрено желание да се помогне с нещо, попита възмутено Затулин. Защо България проявява такъв интерес към Кавказкия регион – да не би да граничи с Грузия или може би пък е специалист по конфликта в Южна Осетия или Абхазия и смята, че може да бъде експерт по тези въпроси, каза още той. Той допусна, че България просто се опитва да изпъкне и да се хареса, за да спечели благосклонността на своите нови съюзници – САЩ и НАТО. Според руския депутат твърдението на български политици, че не може да става дума за паралел между Косово и Южна Осетия е проява на двоен стандарт.

Предложението на България беше огласено от външния министър Ивайло Калфин по време на срещата на външните министри от ЕС в Брюксел миналата седмица. От своя страна неговият заместник Милен Керемедчиев запозна властите в Тбилиси и руския посланик у нас с българското предложение. Според Керемедчиев грузинското Външно министерство е реагирало положително на идеята, но още е рано да се говори за преговори в София. До момента никой представител на Москва не беше реагирал официално на българската идея.

След приключването на военните действия настъпи “апогей на войната с думи” и е нормално всички да са много чувствителни към изказванията на своите опоненти, коментира пред “Всеки ден” думите на Затулин зам.-министър Керемедчиев. Според дипломата България се опитва да има активна, но балансирана позиция, защото всяко крайно мнение би довело до свиване на отношенията или с Русия, или с Грузия.

На срещата на Керемедчиев с руския посланик Юрий Исаков – с формален повод размяната на акредитивни писма между двете страни, е бил засегнат и въпроса за конфликта в Южна Осетия. Исаков е заявил, че незабавно ще предаде в Москва предложението на българската страна и е подчертал, че от голямо значение е въпросът за състава на делегациите, които ще водят евентуални преговори, тъй като и президентът Медведев, и външният министър Сергей Лавров категорично заявиха нежеланието си да разговорят с грузинския президент Михаил Саакашвили.

Провеждането на преговори е все още в далечно бъдеще, обясни Керемедчиев пред “Всеки ден”. Според него е съвсем нормално двете страни да не желаят да говорят една с друга в момента. Все още 5 от 6-те точки на плана трябва да бъдат изпълнени. “Говорим за едни бъдещи разговори, ако има съгласие и от двете страни”, заяви зам.-министърът. България разполага с необходимия капацитет да посредничи при решаването на такива проблеми, тъй като един от приоритетите във външната ни политика е Черноморският регион и страната ни активно участва в различни инициативи свързани с региона, коментира заместникът на Калфин.

Идеята да посредничим между двете страни е добра, защото ще привлечем вниманието върху България, убеден е депутатът от ДПС Четин Казак. Според него с желанието си да допринесе за решаването на конфликта България демонстрира добронамереност и към двете държави. Реакцията на руския депутат обаче не е изненада за Казак. “Нормално е този или онзи политик да изразява понякога крайни позиции. Мисля, че неговите твърдения не са основателни”, коментира народният представител. “Именно защото България е далеч от конфликта и, въпреки че е член на НАТО, запази най-добрите отношения с Русия от всички останали държави-членки на Алианса, прави страната ни най-добрият кандидат за тези преговори”, каза още той.

Според лидера на БНД и бивш военен министър Николай Свинаров пък не мястото, където се провеждат разговорите, е най-важното. “Разбира се, страната домакин може да влияе. Вероятно се разчита на това, че сегашното управление на България поддържа добри отношения и с Русия, и с Грузия”, коментира той. Свинаров не смята емоционалната реакция на Константин Затулин за политическо отношение. “Нормално е, както в България има русофили и русофоби, така и в Русия да има българофили и българофоби”, лаконично обясни той. Депутатът беше категоричен, че бързото членство на страната ни в ЕС и НАТО не е недостатък на нашата национална политика.

Лидерът на “Атака” Волен Сидеров обаче беше доста краен. “Идеята на Ивайло Калфин в България да се водят преговорите между Русия и Грузия е проява не само на нисък интелект - това е кретенска идея, която напълно отговаря на нивото на г-н Калфин”, заяви депутатът. Той добави, че външният ни министър ставал само за “домоуправител на четириетажна кооперация”. Сидеров обясни, че в този конфликт има много геополитика, чиито източници са извън България. “Първо, предложението на България няма да се приеме, и второ - това е едно изкуствено влизане в тема, която не трябва да бъде българска, това е разправия между САЩ и Русия”, уточни той. Лидерът на “Атака” не пожела да коментира думите на руския депутат, защото го интересува само мнението на българския народ. “България трябва да води неутрална политика спрямо държави, които са в някакъв конфликт”, препоръчва Волен Сидеров. Той каза още, че България има достатъчно въпроси за разрешаване с наши съседни държави. “Нека да концентрираме външната си политика там, защото само от Турция например имаме да получаваме над 10 млрд. долара”, заключи депутатът.

Българската идея за посредничество при бъдещи преговори между двете страни е “израз на добра воля”, но ще остане само на ниво предложение, защото Русия няма да го приеме, смята пък военният експерт проф. Димитър Йончев. Критиките на руския депутат също не изненадват експерта. “Ние стоим доста плътно до позицията на Белия дом. Отдавна работим в Грузия за присъединяването й към НАТО. Тези неща не са тайна за руснаците и сега с нашия жест се опитваме малко да намалим този ефект”, коментира Йончев пред “Всеки ден”. България е член на НАТО и за Русия ще бъде по-трудно да приеме предложение от наша страна, смята експертът. /Всеки ден



Тагове:   България,   Южна,   човек,   Осетия,   натири,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13051910
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930