Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.08.2008 22:19 - Митрополит Николай подстрига игуменка в присъствието на прокурор и полицаи
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 624 Коментари: 0 Гласове:
0



В присъствието на прокурор от асеновградската районна прокуратура и на над 20-ина полицаи от местното РПУ бе извършено подстригването на първата монахиня в манастира „Св.Св. Кирик и Юлита”. 51-годишната икономистка със светско име Лидия, трябва да стане игуменка на обителта, след като Пловдивската митрополия възстанови владението си върху имота, който от 1982-ра година се стопанисва от Съюза на архитектите в България / САБ /.

 

 

image

Службата се проведе на открито пред затворените врати на комплекса, които посрещнаха Пловдивския митрополит Николай и около 400 богомолци, пристигнали с около 15 автобуса. По време на литургията игуменът на Троянския манастир - Теодосий, припадна и си удари главата на плочника пред манастира. По-късно той се върна на службата, след като лекари му оказаха първа помощ.

Митрополит Николай заяви, че няма намерение да разбива катинарите, макар че има право да влезе във владение, тъй като е изпратил преди месец уведомление за прекратяване на договора и покана за доброволно освобождаване на имота. Митрополията има право и възможност да влезе във владение, но трябва сама да поеме отговорност и да прецени дали да направи това, каза прокурор Иван Молев от Районна прокуратура Асеновград, която се е самосезирала за конфликта със САБ от публикациите в медиите. 

Три писма и обръщения, разлепени върху заключените порти, посрещнаха участниците в церемонията. В едното се твърди, че тече инвентаризация и до 30-ти август достъпът на външни лица до комплекса е забранен. Второто е обръщение към Митрополит Николай, в което се казва, че Управителният съвет на САБ не приема обвиненията за неизпълнение на договора, одобрил е досегашния начин на експлоатация на комплекса и ще продължи да го стопанисва. В третото послание, адресирано до началника на РПУ Асеновград се твърди, че архитектите са научили от пресата за намерението на владиката да влезе във владение и да възстанови функциите на някогашния манастир. В обръщението се казва, че в момента тече реставрация на църквата. Точно този неизпълнен ангажимент е един от основните мотиви на Митрополията за разтрогване на договора със САБ, както и факта, че обителта се е превърнала в нощен развлекателен компекс с дискотека, хотел и ресторант, което е неблагопристойно.

Дядо Николай заяви, че ако комплексът не бъде освободен след 30-ти август, няма да влиза принудително и ще води дела, "за да изгони търговците" от обителта. Еперхийският съвет ще реши къде да бъде настанена новоподстриганата игуменка Юлита. /Дарик




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13052564
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930