Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.08.2008 19:37 - Трима български "шпиони" осъдени в Гърция по бързата процедура
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 696 Коментари: 0 Гласове:
0



Трима български граждани са арестувани в гръцкия град Орестиада и осъдени по бързата процедура на 15 месеца затвор за шпионаж, съобщиха в петък гръцките медии. По -късно информацията бе потвърдена и от българското военно министерство.

Осъдените са двама наши военнослужещи – сержант (36 г.) и редник жена (35 години), и цивилен на 46 години. По неофициална информация двамата военни са от Пловдивския гарнизон.

Сержантът и редникът са семейна двойка. Двамата са били в редовен годишен отпуск и са пребивавали в Гърция като туристи. От Министерството на отбраната категорично отрекоха версията, че са били, както твърдят гръцките медии, на “шпионска мисия” в съседната страна, която ни е военен съюзник в рамките на НАТО.

Според гръцкия вестник “Та неа” имената на арестуваните са Йордан и Димитрина Чапови, а на третия българин - Георги Граматиков, който е шофирал автомобила.

Гръцките медии, които отделят доста внимание на случая, твърдят, че тримата българи били заснели десетки гръцки полигони и други военни обекти в района на граничната област Еврос в Северна Гърция. Те били задържани, след като били забелязани от военен близо до един от обектите във вторник.

Осъдени са по бързата процедура за шпионаж, пак според съседските медии, и предстои да бъдат екстрадирани. Българите обаче обжалват присъдата и остават на свобода до произнасяне на окончателното решение. Пак според гръцките медии двамата военнослужещи обяснили, че искали да публикуват снимките на обектите в българско военно списание, но от военното министерство опровергаха тази информация.

Според действащото българско законодателство случаят е в правомощията на българското външно министерство, тъй като задържаните зад граница българи са със статут на цивилни лица.

Гръцкият вестник “Авриани” отива надалеч, като пише, че ставало дума за един от най-сериозните случаи на шпионаж срещу Гърция. Според публикацията двамата български офицери (всъщност редник и сержант – б.р.) служели в американска база, а сътрудникът им бил замесен в различни мръсни афери, свързани с българската мафия. Вестникът продължава да раздува историята, като коментира, че гръцките тайни служби са силно притеснени от дейността на американски, български и македонски агенти в цяла Северна Гърция.

Вестник “Та неа” пък пише, че гръцката разузнавателна служба е знаела от по-рано за действията на тримата български граждани, но ги е следяла до последния момент, за да разкрие пълния им план и целта им. Източници на вестника коментират, че на случая нямало да се обърне твърде голямо внимание, тъй като от една страна ставало дума за граждани от страна съюзник в ЕС и НАТО, а от друга – заснетият материал не бил строго секретен.

През ноември миналата година за подобни любителски фотографски изпълнения двама редници от българския контингент в Афганистан, охраняващ военното летище в Кандахар, бяха отзовани в България.

Междувременно стана ясно, че единият от осъдените за шпионаж - сержант Йордан Чапов, служи в Пловдив. Той е кадрови военен в 91-ви инженерен позиционен батальон в Пловдив, потвърди командирът на поделението подполковник Петьо Кирков. В момента военнослужещият е в полагаем според конвенция на ООН отпуск след мисия, тъй като до юли е бил в Косово.

Подп. Кирков каза, че сержантът не се прибирал в поделението след завръщането си от мисията. Той ще бъде уволнен, ако получи осъдителна присъда в Гърция, допълни командирът и уточни, че такива са изискванията на Закона за кадрова военна служба. Подп. Кирков заяви, че не вярва сержантът и съпругата му да са шпионирали военни обекти в южната ни съседка. Съпругата на Чапов - Димитрина Чапова, е кадрови военнослужещ в друго поделение в Пловдив. 

Българската информационна агенция Блиц съобщи, че съдът в гръцкия град Орестиада наложи 15 месеца затвор на трима български граждани по обвинение в шпионаж. Те са били арестувани в град Орменио в пограничната област Еврос. Гръцките медии съобщиха, че двама от българските граждани са военнослужещи към военна база на НАТО и публикуваха имената им – Йордан Чапов и Димитрина Чапова. При задържането им са намерени голям брой снимки на военни гръцки обекти. Гръцките власти са получили сигнал за „странно поведение“ на чужденци, които заснемат с видео действащи военни обекти, въпреки забраната за това. Няколко дни българите са били следени, при което се потвърждава интереса им към военните обекти, разположени на границата с България и Турция. Задържането е извършено при опит за излизане от Гърция. Българските военнослужещи са посочили пред съда, че възнамерявали да публикуват снимките в българско военно списание. Присъдата от 15 месеца е обжалвана и заменена с парична глоба. Пловдивски юристи определят поведението на българските военни като недопустимо, тъй като грубо се нарушава гръцкото и европейското законодателство.



Тагове:   осъдени,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13050991
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930