Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.09.2008 20:32 - Червени и жълти източвали АЕЦ “Козлодуй”
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 852 Коментари: 0 Гласове:
0



Партийните каси на НДСВ и БСП се пълнят с пари от схема за пренос на ядрено гориво за АЕЦ “Козлодуй”. Това твърди пред “Всеки ден” скандалният физик Георги Котев, който вече втори месец прави разкрития за злоупотреби в централата от Виена, където е в доброволно изгнание. По думите му размерът на политическата корупция е между 35 и 50 милиона евро годишно. Като основни играчи в схемата Котев посочи сегашното най-висше ръководство на атомната централа, предишните две ръководства с изпълнителни директори Иван Иванов и Йордан Костадинов и бившия министър на енергетиката Румен Овчаров. Според физика Костадинов и Овчаров са уредили траншовете от схемата да влизат в касите на НДСВ и БСП.

За да се източват парите, лиценз за пренос на ядрено гориво е издаден на частната фирма “Химатом инженеринг”, обяснява Георги Котев. Той твърди, че тази фирма е абсолютно ненужен участник в транспорта, който доскоро се е извършвал от държавата. Според физика единствената цел на включването на “Химатом инженеринг” е да се плащат допълнително около 20 милиона евро, за които той има информация, че се разпределят между политици и партийни централи. Георги Котев обаче призна, че доказателствата му за това са само косвени и не може да потвърди думите си с документи.

“Аз съм в чужбина и глупостите на този човек няма да ги коментирам, съжалявам”, беше лаконичният коментар пред “Всеки ден” на бившия енергиен министър и настоящ депутат Румен Овчаров по повод обвиненията на Котев.

Бившият депутат от НДСВ и настоящ член на ПГ на БНД Йордан Костадинов пък заяви, че докато той е бил директор на АЕЦ “Козлодуй” транспортът на ядрено гориво е минавал изключително през държавни фирми и той не знае да е издаван лиценз на частна фирма. Той заяви, че схемата с партийните каси, описана от физика, е невъзможна, защото контролът върху движението на ядреното гориво е изключително затегнат след 11 септември. Нещата, които казва Котев, звучат недостоверно и абсолютно налудничаво, смята Йордан Костадинов. В случая има нещо, което е извън нормите, било то като психика, било то здраве, многозначително отбеляза той.

Това са твърдения на психически болен човек, освен това са бездоказателствени и безпочвени. Това пък заяви пред “Всеки ден” управителят на фирма “Химатом инженеринг” Владимир Вушев. “През фирмата ни не минават никакви парични потоци, нито милиони, нито стотици хиляди. Ние сме просто консултанти по безопасността при преноса на свежо ядрено гориво. Да престанем да търсим под вола теле!” призова той по повод твърденията на Георги Котев, че “Химатом инженеринг” е параван за ядрена корупция.

Вушев обясни, че фирмата му нито прави доставки, нито се занимава с преговори за ядрено гориво. Той и колегите му се занимавали само с това, за което само те в България имали тапия – консултирали преноса на опасни материали по ЖП и воден транспорт. На въпрос как си обяснява замесването на фирмата, в която той е съсобственик, Вушев отговори, че Георги Котев е психически неустойчив и изпълнява нечии поръчки. Според него не само последното твърдение, но и всички разкрития за злоупотреби с ядрено гориво в “Козлодуй” са безпочвени. Винаги има разминаване между разчетите и практиката, истината обаче е това, което показва промишлената експлоатация на горивото, каза Вушев и с прости думи обясни ситуацията така: “Аз в реактора мога да сложа дърва, ама ако те горят толкова, колкото би горяло и свежото ядрено гориво, какво от това?! Важното е да има електроенергия… пък мога да си слагам дърва, шушулки и т.н.”

На въпрос дали обаче новото ядрено гориво освен че произвежда необходимата енергия, е и безопасно, шефът на “Химатом инженеринг” заяви категорично, че това е проверено и доказано, всички показатели били в нормите. Опасното е това, че един човек, благодарение на своята психическа неустойчивост се включва в някаква игра, обобщи ситуацията Владимир Вушев. /Всеки ден



Тагове:   Козлодуй,   АЕЦ,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12980104
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031