Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.09.2008 16:42 - ЛИДЕР, ВМРО и ЗНС забавят с месец предизборната си коалиция
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 426 Коментари: 0 Гласове:
0



Обявяването на предизборната коалиция между партиите ЛИДЕР, ВМРО и Земеделски народен съюз (ЗНС) ще се забави с месец, но не заради противоречия, а заради желанието на трите формации да бъдат готови с предизборната си платформа и основните коалиционни принципи. Това каза на пресконференция днес Кънчо Филипов - председател на партията ЛИДЕР, близка до енергийния бос Христо Ковачки. По думите на Филипов преговорите за коалицията вървят интензивно и градивно и и тя ще бъде обявена в края на октомври.

На въпрос дали приемат искането на ВМРО основен принцип на предизобрната коалиция да бъде отстраняването на ДПС от властта, от ЛИДЕР заявиха, че не може да бъде кауза на една партия или политик отстраняването на друга партия. Искаме градивна кауза и това договаряме с нашите партньори, каза Филипов. Той не се ангажира с отговор ЛИДЕР с кои партии биха управлявали заедно и с кои не. Ние сме центристка партия, а партиите от центъра ползват предимството взависимост от изборния резултат да правят дясно или лявоцентристки коалиции, каза зам.-председателят на партията Мария Пиргова. Всяка коалиционна формула е въпрос на определени компромиси, ще търсим по-широк либерален обхват и ВМРО ще трябва да ни последват, каза Кънчо Филипов. Не можем да се коалираме с НДСВ при тази политика на износ на български капитали, която провежда, не можем и с партии, които направиха вредна за България приватизация - ДСБ, посочи Мария Пиргова. Попитана за отношението на ЛИДЕР към "обръчите от фирми" около партии, Пиргова каза, че корупционната беда за България е в закона за обществените поръчки, който поддържа връзката политика - икономика.

С началото на новия политически сезон започва и предизборната кампания, каза Кънчо Филипов и добави, че в тази ситуация ЛИДЕР ще отстоява центристка позиция - освен критиките към управляващите, ще се стремят да предлагат и решения на проблемите. Няма да престанем да критикуваме антиполитически партии като "Атака" и изяви като тези в деня на Съединението в Пловдив, където дясната опозиция се държа антинационално, заяви Пиргова. Не подкрепяме инициативата на ГЕРБ, ДСБ и СДС за уволняване на правителството, добави тя. От ЛИДЕР няма да престанат и с критиките си към управляващата коалиция. Те ни поставят в условия да не знаем какъв ще е изборът - мажоритарен или пропорционален, кога ще са датите на изборите, и трябва да се готвим на сляпо, избирателният закон ще закъснее въпреки обещанията, посочи Пиргова.

От партия ЛИДЕР обявиха, че ще защитават центристки позиции и ще настояват за управленски прагматизъм. Ще заложат на икономически патриотизъм, както и на пазарен либерализъм.

До момента ЛИДЕР има структури в над 200 общини, до края на годината ще бъде обхваната цялата страна, каза Кънчо Филипов. По думите му подадени са 50 000 заявления за членство, издадени са над 45 000 членски карти. От ЛИДЕР дадоха заявка за поне двама евродепутати на коалицията им с ВМРО и ЗНС и "незаобиколимо присъствие в следващия парламент", като според Пиргова реалистичният брой е 30 народни представители. /Дневник


Тагове:   месец,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13048680
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930