Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.09.2008 19:51 - България е далеч от амбицията да възстанови водещите си енергийни позиции на Балканите
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 430 Коментари: 0 Гласове:
0



Британският в. "Файненшъл таймс" пише, че регулационната среда за българската енергетика е все още неразвита, докато зависимостта на България от Русия за доставки на нефт и газ повдига въпроси за достъпа до местните пазари на компании, базирани в други държави от ЕС. Освен това загриженост за прозрачността на бизнеса и бавният напредък на България в приемане на законодателните стандарти на ЕС карат чуждестранните инвеститори да заемат изчаквателна позиция.

В началото на статията се отбелязва, че българският енергиен сектор се разраства, но страната е все още далеч от амбицията си да стане регионален енергиен център, който да свързва ЕС с Черноморския регион”. Правителството е решено да обедини международните тръбопроводи "Набуко”, "Южен поток” и трансбалканския нефтопровод от България до Гърция, но и трите проекта са още в ранен стадий на развитие.

"Файненшъл таймс" пише, че след затварянето на четири реактора от "ерата на Чернобил" в АЕЦ "Козлодуй" заради членството на България в ЕС, неин належащ приоритет сега е да възвърне предишната си роля на водещ износител на ток за жадните за електроенергия балкански съседи.

До края на месеца държавната Национална електрическа компания (НЕК) трябва да избере стратегически партньор проекта АЕЦ "Белене", възлизащ на 5 милиарда евро. Вестникът припомня, чу кандидати са германската RWE и белгийската "Електрабел" (Electrabel). НЕК ще има 51% в бъдещата компания, която ще оперира двата руски реактора от нова генерация, които трябва да бъдат завършени до 2015 г.

Но за да се конкурира ефективно с централноевропейските енергийни компании, НЕК трябва или да се листва на европейските фондови борси, или да намери дългосрочен стратегически партньор, или да стори и двете, заявява пред вестника Илиан Василев, директор на "Делойт България".

Той отбелязва още, че все още сме в преходно положение. "Нашите енергийни компании са с по-малка капитализация в сравнение с централноевропейските, затова нямаме транснационални играчи и най-големите енергийни компании са чужда собственост", казва Василев. /Медиапул



Тагове:   България,   Далеч,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13053534
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930