Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.10.2008 22:55 - Военното разузнаване нарушавало закона за досиетата, за да си пази агентите
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 649 Коментари: 0 Гласове:
0



В служба "Военна информация" има проблеми с приложението на текст от закона за досиетата, задължаващ да се снемат от отчет действащи агенти, които заемат обществена длъжност или извършват обществена дейност. Това обяви в сряда председателят на вътрешната парламентарна комисия Минчо Спасов след среща на депутатите с директора на военното разузнаване Пламен Студенков.

Разговорът беше заради оплакване от комисията по досиетата, че не получават никакви отговори - нито положителни, нито отрицателни, от институцията на Студенков, както и от Националната разузнавателна служба, оглавявана от Кирчо Киров. Киров обаче не се яви на заседанието на комисията, защото бил в чужбина.

В случая смятам, че има проблем, но комисията ще излезе със становище, когато разговаря с Киров и с директора на Държавната агенция "Национална сигурност" Петко Сертов, каза Минчо Спасов. Още преди два месеца той изказа предположение, че някои от службите не са изпълнили изискването да снемат от отчет и да спрат да използват агенти, които са заели публична длъжност.

Участници в заседанието разказаха, че на практика Студенков си е признал, че не спазва закона за досиетата, вследствие на което дипломати, а и хора в по-ниския властови ешелон всъщност са действащи агенти. Той обяснил, че не може да дава дава данни за тях дори и на комисията по досиетата, тъй като тези лица му били важни информатори. Колко са тези хора обаче не станало известно.

Според депутати на срещата отново е поставен въпросът да не се обявява агентурното минало на дипломатите, за да не се засегне разузнаването. Още при приемането на закона от БСП предложиха да се направи такова изключение за работещите в българските мисии в чужбина, но след дълги дискусии текста не беше приет. Студенков явно чака нов опит да се промени законът, затова протака и не дава информация на комисията по досиетата, коментираха политици. /Дневник


Тагове:   нарушавало,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13051095
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930