Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.10.2008 20:56 - Рент-а-кар бизнесът се разраства
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 595 Коментари: 0 Гласове:
0



Отливът на британските туристи от Северното Черноморие и презстрояването се отразяват и на бизнеса с наемане на коли. Въпреки това ръст в сектора има. Това каза за "Морски Дневник" управляващият директор на "Ситирент" Велизара Димитрова. Фирмата, която се занимава с rent-a-car от 1992 г., в момента разполага с автопарк от над 30 автомобила и оперира основно в района на Варна.

До миналата година основните ни клиенти бяха британски граждани, които търсеха коли от нисък и среден клас - практични, компактни и с относително по-нисък разход на гориво. Сега този тип туристи почти липсват и търсенето се преориентира, каза Димитрова. По думите й в момента контингентът на rent-a-car фирмите са руски говорещи туристи или инвеститори. Най-често те предпочитат автомобили от по-висок клас. Все по-често към наемането на коли поглеждат и българи. В момента около 5 на сто от сделките се дължат на тях. Разчитаме още и на индивидуалните клиенти, които идват при нас с готов маршрут и резервации на хотели и места за почивка още от чужбина, както и на т.нар. СПА туристи. Причината е, че в момента цените на СПА програмите у нас и в Унгария са най-ниските в Европа, уточни още Димитрова.

Растежът в сектора не е голям и се дължи основно на корпоративните клиенти, посочи и управителят на "Кар рентал България" Георги Александров. По думите му пазарът във Варна все още не е достатъчно развит и е със сезонен характер. Основно чужди компании са тези, които налагат използването на услугата. Интересът на фирмите към наемането на коли е дългосрочен. Това е т.нар. оперативен лизинг, при който компаниите използват автомобилите за срок до 3 години срещу определена такса и след изтичането на срока ги връщат на rent-a-car компаниите. Пречка за по-големия растеж на бизнеса е манталитетът на българина, който предпочита да притежава собственост, а не да я наема, коментира Александров.

Запитвания от страна на българи има рядко и обикновено това са хора, които не живеят постоянно в България, посочи и Кристина Чакърова. Тя е управител на "Херц България", която е част от холдинга "Аутотехника" ООД и държи правата на Hertz Rent-a-car у нас. Според нея над 90 на сто от заявките се правят on-line.

Перспективите пред rent-a-car бизнеса в интернет са огромни, потвърди и Велизара Димитрова. По думите й "Ситирент" пуска нова, уеб базирана платформа, която ще позволява резервации и покупка на самолетни билети, наемане на коли, както и хотели. За момента сме обхванали само комплекси в чужбина, защото малка част от българските хотели засега позволяват освен резервиране на стаи, но и заплащане на услугите по електронен път.

Разрастване на бизнеса може да се очаква, в случай че полетите до Черноморието станат по-редовни през зимния период и градове като Варна и Бургас се превърнат в постоянни, а не чартърни дестинации, смятат представителите на rent-a-car бизнеса. Според Димитрова е нужно държавата да въведе и правила за регулиране на бизнеса. Големите чужди и наши компании имат "железни" изисквания и подменят автопарка си при достигането на 3-годишен срок на експлоатация на автомобила или определен километраж. Това им позволява да оперират с нови и по-сигурни и безопасни автомобили. Не всички фирми обаче могат да си го позволят и това подбива качеството на услугите, които се предлага. По думите й в момента в района само на Варна работят около 30 rent-a-car фирми. По-малко е техният брой в Бургас.


Тагове:   Кар,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13049428
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930