Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.10.2008 19:24 - България банкрутира, ако имотния пазар се срине
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 550 Коментари: 0 Гласове:
0



Предупредителните светлини за зараждането на нова финансова буря мигат в Източна и Централна Европа, където Украйна и Унгария вече поискаха от Международния валутен фонд (МВФ) спасителен план, за да избегнат финансовата криза, която заплашва да доведе до фалит Исландия. Това коментира британския , пише британският вестник "Обзървър".

Редица икономики са на ръба на краха, след като години наред отпускаха лесно кредити, които подхранваха нестабилни проекти за недвижими имоти, потребителския бум, нарастващата инфлация и все по-големите дефицити по текущите сметки, допълва изданието, цитирано от БТА.

Седмичникът се позовава на анализа на Ларс Кристенсен, началник на отдела за проучване на нововъзникващите пазари в датската национална банка “Данске банк” (Danske Bank), в който, между другото, се предупреждава и че опасност от финансова криза грози България.

"Смятаме, че има голям риск българският възход да се превърне в сериозен банкрут. Нереалистичните и неосъществимите проекти и измами на пазара за недвижими имоти заплашват икономическата стабилност на страната", казва експертът, цитиран от "Обзървър".

В анализа се казва още, че финансови трудности вече имат и трите балтийски държави Литва, Латвия и Естония.

"В страни като Унгария икономиката е в състояние на свободно падане сега, когато чуждите банки и инвеститори изтеглят капиталите си и оставят страната да страда от остър недостиг на кредити", е мнението на анализатора.

"Ако банките в новозараждащите се пазари рухнат, това ще постави под още по-голямо напрежение международната финансова система, в която дори малките трусове могат да породят още по-паническо разпродаване на акции на световните борси", предупреждава в анализа си датският експерт, цитиран от британския седмичник.

Банковата система днес е толкова крехка, че само един малък трус може да я застраши. И тази опасност може да дойде именно от задаващата се буря в Източна и Централна Европа, заключава британското издание.



Тагове:   българия,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13048178
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930