Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.10.2008 15:26 - Бившия шеф на Федералниярезерв на САЩ пое вината за кризата
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1722 Коментари: 0 Гласове:
0



Бившия шеф на Федералния резерв на САЩ Алън Грийнспън заяви, че кредитната криза е надхвърлила всичко, което е можел да си представи, и отбелязва, че е сгрешил, мислейки, че банките сами могат да се предпазят от хаос на финансовите пазари, предадоха световните агенции в петък.

image

Привърженикът на свободния пазар призна в Конгреса пред комисията по разследване на причините за кризата, че разбирането му за това как трябва да работят борсите е било разтърсено от кредитната криза, и се съгласи с идеята за регулаторни механизми на пазара, която той дълго отхвърляше.

Американският финансов министър Хенри Полсън също направи частично признание, като заяви, че е трябвало да предвиди ипотечната криза в САЩ, широко смятана за катализатор на глобалната криза.

Години наред изслушванията в Конгреса на Алън Грийнспън се смятаха за голямо събитие. Депутатите го почитаха като икономически мъдрец. Пазарите скачаха или се сриваха в зависимост от изказванията му. Политиците и от двете партии искаха маестрото на своя страна, пише в. "Интернешънъл хералд трибюн", цитиран от БТА. Вчера обаче близо три години след оттеглянето си от шефското място във Федералния резерв, смиреният Грийнспън призна, че се е предоверил на способностите на свободния пазар да се саморегулира и не е предвидил саморазрушителната мощ на безотговорното отпускане на кредити.

Критици на Грийнспън твърдят, че той е виновен за финансовата криза, защото е окуражил неоправдания скок в цените на жилищата, поддържайки лихвите твърде ниски твърде дълго време и не е успял да ограничи експлозивния растеж на рискованите и често измамни ипотечни кредити. В ден, който донесе още лоши новини за нови просрочени ипотеки и срив на заетостта, Грийнспън отказа да поеме вината за кризата, но призна, че вярата му в дерегулацията е разклатена.

Грийнспън драстично отрече голяма част от своята идеология за ненамеса на държавата и се присъедини към поредицата изказвания, че кредитната криза е разкрила необходимостта за по-голяма регулация на финансовата сфера, пише в. "Индипендънт".

Саморегулацията на Уолстрийт се провали, призна 82-годишният Грийнспън, който ръководи Федералния резарв 18 години при четирима президенти. Той обаче посочи, че през 2005 г. е предупредил, че пазарите може би подценяват риска.



Тагове:   шеф,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13052536
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930