Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.10.2008 08:16 - Еврокомисарят Ферхойген предлага бонуси за покупка на нова кола
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 493 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 28.10.2008 08:21


Цяла Европа ще изпадне в стагнация следващата година. Това прогнозира пред германския в. "Билд" вицепрезидентът на Еврокомисията и комисар по индустрията Гюнтер Ферхойген. 

"Цяла Европа трябва да се настрои за по-нисък икономически растеж и дори е много вероятно той да е нулев. Това означава по-висока безработица. Политиците трябва да противодействат и да осигурят работните места с мерки, които да стимулират растежа", заяви Ферхойген. 

Повечето институти заявиха, че Германия ще изпадне в стагнация, но по последни данни "Дойче Банк" прогнозира дори рецесия. От управляващата коалиция в Берлин поискаха да се изработи правителствена програма за 25 млрд. евро, която да предотврати негативните явления. 

Ферхойген обаче поиска мерки, които ще имат по-дългосрочни действия като стимулиране на домакинствата да намалят разходите за енергия на къщите чрез саниране. Това ще създаде работни места, ще помогне на околната среда и ще улесни семейния бюджет, обясни той. 

Ферхойген е и за помощи на автоиндустрията. Той иска да се стимулира покупката на нови коли и подкрепа на развитието на коли, който харчат малко гориво. Ферхойген предлага в тази сфера да помогне Европейската инвестиционна банка. 

Междувременно германският вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг" предупреди, че България е сред потенциалните кандидати за срив при следващия етап на вихрещата се финансова криза. Изданието се позовава на анализ на Комерцбанк. 

В групата на най-застрашените са и Румъния и прибалтийските републики. В анализа се казва, че тези страни прекрачват критичната граница по четири индикатора. Имат висок дефицит по текущата сметка спрямо своя ръст - т.е. внасят повече, отколкото изнасят. Второ, увеличава се търсенето на кредити от частни лица, а този глад за средства е в нездравословно отношение спрямо големината на икономиката като цяло. Консумира се твърде много на кредит. 

Ситуацията се утежнява и от факта, че общите задължения са поети в голяма степен от чужди банки и почти не са покрити от местни спестявания в банките. Отпускането на кредити в частния сектор в България се е увеличило за една година с 63, в Румъния - с 60, в Русия - с 51, в Латвия - с 45, а в Унгария - със 17 на сто. 

Източна Европа е неподготвена за световната криза, обобщава шеф-анализаторът на Комерцбанк Михаел Ганске. Тя е по-рисков регион и от Латинска Америка. Силният растеж през последните години се дължеше до голяма степен на кредити. Сега, когато навсякъде както кредитите, така и ликвидните средства не достигат, това е особено тежко за Източна Европа. 

Докато САЩ са в състояние да финансират с лекота пакета си за стабилизиране чрез нови дългове благодарение на доверието в кредитоспособността им, в Източна Европа са в затруднения, тъй като капиталовият поток е изтънял. Изключение прави Русия заради високия си валутен резерв. От Източна Европа пари се изтеглят и понеже там доминират чуждестранните банки, които се нуждаят от пари. 

Някои руски и западни икономисти предупреждават, че Русия е на ръба да повтори кризата от 1998 г. Девалвацията на рублата е неизбежна на фона на постоянното поскъпване на долара. Страната няма да може да се самоизхранва в близко бъдеще. Заради падналите цени на петрола преразглеждането на бюджета за 2009 г. е неминуемо. 

Тези песимистични прогнози на различни икономисти са в почти всички руски вестници и сайтове, както и на немалко от западните. Основания за мрачните очаквания дадоха падналите в края на миналата седмица индекси на двете основни руски фондови борси до равнището от 1997 г., в навечерието на т. нар. азиатска криза - най-тежката за Русия от най-новите времена. Тогава рублата загуби 75% от стойността си, припомня в. "Файненшъл таймс". В момента акциите на руските компании са най-евтините в света, пригласят и други западни медии. Те посочват, че от началото на годината Московската фондова борса се е сринала със 73%, което е най-големият спад сред 48-те борси по света. Руското правителство и ръководството на Централната банка твърдят, че няма да допуснат резки колебания на рублата. Но доларът поскъпва всеки ден. 

Според експерт на Дойче веле девалвацията на рублата наистина е възможна, особено ако чуждите кредитори си изтеглят парите от страната. "При резервите, с които разполагаме, и при това ниво на финансова система, световната криза не може да срине финансите и икономиката ни", опонира в неделя първият вицепремиер Игор Шувалов. "Имаме добър платежен баланс, големи резерви, здрави фундаменти на икономиката", подчерта ден по-рано и шефът на Централната банка Алексей Улюкаев. Институцията огласи нова прогноза за тазгодишната инфлация - 13%, а на вчерашния й аукцион руските банки изтеглиха заеми в размер на 182,6 млрд. рубли. Стана и известно, че авиокомпаниите ще бъдат кредитирани с 30 млрд. рубли заради кризата, с които ще закупят горива в началото на зимния сезон. Русия ще преориентира икономическата си политика към Индия и Китай, отбелязва Нюз.ру



Тагове:   нова,   покупка,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13049428
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930