Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.10.2008 20:08 - ДПС съзря сценарий за етнически бунт
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 594 Коментари: 0 Гласове:
0



Десет дни след като шефът на политическия кабинет на Ахмед Доган - Ахмед Емин беше открит прострелян в т.н. “сараи” на Доган в Бояна самият лидер на ДПС и високопоставените представители на движението нарушиха мълчанието си и заявиха, че има сценарий за етнически бунт, който е насочен срещу ДПС. От опозицията пък обвиниха ДПС, че сама вади етническата карта преди избори и набелязаха самият Доган за режисьор на сценария, за който говори.

“Ако е имал чудовищен сценарий, то той е задействан. И изобщо не става дума за сейф на тайните или за черна каса - става въпрос за удар върху мен и ДПС”. Това заяви в интервю пред в. “Труд” лидерът на ДПС Ахмед Доган по повод смъртта на Емин. Според Доган създаването на етническо напрежение вече е започнало. “Тази анти-ДПС и антитурска кампания, разните мафиотски структури, които стягат редиците срещу нас…Трябва да успокояваме електората”, коментира Ахмед Доган. Той казва, че си дава сметка, че ДПС повече няма да бъде в очите на хората такова, каквото е било до преди десет дни, когато Емин беше намерен мъртъв.

На констатацията на журналиста, че “и Доган не може да бъде повече този Доган, който беше преди десет дни”, той отговаря: “Знам, знам. Ами ако това е била целта? Постигнал я е. Ако е имал чудовищен сценарий, то той е задействан. И изобщо не става дума за сейф на тайните или за черна каса - става въпрос за удар върху мен и ДПС”. Доган на няколко пъти повтаря, че се опитва да разбере истинските мотиви на Ахмед Емин. “Ами, ако двамата бяхме останали сами?…Намеренията са му били далеч по-жестоки! Не искам да правя предположения…Застава пред мен и го прави пред очите ми…или прави нещо друго…А после си седне. Защо е ходил да стои в килията ми в затвора? Искал да почувства какво е да си сам в килия “смъртен”, казва лидерът на ДПС.

Депутатите от ДПС, които от деня на убийството не правеха политически коментари по темата също повториха тезите на Доган. “Има сценарий за етнически конфликт и вероятно самоубийството на Ахмед Емин е част от него. Би могло външни хора да са повлияли за решението на дясната ръка на Доган”, заяви депутатът от ДПС Камен Костадинов пред бТВ.

На подобно мнение беше и заместникът на Доган Лютви Местан. Според него целта на “тази организирана анти-ДПС кампания” е да се легитимира езикът на омразата, за да се събуди и латентният национализъм. Той допълни, че говори за “атакизирането” на обществото като феномен, като тенденция за радикализиране на настроенията “с добре премислена анти-ДПС кампания и говорене”. Той посочи, че тази тенденция не е нова и тя се наблюдава винаги с наближаване на избори.

Местан заяви, че ДПС е била опозиционна политическа сила в рамките на 37-то и 38-то Народно събрание. Ако българските граждани ни отредят роля на опозиция, ще се държим като отговорна опозиция, която ще продължава да отстоява националния интерес и ще работи за европейската перспектива на страната, посочи той. Местан допълни, че ако на ДПС бъде отредена друга роля, задължение на партията ще бъде да чуе гласа на избирателя. По думите му “никоя партия в едно демократично общество не е във властта за вечни времена”. Не можем да бъдем архитекти на
управленския формат, не е наша работа, каза той.

Според независимите депутати Яне Янев и Димитър Абаджиев е крайно време да се престане със спекулациите, че етническият мир е поддържан благодарение на ДПС. „Има ясна зависимост. Колкото повече брожения има в етническите райони, толкова по-добри са резултатите на ДПС на избори”, заяви Янев. Според него Ахмед Доган е режисьор на всичко, случващо се напоследък. Трябва обаче на всички да е ясно, че ДПС е вредно за държавата, заяви Янев.

Абаджиев и Янев обявиха, че ще се обърнат към Европейската комисия във връзка с изказванията на президента за случващото се около ДПС. „Ако Бойко Борисов се е „атакизирал”, както казва президентът, то президентът се е „доганизирал”, коментира Абаджиев. Според Янев пък лексиката и стилът на предсмъртното писмо на Ахмед Еминт приличат на неговите, но и показват съмнения, че то вероятно е писано под диктовката на друг човек.

Най-големият консуматор на етническото напрежение в страната е ДПС, пък председателят на парламентарната група на ОДС Йордан Бакалов. Според него движението винаги преди избори е използвало тази карта, за да мобилизира собствения си електорат, тогава когато трябва да отиде да гласува, отбеляза Бакалов. Той смята, че след този трагичен случай електоратът на ДПС е разколебан. Аз самия живея в район, в който има турско население и няма абсолютно никакво напрежение между българи и турци, посочи той. Бакалов каза че, според него няма опасност за сигурността на държавата, ако ДПС не влезе във властта след следващите избори.

Крайно време е ДПС да престане да държи българските турци в етническо гето, беше мнението на зам.-председателя на ДСБ Екатерина Михайлова. Според нея вече 20 години ДПС има едно и също поведение – плаши с етническата карта. „Българският етнически модел е съвсем различен от това, което се опитва да ни представи ДПС”, коментира Михайлова. “Смешен е, нелеп е, уплашен, паникьосан е Ахмед Доган”, коментира лидерът на ДСБ Иван Костов. “Но сезаиграва с лоши карти, по много лош начин изнудва и блъфира”, каза той.

Нямам усещането, че има мащабен опит за разгарянето на етнически конфликт, каза пък говорителят на НДСВ Станимир Илчев. „Не съм привърженик на теорията за съществуването на сценарий за дестабилизирането на ДПС и едва ли не - за тласкане на сегашния политически процес към някаква криза, която да доведе до падане на правителството и още по-страшни неща”, допълни той. /Vseki den



Тагове:   ДПС,   сценарий,   бунт,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13052872
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930