Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.10.2008 23:46 - Разработката за ДПС "Лиани" вече е в прокуратурата
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 647 Коментари: 0 Гласове:
0



Разработката "Лиани", за която се твърди, че е свързана с незаконно финансиране на ДПС, от три дни се намира в прокуратурата. Това съобщи членът на парламентарната комисия по вътрешна сигурност Йордан Бакалов (СДС). На заседанието й присъстваха вътрешният министър Михаил Миков и шефът на ДАНС Петко Сертов. Пред депутатите те трябваше да обяснят дали разработката е била покрита от МВР, каквито бяха съмненията на дясната опозиция.

Ако информацията за предаването на "Лиани" в прокуратурата е вярна, това е станало дни след смъртта на Ахмед Емин, началник на кабинета на лидера на ДПС, което даде повод на опозиционната ДСБ отново да постави въпроса за разработката и да поиска изслушване на Миков и Сертов.

Според Бакалов МВР и ДАНС продължават да работят по "Лиани".

След края на заседанието Сертов отказа коментар, а Миков обяви, че МВР "не се занимава нито със законното, нито с незаконното финансиране на партиите."

В стремежа си да не каже нищо съществено, министърът дори попита "какво е разработка" и започна да обяснява, че това е жаргон на службите, който и журналистите са усвоили.

На въпрос дали ГДБОП е работила по финансирането на ДПС през 2006 г., Миков отказа да отговори с аргумента, че това е политически въпрос. "Аз съм министър, който носи отговорност за професионалната работа. Задавайте тези въпроси на политиците."

Дело срещу висш служител от МОСВ

Депутатът от ДСБ Атанас Атанасов заяви, че Миков е бил абсолютно неподготвен за изслушване по въпроса за "Лиани", но е потвърдил наличието на такава разработка.

По нея има образувано досъдебно производство за злоупотреба с власт срещу служител на Министерство на околната среда и водите (МОСВ), каза още Атанасов. Вътрешната комисия не е получила информация за кого точно става въпрос.

Според информация на Mediapool делото се е водело срещу висш чиновник на контролираното от ДПС ведомство. Той давал указания как получилите ОВОС или спечелилите проекти фирми да отчисляват част от парите към касите на ДПС.

От 2006 г. се води досъдебно производство без наличието на каквито и да било резултати, продължи Атанасов, според когото това означава , че и прокуратурата е включена прикриването на информация за финансирането на ДПС.

Атанасов каза още, че МВР заблуждава вътрешната комисия, защото имало още едно досъдебно производство, тръгнало от "Лиани". Миков обаче казал пред депутатите, че няма подобна информация.

Mediapool научи, че през разработката "Лиани" разследващите са стигнали до адвокат Ивелина Капралова, член на ЦИК за президентските избори от квотата на ДПС. Тя бе обвиняема с бившия зам.-шеф на фонд "Земеделие" Карасимир Неделчев.

Неделчев бе отстранен от длъжност през май 2006 г., след като прокуратурата го обвини за придобиване на имущество чрез взети подкупи. В обвинителния акт по делото бе записано, че по редица от сделките на Неделчев е посредничила Капралова, която е издирвала фирми, убеждавайки ги, че може да им осигури успешно кандидатстване по САПАРД.

Впоследствие Неделчев бе оправдан по всички обвинения, а Капралова бе осъдена на глоба от 1000 лева само за посредничество. Тя отърва сериозно наказание, тъй като съдът я призна за невинна по обвиненията за вземане на подкупи в особено големи размери и за операции с придобито по престъпен начин имущество.

"Лиани" прикрита

От Сертов и Миков депутатите са научили, че работата на прокуратурата по това дело е била спряна и отново е възобновена. Това е станало в периода на смяната на вътрешните министри, каза Йордан Бакалов.

Според неофициална информация "Лиани" започва през 2006 г. През февруари 2007 година работата е спряна, за да се възобнови през април т.г., след смяната на Румен Петков.

Делото е замразено на 21 февруари 2007 г., когато е заведено в тогавашната Национална служба сигурност(НСС). Преди това по него е работила ГДБОП, чийто тогавашен директор Ваньо Танов на 13 февруари е изпратил бланка от "Лиани" до ръководството на НСС, на която е пишело, че папките отиват за становище "по разпореждане на вътрешния министър".

Преди по-малко от месец Йордан Бакалов обясни ревностната подкрепа от страна на ДПС за уволнения зам.-шеф на ДАНС Иван Драшков с твърдението, че последният е прикрил "Лиани". Преди да бъде прехвърлен в ДАНС, Драшков бе началник на НСС.

Чадър над ДПС

Според Атанас Атанасов над ръководството на ДПС има политически чадър, който прикрива корупционни практики от последните 7-8 години, след като партията на Ахмед Доган влезе във властта.

"Обясненията на мнозинството в комисията бе, че НС и вътрешната комисия не трябва да упражняват такъв парламентарен контрол", посочи депутатът.

По думите му смъртта на Ахмед Емин, началник на кабинета на Ахмед Доган, е свързана с корупционната схема в ДПС и с нейните черни каса.

Атанасов потвърди неофициалната информация, която от прокуратурата отказваха да коментират, че Софийският районен съд не е утвърдил протокола за доказателствата, иззети от трупа на началника на кабинета на Доган.

Депутатът от ДСБ, който е и бивш шеф на контраразузнаването, обясни, че така прокуратурата няма право да ги използва и да се позовава на тях, защото съдът не ги признава. Според него предсмъртното писмо вероятно също не е утвърдено от съда и това, че е ръцете на Ахмед Доган, го опорочава като доказателство,

Преди това единственият представител на ДПС във вътрешната комисия Касим Дал каза в движение, че няма разработки, касаещи финансирането на ДПС. 

Опозицията иска оставка на шефа на вътрешната комисия

 

Опозиционни депутати са поискали в четвъртък оставката на председателя на вътрешната парламентарна комисия Минчо Спасов (НДСВ). Той е използвал процедурни хватки, за да възпрепятства изслушването на министър Михаил Миков и на председателя на ДАНС Петко Сертов по разработката "Лиани", заяви председателят на ПГ на ОДС Йордан Бакалов, член на вътрешната комисия.

Преждевременно заседанието напуснаха независимите депутати Димитър Абаджиев и Яне Янев (последният не е член на комисията – бел. ред.), които обявиха, че също ще искат оставката на Спасов.

По думите на Абаджиев в продължение на почти час Минчо Спасов не е давал възможност да се изпълни дневният ред за изслушване на вътрешния министър и на председателя на ДАНС.

Заседанието е свикано извънредно по искане на десет опозиционни депутати, но ръководството на комисията се опитва да осуети изслушването им, заяви Абаджиев.

Спасов може да се раздели с поста си, само ако под искането за оставка са подпишат 48 депутати и то бъде одобрено с гласуване от пленарната зала.

Самият Спасов остана безмълвен след заседанието на вътрешната комисия.



Тагове:   ДПС,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13050991
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930