2. Евгений Тодоров
3. Иван Бедров
4. Иво Инджев
5. Калин Манолов
6. Мартин Заимов
7. Николай Караиванов
8. Николай Младенов
9. Пламен Асенов
10. BLITZ
11. BPOST
12. FROGNEWS
13. R.E.D.
14. СВЕЖО
15. Ян Бибиян
16. ОРИНАВИ
17. Стефан Бонев
18. Петя Ставрева
19. Александър Секулов
20. Оринави
21. Веско Петров
22. Сантов
23. Силви Стефанов
24. Христо Гагов
25. Пламен Славов
26. Bulgaria_news
27. Елена Емануилова
28. Mese4inkata
29. Първа блогерска среща - 24.07.2009
30. Георги Цанков

Прочетен: 820 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 20.11.2008 08:52
Пържолите, кашкавалът и хлябът ще поевтинеят за Коледа. Цените на мръвките вероятно ще паднат с около 10%, каза шефът на Асоциацията на месопреработвателите Константин Чорбаджийски при откриване на изложението "Месомания" в "Интер Експо Център" - София. Ако прогнозите му се сбъднат, кило от най-евтиното телешко, което сега е 5,50 лв., за Коледа ще струва 5 лв. Най-скъпото пък ще поевтинее с 1,20 лв. и ще се продава за 10,80 лв. Толкова ще плащаме и за най-скъпите свински пържоли, а най-евтините се очаква да се предлагат за 5,90 лв. Колбасите обаче едва ли ще поевтинеят, каза Чорбаджийски. Причината била, че за година суровините са поскъпнали един-два пъти, а саламите едва с 15-16%. Само голямо търсене на месо от Русия може да вдигне цената на мръвките до Нова година, но този сценарий е малко вероятен.
“Банките ограничават и дори спират кредитирането, смятат бранша за рисков”, съобщи председателят на Асоциацията на месопреработвателите Костадин Чорбаджийски. Колбасарите работят при перманентен недостиг на българско месо и купуват от ЕС към 50 000 т годишно. Цените на суровини и материали са се увеличили в пъти и пълзят нагоре. Месните продукти са поскъпнали само с 15-20%, но потреблението се свива.
Цената на хляба също ще падне. Заради евтиното зърно много фурни вече намалиха цените. Вместо по 90 ст. хлябът вече се предлага за 80 ст., а може да се намери и по 75 ст. за кило. Падането на цените ще продължи до новата реколта, смята шефът на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите Димитър Людиев. Цените на кашкавала и сиренето също ще паднат, каза председателят на асоциацията на млекопроизводителите Михаил Тачев. Намалялото търсене и големите количества залежали млечни продукти ще свалят цените. С 20-25% е паднало търсенето на скъп кашкавал и сирене. Евтините продукти се купуват с около 10% по-рядко спрямо летните месеци.
Мандрите плачат за мляко, което не достига, а от края на 2009 г. ще намалее с 50% заради невъзможност на малките ферми да изпълнят евроизискванията за хигиена и качество. България загърби производството на овче и козе мляко, а продукти от тях се търсят изключително много, обясни Огнян Кондов, собственик на мандра в Троянско. В Холандия, където преди десетина години не знаели що е коза, сега има ферми с по 10 000 животни. Гърция е удвоила добива на овче мляко. България обаче губи традициите си и не защитава продуктите си, защото няма държавна политика за развитие на животновъдството. Бъдещето било на бутиковите производства. Засилва се вносът на кондензирано и на сухо мляко. Мандраджии предупреждават: не купувайте сирене под 4 лв./кг.
Финансовата криза ще накара българите да заменят качествените сирена и салами с евтина продукция, алармираха производители при откриване на изложения на хранителни стоки. Те прогнозираха, че фирмите, работещи на тъмно и произвеждащи некачествено, няма да смъкнат цените си, защото и в момента подбиват пазара.
"С първите симптоми на кризата продажбите на некачествените сирена и салами паднаха само 8-10%, докато при качествените изделия покупките се свиват с 25%", заяви вчера Огнян Кондов от Асоциацията на млекопроизводителите. Браншовиците са категорични, че, ако кризата се задълбочи изрядните фирми ще бъдат принудени леко да понижат цените си, за да отговорят на намаленото търсене. При такъв сценарий обаче било възможно и някои от тях да занижат леко качеството си.
Млекарите са категорични, че "истинското" сирене не може да се продава под 4 лв., защото ще е под себестойността му. От Федерацията на хлебарите пък не дават и дума да се спомене за поевтиняване на хляба, въпреки че цените на житото се сринаха. Макар и евтино, зърното било некачествено и хлебарите били принудени да слагат много подобрители. "Увеличение на цените на хляба няма да има заради добрата реколта. По-скоро проблем е спадът в качеството", заяви Димитър Людиев, председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България. Браншовиците повториха и доводите си, че поевтиняването на житото се компенсира с играещите цени на горивата, заплатите и продължаващата модернизация на фурните.
ЛОБИ
Да се промени Законът за генномодифицираните организми и тези храни да започнат да се произвеждат у нас, поиска председателят на Асоциацията на земеделските производители в България Ивайло Тодоров на среща с председателя на Комисията по земеделие на Европейския парламент Нийл Париш. Самият Париш отбелязал, че в генно променените храни е бъдещето на европейското земеделие и шанс на фермерите за оцеляване при криза, разказа още Тодоров. ЕК аргументирала отказа си да преразгледа твърдата си политика срещу генномодифицираните храни с това, че националните правителства блокират всеки неин опит да либерализира режима. В момента в Брюксел се инициира създаването на работна група с по един представител от всички страни-членки, която да предложи промени в политиката към биотехнологичните земеделски сортове, добавил Париш.
“Еncor Sirah” - реколта 2007, на винарна “Катаржина Естейт”, отнесе специалната награда “Рицарски винен граал” от дегустация, организирана от Европейския орден на виното, съобщи Иван Тодоров, консул на Консулат България. Комисията връчи 5 златни, 19 сребърни и 6 бронзови дипломи на български елитни вина.
ЕК РАЗРЕШИ ИЗНОСА ОТ НЕЛИЦЕНЗИРАНИ МАНДР...
Отсега 2008 г. стряска жестоко домакинст...