Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.11.2008 08:28 - Георги Гергов стана и орденоносец
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 469 Коментари: 0 Гласове:
0



Бизнесменът Георги Гергов стана първият носител на ордена "Свети апостол Ерм". Орденът е учреден от Пловдивската митрополия и е присъден на бизнесмена с решение на Епархийския съвет заради ктиторство и съдействие в изграждането на най-новия православен храм в Пловдив, носещ името на Св. Климент Охридски, съобщи БТА.

Орденът бил връчен от пловдивския митрополит Николай при тържественото откриване на църквата. Дядо Николай благодарил на основните ктитори – семейство Георги и Вили Гергови, "за доброто сърце и щедростта" и им пожелал здраве, дълголетие и много успехи.

Президентът Георги Първанов, който е в близки приятелски отношения със семейството на ктиторите, дарил на новия храм чаша и дискос за свето причастие. Правителството и премиерът Сергей Станишев изпратили за храма плащеница и икона на Свети Димитър Солунски, поднесени от министъра на транспорта Петър Мутафчиев.

Свети Ерм е един от Седемдесетте апостоли на Исус Христос. Споменат е в Посланието на апостол Павел до Римляните. Бил е епископ във Филипопол (Пловдив). Свършил мъченически живота си. Оставил е едно от най-забележителните свидетелства на раннохристиянската писменост - апокалиптичното съчинение "Пастир".

"Чувствам се щастлив и горд, че помогнах за изграждането на храм на Св. Климент Охридски. Той продължи делото на Кирил и Методий, сложи основите на българската култура и духовност”, каза след освещаването на новия храм Георги Гергов и изрази надежда, че ще участва и “в други такива начинания”.

Георги Гергов се смята за един от най-големите български бизнесмени с инвестиции в различни отрасли на икономиката – от туризма до пътното строителство. Орденът "Свети апостол Ерм” не е първото признание, което той получава.

Преди два дни той стана член на висшия съвет на БСП, а две седмици по-рано – зам.-председател на пловдивската организация на партията.

По-рано тази година академичният съвет на Аграрния университет в Пловдив удостои Гергов, който е и агроинженер и притежател на свинеферма, с титлата "Доктор хонорис кауза".

Преди година Русия му повери поста почетен консул в Пловдив.

Георги Гергов е известен със способността си да трансформира общинска и държавна собственост в управлявана от него, а впоследствие – и в негова. Така чрез сделки със съмнителна изгода за пловдивската община, Гергов получи право да стопанисва голяма част от Стария Пловдив. Той стана акционер и в Пловдивския панаир чрез смесено дружество с общината. Получи за ползване и целия огромен паркинг пред Панаирното градче.



Тагове:   орденоносец,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13051420
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930