Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.12.2008 09:23 - Жлеза от 28 грама командва цялото тяло
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1348 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 12.12.2008 09:26


Парченце тъкан с тегло 28 грама е отговорно за функционирането на всяка част от тялото ни. Става дума за щитовидната жлеза, която влияе дори върху нашите емоции. Ето защо е изключително важно хората да следят състоянието й, още повече че функцията й е нарушена при всеки десети българин, съобщи доц. Русанка Ковачева, водещ специалист по заболявания на щитовидната жлеза от Университетската болница по ендокринология в София.

Един от най-честите проблеми с тази жлеза е появата на гуша. Като профилактика е достатъчно да ползвате в домакинството си единствено йодирана сол, каза още доц. Ковачева.

Щитовидната жлеза е отговорна за функционирането на всяка част от тялото, включително влияе и върху емоциите. Затова нарушената й функция се отразява върху целия организъм независимо от възраст, пол и раса. Така започва книгата “Как да се справим с проблемите на щитовидната жлеза” на Джоан Гомез на Книгоиздателска къща “Труд”. Това е изключително нужно четиво, защото всеки десети българин има проблем с функцията й. Ето какво още пише в книгата:
     
“Щитовидната жлеза е парченце тъкан с тегло, по-малко от 28 грама. Разположена е точно в пространството под долната част на адамовата ябълка - ларинкса. Не бихте разбрали, че е там, ако не знаете как да я намерите. Това може обаче да стане, ако застанете пред огледалото и преглътнете. Ще видите как ларинксът ви се движи нагоре-надолу отпред на шията. Наведете главата напред и обхванете дихателната тръба под ларинкса си от двете страни с палеца и пръстите си. Ще откриете мъничка мека тъкан, плътно прилепнала от двете му страни, по-мека отстрани, отколкото отпред. Това точно е щитовидната жлеза.
     
Наименованието й е дадено през XVII в. и произхожда от гръцката дума - thyreos - по името на минойските бойни щитове. Жлезата прилича по форма на продълговат щит (затова е щитовидна - тиреоидна) жлеза. Тя контролира организма чрез своите хормони (на гръцки хормон означава стимулатор). Те се транспортират чрез кръвта и достигат до всеки орган.”

Една от най-важните задачи на щитовидната жлеза е да следи и контролира скоростта на обмяната на веществата - да поддържа баланса в такива параметри, при които организмът използва запасите си от енергия равномерно, обяснява книгата “Как да се справим с проблемите на щитовидната жлеза”.
     
Когато например мускулите ви изпращат сигнали за необходимост от повече сила, защото играете тенис или правите голямо пролетно чистене, или пък храносмилателната ви система изисква повече енергия, защото в стомаха ви има обилно количество ядене, което чака да бъде смляно, то обмяната на веществата се ускорява. Командите за тези процеси минават през щитовидната жлеза.
     
Между другото едно богато на белтъчини ястие е по-трудно смилаемо и стимулира в по-голяма степен обмяната на веществата, отколкото наситено на мазнини ядене. Това е причината диетите да наблягат на сочни бифтеци без мазнини с надеждата да активизират обмяната. Да изгорят нежеланите калории и да стопят излишната плът по-бързо. С изключение на богатите хора в руското общество храненето на обикновените руснаци е богато на мазнини. Това обяснява едрите фигури по Червения площад например.
     
Ако в момента не правите нищо по-трудоемко от това да четете книга, телесните ви функции по всяка вероятност са в пълен покой. Те са под контрола на щитовидната жлеза, а метаболизмът ви е на ниво базов минимум - или т. нар. основна обмяна на веществата (ООВ). Тя е много интензивна в детството и бременността. Както и по време на кърменето. Ако се преместите да живеете при по-студен климат за няколко седмици, вашата ООВ ще се ускори и ще заработи с почти 50 % по-високи обороти. Това става под командата на щитовидната жлеза. Телесните енергийни запаси започват да се изгарят по-бързо, за да произвеждат повече топлина. Някои вътрешни органи като черен дроб и бъбреци, не могат да работят правилно, ако не се поддържа нормална телесна температура (без значение каква е тя на ръцете и краката). /Труд


Тагове:   тяло,   жлеза,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13054012
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930