Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.12.2008 16:35 - Полицаи пиха студена вода пред МВР, Миков готов да преговаря с "легитимен" полицейски синдикат. Обвиняват Борисов, че стои зад протеста
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 620 Коментари: 0 Гласове:
0



Министърът на вътрешните работи Михаил Миков бил готов да преговаря по исканията на полицаите, хиляди от които в неделя, в знак на протест срещу условията на работа, “пиха вода“ като по-здравословно от пушенето на цигари преди седмица.

Липсата на легитимно синдикално представителство обаче пречело на реалния диалог за разрешаване на исканията на служителите в МВР, заяви Миков пред журналисти. “От политическото ръководство на МВР не бихме се изкушили да акушираме организирането на синдикалната дейност, защото веднага може да възникнат обвинения за политическа намеса“, каза още вътрешният министър.

По думите му като се реши този проблем трябва да започне диалог за определянето на приоритетните искания на хората в системата и да започне тяхното решаване. Според Миков, бюджетът на вътрешното министерство не позволява по-голямо увеличение на заплатите и за да се отговори на това искане, трябва да се направят съкращения.

Зад протестите стоят политическа партия ГЕРБ и хора от бившото ръководство на МВР, както бившия главен секретар на ведомството Валентин Петров, заяви Миков.

В отговор неформалният лидер на ГЕРБ и столичен кмет Бойко Борисов отрече ГЕРБ да има каквото и да е участие в организирането на протестите. Той посочи, че не може всичко, което се случва в държавата, да се свързва с неговото име.

“Никой не може да им повлияе да излязат да протестират“, допълни той. "Те не искат много, просто работата им да се постави до ДАНС и прокуратурата, защото тя не е нито по-малко опасна, нито пък изисква по-малка квалификация. Това са им проблемите. Тъй като идеята на премиера беше да се направи "политическа полиция" и беше създаден ДАНС с по-високи заплати, още тогава ги предупредихме, че ще има протести", заяви Борисов.

“Полицаите не са малки деца, че някой да ходи да ги ръчка“, допълни той. На въпрос как стоят законово нещата в протеста, той попита “Да не искате да отида да ги арестувам. Ако си направя експеримента и отида там, ще видите, че ще ми козируват“.

Борисов отхвърли и обвиненията, че партията му стои зад повечето протести, залели миналата седмица страната. Той искал ГЕРБ да дойде на власт по парламентарен ред и не би искал да оглавява протестите. Кметът помоли журналистите да предадат на премиера, с когото вече нямали никаква комуникация, че не само нямат участие в протестите, но и не ги толерират. Според него Станишев дори не можел да си представи какво би станало, ако Борисов отиде на един протест.

"Нека министрите на Станишев и депутатите му се срещнат с тези хора и им решат проблемите", заяви Борисов.

По-рано през деня в различните областни градове и в столицата се събраха десетки и стотици служители на МВР, които настояват за достойни заплащания, промени в нормативните бази, заплащане на извънреден труд, нормални условия на труда и нови униформи. Те “пиха по една студена вода”, каквото е мотото на поредната им символична проява на недоволство.

Повече от 500 полицаи се събраха за около час на мълчалив протест с бутилки минерална вода в градинката до Министерството на вътрешните работи. Те бяха облечени цивилно, само двама сред тях бяха униформени. Около някои от тях имаше наредени символично скъсани полицейски "кубинки". Сред служителите на МВР бяха представители на Пловдив, Кърджали, Ловеч, Пазарджик, Плевен и София.

Част от протестиращите поискаха отстраняването на председателя на полицейския синдикат Емил Рашев. На разотиване, те обещаха да продължат регулярно с протестите.

Пред ОДП-Варна се събраха над 200 полицаи, в Плевен протестираха около 40 служители на МВР, което е наполовина по-малко то предишната неделя. В групата, която остана около 40 минути, имаше и няколко жандармеристи, но не присъстваха представители на противопожарната служба.

Във Велико Търново около 70 служители се включиха в половинчасовата акция с бутилки с минерална вода край сградата на Областната дирекция на МВР.

Служители на ведомството потвърдиха, че са получили обещаните през седмицата 400 лв. коледни добавки. Това обаче не решава многобройните натрупани проблеми с условията, в които работим, добави полицай.

Повече от 100 полицаи от всички поделения на МВР в Разградска област пиха вода и пушиха цигари на площад "Независимост". Част от служителите на реда бяха с децата си.



Тагове:   вода,   синдикат,   МВР,   обвиняват,   Миков,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13049739
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930