Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.01.2009 22:33 - ДАНС проверява парите на новия "медиен магнат" Ирена Кръстева
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 573 Коментари: 0 Гласове:
0



Бившата шефка на Спортния тотализатор Ирена Кръстева и синът й Делян Пеевски, който е зам.-министър на извънредните ситуации, оглавявано от Емел Етем, са проверявани от ДАНС, съобщи електронното издание Mediapool. ДАНС изяснява произхода на капиталите, с които Кръстева пое контрола върху ТВ7 и вестник "Експрес” в края на миналата година чрез ръководеното от нея дружество “Нова медийна група холдинг”. Неофициално и нейният син участва в ръководеното на новозакупените медии. Информацията за проверката бе съобщена първо от в. "Сега" и потвърдена от ДАНС за Mediapool във вторник.

Прверката е започнала преди новогодишните празници по сигнал на депутата от "Атака" Митко Димитров, който настоя за нея с писмо до главния прокурор, НАП, финансовия надзор и парламентарната комисия за борба с корупцията.

Димитров поиска проверка на капитала зарази бившия статут на Кръстева и сегашния на Пеевски като високопоставени държавни служители. Според депутата основание за сигнала е общественото подозрение, че средства със съмнителен произход позволяват на Кръстева и на Пеевски да се превърнат в медийни магнати.

Майката и синът за кратко време се превърнаха в медийни фактори, след като "Нова медийна група холдинг" купи преди две години вестниците "Монитор", "Телеграф", "Политика" (80 процента), издавани от Петьо Блъсков, а по-късно и издателството и вестник "Борба" - Велико Търново. Холдингът държи и дял от ИПК "Родина". Обществена тайна е, че той е близък до ДПС, което може ясно да се види от медийната политика на вестниците, които държи. Дружеството е в близки бизнесотношения и с Корпоративна банка.

Преди две седмици стана ясно, че Кръстева и Пеевски са водили преговори и за закупуването на футболния клуб "Ботев" – Пловдив, но сделката се провали в последния момент.

Ирена Кръстева е съдружник с шефа на "Корпоративна банка" Цветан Василев в собствеността на вестниците "Монитор", "Телеграф" и "Политика", както и с адвоката Тодор Батков, издател на "Стандарт" и собственик на ФК "Левски", в собствеността на "ИПК-Родина". Преди година и половина синът й Делян Пеевски бе замесен в скандала между бившия икономически министър Румен Овчаров и ексшефа на следствието Ангел Александров.



Тагове:   новия,   магнат,   Медиен,   ДАНС,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13052916
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930