Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.03.2009 20:32 - Продавали на Зикулов данни без шпионска стойност
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 676 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 04.03.2009 20:45


Шпионската дейност, в която е замесен българинът Петър Зикулов, била разкрита още през 2005 г., но членовете на мрежата били оставени да работят на спокойствие, за да бъдат установени всички подробности, съобщи агенция БЛИЦ, позовавайки се на публикация в румънския вестник "Ромъния либера". Цел на шпионите били военните единици в Бабадаг и Меджидия, а страната получател на секретните данни е Украйна, според дипломати. В началото на скандала румънски журналисти предполагаха, че страната получател е Русия, но това не се потвърди.
Според тайните служби на армията подофицер Флоричел Аким е копирал данни от служебния си компютър, които след това продавал на българина Зиколов - разузнавателен агент, представящ се в Румъния като бизнесмен. На свой ред българинът бил предавал информацията на военния аташе на Украйна в Букурещ, който я предавал по-нататък.
За период от над четири години тайните румънски служби снабдявали шпионската мрежа с информации без стратегическо значение и дори с карти, които можели да се намерят в Гугъл. С други думи информацията, доставена на българския гражданин Зиколов, която той предавал на военния аташе на Украйна в Букурещ била "под контрол и без особена стойност". Получената информация не била използвана само от украинците, но и от друга несъюзническа сила на НАТО, съответно Русия, според военните източници, които твърдят, че Русия осигурявала финансирането на шпионската дейност.
Вестник "Котидианул" посочва, че Петър Зиколов бил арестуван пръв, а после той издал румънския си партньор, подофицер Флоричел Аким. Източници, близки до разследването, потвърдили, че наистина българският гражданин бил арестуван пръв и, пред наличните доказателства, предложил съдействие за арестуването на Аким, но предоставил и друга информация, необходима на следствието. 

Задържаният за шпионаж в Румъния българин Петър Зикулов вече има осигурен адвокат, заяви след днешното правителствено заседание зам.- министърът на външните работи Любомир Кючуков. Той добави, че утре ще се разглежда обжалването по случая. На арестувания е била осигурена възможност да избира адвокат и той е избрал да го защитава румънски адвокат, съобщи още Кючуков. Той потвърди, че мъжът е бил служител в посолството ни в Румъния, но това е било преди 10 години. Мандатът му като военен аташе е изнекъл. Кючуков категорично отказа коментар за коя държава е предавал данни Зикулов.Той добави само, че по случая работят съвместно българските и румънските служби.

Арестуваният българин е племенник на дългогодишния началник на българското военно разузнаване отпреди 10 ноември 1989 г. (РУМНО) генерал-полковник Васил Зикулов, съобщават българските медии. Зикулов-младши е завършил военната академия в София и е бил майор в парашутните войски. От 1998 до 2000 г. е бил помощник-военен аташе в Букурещ, след което е уволнен от армията и започва търговска дейност. През 2001 г. се установява със семейството си в Румъния, където поставя основите на шпионска мрежа, както твърдят румънски медии.

Междувременно ИТАР-ТАСС предаде, че украинският военен аташе в Букурещ - Сергей Илницки, е изгонен от Румъния и е обявен за персона нон грата. Агенцията се позовава на информиран източник от Киев, като подчертава, че за първи път през последните години Украйна е “замесена в сериозен шпионски скандал”. Предвестник на усложняване на отношенията с Румъния стана отмяната на посещението на румънския президент Траян Бъсеску в Киев, което беше планирано за 25 и 26 февруари. Два дни по-късно, на 28 февруари, в Румъния по обвинения в шпионаж бяха арестувани румънски офицер от Министерството на отбраната и гражданин на България. Те са предавали секретна информация в украинското посолство, където военен аташе беше Сергей Илницки. Украинското Министерство на външните работи и на отбраната и спецслужбите засега не потвърждават изгонването на военния аташе.


Тагове:   данни,   стойност,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13064828
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930