Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.03.2009 20:27 - Втората газова криза се размина, Украйна плати дълга си
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 456 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 06.03.2009 14:55


"Газпром" потвърди, че украинската компания "Нафтогаз" изцяло е платила февруарските газови доставки, с което ще се избегне опасността от нова "газова война", съобщиха информационните агенции в четвъртък.

"Нафтогаз" е прехвърлила остатъка от дължимите 360 милиона долара на "Газпром".

Плащането стана няколко часа, след като руският премиер Владимир Путин предупреди, че Русия ще спре доставките, ако цялостното плащане не бъде извършено до събота. Той каза, че спирането на подаването може да засегне и доставките за Европа.

Ако заради проведените силови акции срещу "Нафтогаз" плащането не бъде направено в срок, "това ще доведе до спиране на доставките на наши енергоносители както за потребителите в самата Украйна, а може би и за нашите потребители в Европа", заяви Путин.

След като вчера въоръжени и маскирани служители на Службата за сигурност на Украйна нахлуха в сградата на компанията "Нафтогаз", по-рано в четвъртък те се опитаха да направят същото и в главния офис на компанията "Укртрансгаз".

"Укртрансгаз" е дъщерна компания на "Нафтогаз" и оператор на газопреносната мрежа и газовите хранилища на Украйна.

Пресцентърът на Службата за сигурност обяви, че извършва следствени действия и търсене на документация в рамките на наказателното дело срещу длъжностни лица от "Нафтогаз" за присвояване на 6.3 млрд. куб. м природен газ.

По същото дело сряда в компанията-майка служителите на спецчастите търсеха оригиналните договори с руската “Газпром“ за транзита и доставката на синьо гориво, подписан на 19 януари в Москва.

Обискът в "Укртрансгаз" обаче бе предотвратен от депутати от Блока на премиера Юлия Тимошенко. Те се позоваха на решение на киевски съд от сряда, с което нахлуването в сградата на държавното дружество се обявява за незаконно, а всички следствени действия по наказателното дело се прекратяват.

Представителите на Службата за сигурност съставили протокол за "несъстоялите се следствени действия" и напуснали сградата на "Укртрансгаз", след като прекарали в нея повече от час.

По-късно говорител на Службата за сигурност обясни, че решението на съда било получено едва днес и че службата "разбира се ще се съобрази с него и ще го изпълни".


Руските медии определиха събитията около "Нафтогаз" като пореден рунд от борбата за власт между президента Виктор Юшченко и премиера Тимошенко. Службата за сигурност на Украйна е на президентско подчинение и според медиите Юшченко я използва като инструмент, за да бъде анулирано споразумението между "Нафтогаз" и "Газпром", сключено през януари с участието на Юлия Тимошенко и руския премиер Владимир Путин.

Според "Независимая газета" "всичко в Украйна се контролира от местните кланове, подчиняват им се и националните компании, и силовите структури".

Любопитно е, че в момента премиерът Юлия Тимошенко е на посещение в Париж.



Тагове:   криза,   Украйна,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13077964
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930