Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.03.2009 20:20 - Назаем от Медиапул: Георги Гергов срещу Степан Ерамян
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1940 Коментари: 0 Гласове:
0



image

Видният бизнесмен и член на висшето ръководство на БСП Георги Гергов, който от известно време се заяви и като медиен бос, наказа довчерашния си приятел Степан Ерамян – издател и собственик на петия по тираж в страната  всекидневник, регионалния "Марица", като го изгони от борда на директорите на Пловдивския панаир.

След ред машинации и с мълчаливото бездействие на държавата Гергов стана мажоритарен собственик на панаира и получи пълен контрол в него чрез лоялни членове в директорския борд.

Ерамян е бил принуден да подаде оставка от борда, която е приета в четвъртък. По собствената си местна кабелна телевизия "Евроком Пловдив", която придоби в края на м.г., в петък вечерта Гергов ще разясни на обществеността защо е наказал Ерамян.

Според близкия до Гергов информационен сайт "Пловдив онлайн" причина са "публикации в контролирания от Ерамян всекидневник, неотговарящи на истината и уронващи престижа на фирмата, от която той (Ерамян) е получавал пари повече от две години".

Запознати твърдят, че формалната причина е "волността" на журналистите от "Марица", които преди известно време пуснали голяма публикация за строежа на екозавода в село Шишманци.

В нея са посочени факти и документи за крупни корупционни схеми, в които е замесен бившият кмет на Пловдив Иван Чомаков, много близък до Гергов, с активната помощ на когото бизнесменът придоби почти на безценица най-апетитните имоти в града.

Заради "услугите" си навремето, Чомаков влезе в управата на фирми на Гергов и оглави телевизия "Евроком Пловдив".

В. "Марица" си "позволил" да напише още, че на тазгодишното изложение "Винария" участието е слабо и най-големите изложители не са дошли. "Винария" се организира от Пловдивския панаир, а още от миналата година фирми се оплакват от прекомерните цени, които панаирът им иска за участие.

Ерамян, който държи 68% от вестник "Марица", застана зад вестника си, като в петък заедно със съдружниците си Спас Василев и Атанас Спасов заяви, че в изданието няма забранени теми и личности и че свободата на словото е най-важната.

Mediapool потърси Ерамян за коментар на събитията, но той не отговаряше на мобилния си телефон.

Амбициите на Гергов за овладяване на медийния пазар (като начало в Пловдив) бяха афиширани и с намерението му да издава нов вестник (обявен като "обществено – политически"). Изданието, за което още не е ясно дали ще е всекидневник или седмичник, трябва да тръгне до месец с пари на Пловдивския панаир.

Под ръководството на Иван Чомаков вече се набира екип, а според мълвата от редакциите на другите издания се примамват добри журналисти срещу неконкурентно големи заплати.

Пусната в ход е и машина за дискредитиране на останалите вестници, както и "прецизното" отклоняване на реклами от тях, тъй като Гергов и свързани с него бизнесмени са сред най-мощните рекламодатели в града.

В последните седмици Ерамян и съдружниците му объркаха медийната разстановка в Пловдив, като не продадоха "Марица" на медийната група на Ирена Кръстева.

Вестник "Марица" с неговия доста своенравен собственик, макар и с най-голям тираж, едва ли ще е твърд поддръжник на кампанията на Гергов, чиято следваща цел е да дойде в София и да стане депутат от БСП, след като в Пловдив получи всичко, което искаше. (Досега не е реализирано само желанието му да стане почетен гражданин на Пловдив, то отлежава в общината заради съпротива от страна на опозиционни партии.)

Част от пловдивските журналисти обаче не смятат да се предават и готвят публикация за възхода на пловдивските "олигарси" начело с Георги Гергов. В публикацията с факти и документи ще бъде показано как с помощта на партийно покровителство, удобни връзки с властта, с щедрата подкрепа на общинския съвет и на предишния кмет два мандата Иван Чомаков, Гергов изгради империята си. А тя освен безшумното присвояване на панаира, включва имоти в Стария град, хотели, паркинги, почивен комплекс на Черноморието, ЦУМ в София и други имоти.
http://www.mediapool.bg/show/?storyid=150392&srcpos=6




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13079617
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930