Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.04.2009 19:36 - Преговорите между двата синода замръзнаха на кота нула
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 774 Коментари: 2 Гласове:
0



Преговорите между Светия Синод на патриарх Максим и Алтернативния синод на Инокентий са в задънена улица и на практика са прекратени, научи “Всеки ден”. Това се случва три седмици преди да изтече крайният срок – 22 април, даден от Европейския съд по правата на човека на България, за да бъде разрешен спорът между официалната църква и отцепниците. Причината - внезапно втвърдената позиция на отците от Българската православна църква.

Официалният църковен клир дори осуетил намерението на парламентарната комисия по вероизповедания да покани и изслуша набедените за разколници хора на Инокентий, за да помогне в диренето на помирение, съобщи за “Всеки ден” един от членовете на комисията. Депутатите се задоволиха със среща с Виенския епископ Иларион и придружаващата го делегация, които участваха в свиканата от БПЦ в началото на март среща на всички православни църкви по света. Самият Иларион се ползва с голям авторитет в православния свят, наричат го външния министър на Руската православна църква. Официално той е пълномощник на поместната църква към европейските структури в Брюксел. Новият руски патриарх Кирил вече официално даде подкрепата си за българския си “колега”.

“Решението в Страсбург е проблем преди всичко на изпълнителната власт, затова не е бил предмет на изрично обсъждане в парламентарната комисия по вероизповедания”, заяви пред “Всеки ден” нейният председател проф. Огнян Герджиков. Той обаче уточни, че според сега оформеното становище по всяка вероятност МС ще атакува съдебното решение. Друг член на комисията – депутатът Ахмед Юсеин, също се обяви за единна православна църква, малко след като се срещна с Виенския епископ и представители на сестринските православни църкви по света.

Зациклянето окончателно стана факт миналата седмица, съобщиха за “Всеки ден” от преговорния екип на алтернативния синод. В понеделник, 23 март, премиерът Сергей Станишев отиде на крака при патриарх Максим за разговор на четири очи и за да бъде информиран за хода на разговорите. След срещата с главата на Българската православна църква шефът на кабинета излезе още по-категоричен. “Има една легитимна Българска православна църква, призната от всички други по света. Винаги сме призовавали и давали шанс отцепниците да се завърнат в нейното лоно”, заяви Станишев. Той все пак направи уговорка, че трябва да се предложи някакво решение, с което държавата да се яви пред съда в Страсбург. “Българската държава направи всичко необходимо, за да има диалог”, увери премиерът, макар да определи досегашните преговори с отцепниците като “неособено успешни”.

“Изказването на премиера беше неадекватно – първо, защото няма нищо със спора, и второ, защото той заема страна по него, т.е. извършва действие от характера на тези, заради които България е осъдена”, заяви адвокат Иван Груйкин, който защитава претенциите на Инокентий в Страсбург. По думите му страната ни може да бъде отново осъдена – този път заради изявлението на Станишев. “Адвокататите на патриарх Максим и журналистите могат да заявяват, че подкрепят БПЦ, но не може главата на изпълнителната власт в България да взима страна в спора”, смята Груйкин.

“От самото начало имахме подозрение, че Станишев и оглавяваното от него правителство ще се опитат да прехвърлят проблема на следващото правителство и управляващо мнозинство. Тази прогноза се сбъдва, за съжаление, макар да е безотговорно по отношение на реномето на България в Европа”, твърди адвокатът.
Той предупреди, че продължи линията на противопоставяне на решението на съда в Страсбург и не прекрати увреждането на жалбоподателите (което означава възстановяване на статуквото отпреди 2004 г.), страната ни може да претърпи освен финансови санкции дори и такава крайна мярка като изключване от Съвета на Европа.

Решението на Страсбург

На 22 януари т.г. Европейският съд по правата на човека в Страсбург даде три месеца на държавата и на т.нар. алтернативен синод на Инокентий да се разберат по най-спорния въпрос между двете страни - за собствеността на над 100 имота (църкви и манастири). Срокът изтича на 22 април.

Магистратите осъдиха България за нарушаване свободата на изповядване на религия. Според тях държавата се е намесила непропорционално като със закон е определила патриарх Максим за ръководител на Българската православна църква (БПЦ).

Оспорват се текстове от Закона за вероизповеданията от 2002 г., с които статутът на БПЦ, ръководена от патриарх Максим, се приема, без да е необходима регистрация, задължителна за останалите вероизповедания. Така молбата за регистрация на синода на Инокентий била отхвърлена, а църковните ръководства, подкрепящи алтернативния синод, уволнени. Прокуратура и полиция съдействали на БПЦ и със сила им върнали църкви, манастири и имоти, окупирани от хората на Инокентий.
В решението си обаче съдът не се произнасе по обезщетението за евентуални имуществени и неимуществени вреди. Искът на отцепниците е за близо 700 млн. евро. Спорещите се трябва да постигнат разбирателство по този въпрос, а ако това не се случи в указания тримесечен срок, съдебен състав ще реши казуса.
Жалбоподателите срещу България все пак успяха да получат 8 хил. евро за направените разходи по делото.
http://www.vsekiden.com/?p=48363




Гласувай:
0



1. zaw12929 - А има ли два законни синода, По какви ...
01.04.2009 19:41
А има ли два законни синода, По какви правила някой цепи българската църква.?!!!!!)))))))) Срам!
цитирай
2. zaw12929 - Как така набедени за разколници, ...
01.04.2009 19:44
Как така набедени за разколници, нали са точно такива, а вие не сте божи човек . И през робството не ни разделиха църквата, а тези... набедени за поличици и силни в далаверите го правиха...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13075260
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930