Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.04.2009 14:42 - Благодатният огън слезе на Божи гроб!
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 3805 Коментари: 3 Гласове:
0



Малко преди 14 часа българско време Благодатният огън, наречен още Свещен огън, бе запален в храм "Възкресение Христово" в Йерусалим.
Всяка година на Велика събота Свещеният нетленен огън се запалва в храма, построен върху Божия гроб в Йерусалим. Църквата е съсобственост на различни християнски конфесии. Запалването става по свръхестествен начин, без човешка намеса. В първите минути след запалването си Свещеният огън има уникалното свойство да не излъчва топлина и да не изгаря.

image

image

image

image

На мястото на чудото присъства само йерусалимският патриарх Теофил, който веднага го раздава на представители на различни църкви, които ще разнесат Свещения огън по света часове преди настъпване на най-големия християнски празник Възкресение Христово. В храма присъства и делегация на Българската православна църква, която ще донесе по-късно днес Божествения огън в България. Очаква се самолетът да пристигне около 19 ч. българско време на летище Пловдив, а по-късно - във Варна и София. 
Появата на Благодатния огън се случва на Велика събота повече от 2000 години. Счита се, че денят, в който не се появи Благодатния огън, ще бъде последен за човечеството. Твърди се, че е имало един единствен случай, при който Огънят е излйзъл извън пределите на храма "Възкресение Христово" в Йерусалим. Това се случило през 1579 г. Представители на арменската църква подкупили султан Мурад ІІІ и местната градска управа да получат изключителното право да получат огъня и да честват Пасха в храма. Православният патриарх Софроний и православните поклонници не били допуснати нито в параклиса над Божия гроб, нито въобще в храма, а били изгонени да се молят на входа. Въпреки че арменският патриарх прекарал целия ден в молитви, чудото не се случило. Вместо това Огънят лумнал извън храма, точно пред православния патриарх. Предизвиканите сред миряните вълнения разгневили турските власти и те постановили пасхалната церемония винаги да се води от православния патриарх, а арменският архиерей да го следва и никога да не взема пряко участие в получаването на огъня.



Тагове:   Йерусалим,   Великден,


Гласувай:
0



1. skribezium - reporter,
18.04.2009 14:56
Очакваме благодатния огън на летище Крумово тази вечер.
цитирай
2. reporter - skribezium,
18.04.2009 15:04
Ще бъда там :)
цитирай
3. dbs - Четете DBS!
24.04.2011 12:15
Ето какво пише руския архимандрит Порфий Успенски(1804-1885), който твърди ,че Йерусалимския духовен клир знае за измамата на "Благодатния огън". Той е изпратен като официален църковен представител на изледователска мисия в Свещенните земи. Порфий пише, че Ибрахим паша, управителя на Египет е поискал сам да провери автентичността на чудо, и е настоя пред патриарха да бъде допуснат вътре в храма по време на ритуалите. Ако чудо е истинско, той обещал да дари голяма сума пари, но ако става въпрос за измама, че ще конфискуват всички пари, дадени от поклонници и ще изложи доховенството във всички европейски вестници.

Митрополит Михаил от Петра, митрополит Даниил от Назарет, и епископ Дионисий от Филаделфия се срещнали да обсъдят предложението. Михаил сам признава, че той запалва огън от кандило, което е скрито зад мраморна икона на Възкресение Христово зад погребалното ложе. И така те ПРАВОСЛАВНИ МОШЕННИЦИ решиха да молят Ибрахим паща да не се намесват в религиозните дела и да не се излагат тайните на християнски ритуали, тъй като руския император Николай би бил много нещастен, ако това се случи. Ибрахим паша решил да не повдига въпроса. Но от този момент на духовенството на Божи гроб престанал да вярват в чудотворната слизането на „Благодатния огън”

СПЕСТИХ СИ ТОВА УТОЧНЕНИЕ, ЗА ДА ВИДЯ В КОМЕНТАРИИТЕ, КОЛКО Е ГОЛЯМА ПРОСТОТИЯТА НА ВЯРВАЩИТЕ ХРИСТИЯНИ!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13051303
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930