Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.04.2009 21:18 - МВР поучава журналистите. Медиен шеф: Добрите репортери знаят повече от добрите ченгета
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 605 Коментари: 0 Гласове:
0



В пълен синхрон политическото и професионалното ръководство на МВР се зае да “дисциплинира” работата на медиите. Днес министърът на вътрешните работи Михаил Миков заяви, че медиите трябва да ограничат своето любопитство, тъй като то вреди на разследването. Пред БНТ Миков заяви, че с това те си вдигат тиражите. Той даде пример с една телевизия (б.ред.- Нова телевизия), показала запис от охранителна камера, което ще попречи на прокуратурата. Има и при нас изтичане на информация, заяви Миков и добави: “Не може да се води следствие пред окото на камерите”.

image

Снимка: Sofia Photo Agency

В интервю пред “Всеки ден” генералният комисар на МВР Павлин Димитров подкрепи тезата на министърът. “Медиите по тези чувствителни случаи не трябва въобще да се интересуват. Когато му дойде времето ние можем да кажем по-интересни неща. Не може в публичното пространство да се прави паралелно журналистическо разследване, кой какво казал, полицаи дали информация…полицаите дават информация, защото някой я търси…Аз разбирам медиите, но в крайна сметка има правила. Общественият интерес е по-важен”, заяви Димитров. Той призова медиите да се въздържат, когато става дума за конкретни случаи. “ Това не е някаква приумица наша, бъдете сигурни, че ще дойде времето и ще намерим най-добрия контакт с медиите”, обеща генералният комисар.

Да, има там някакви полицаи, които дават информация. Но ако никой не ги пита, той няма какво да каже, няма на кого да го каже. Ако някой каже, че тези хора дават информация срещу пари, тогава, Бога ми, спирам да говоря за медиите, категоричен бе Димитров.

Реакцията на медиите:

“Нашата основна цел е да показваме истината и да бъдем максимално близо до нея. Не сме имали предупреждение от МВР, че пречим на разследването. Законът не регламентира това и не считам, че ние сме нарушили определена забрана”. Това заяви пред “Всеки ден” главният консултант на Нова телевизия Силва Зурлева, коментирайки твърденията на вътрешния министър Михаил Миков, че техен репортаж, излъчен в централната новинарска емисия на медията, е попречил на разследването. Става дума за запис от охранителна камера, който показва заподозрения за убийството на излизане от дискотека “Соло” минути преди извършване на престъплението.

“Изцяло заставам зад нашите журналисти и не мога да се съглася с подобни обвинение. Ние не се борим против институциите и нямаме желание да пречим на МВР. Навсякъде по света е така и не може да се хвърля вината върху журналистите, ако нещо не върви с темповете, които биха искали от МВР”, заяви Зурлева. Тя припомни, че Нова телевизия и вътрешното министерство винаги са имали добро взаимодействие и дори журналистите са предоставяли материали, от които полицията се е интересувала.

Въпросът обаче не е регламентиран законово и никъде не е записано, че излъчването на подобни материали е забранено. “Засега всичко е въпрос на добри пожелания. Сега ние не знаем докъде можем и докъде не можем да се простираме. При положение, че законът не ни го забранява, за всеки журналист е въпрос на чест да стигне до подобен материал да го покаже или да го напише, ако е във вестник”, обясни Силва Зурлева. “Ако искат това нещо да се регламентира, да бъдат така добри, управляващи са, да си прокарат съответната поправка в закона и да ни го забранят. Ние ще се съобразим със закона”, смята тя.

Според нея добрите журналисти понякога знаят повече от добрите ченгета. Те имат почти едни и същи източници на информация, кой ще стигне по-напред е въпрос на професионализъм, но ние не сме виновни затова. “Ако трябва сега да излъчим материала от записа на охранителната камера, пак ще постъпим по същия начин”, категорична бе Силва Зурлева.

“Това е прехвърляне от болната на здравата страна на проблема”, така главният редактор на в. “Стандарт” Славка Бозукова коментира пред “Всеки ден” реакцията на Миков и на Димитров. “Работата на медиите е именно да дават информация. Скриването на информация е нетипично за медиите. Това е като случая с медиците в Либия - да не даваме никаква информация, а накрая да ги обесят. Големият проблем е за изтичането на информация от МВР”, смята Бозукова. Информацията, която се появява в медиите и не е била огласявана на пресконференция, след като е стигнала до медиите има всичките основания да се смята, че ще стигне и до похитителите, обясни главният редактор на в. “Стандарт”. Според нея се създава настроение срещу медиите от страна на МВР при положение, че проблемите са в тях и те не са си свършили работата.

Миков иска италиански вариант за борба с отвличанията

Същевременно министър Миков отказа да коментира разследването около отвличането на Вене Сотиров. Медиите според него създават чувство за нестабилност, а България по неговите думи е по-стабилна от всякога. Да се твърди, че в тези отвличания има заангажирани полицаи е същото, както да се твърди че няма бивши служители, каза министърът. Според него хора и извън системата познават добре работата на МВР.

Миков препоръча да се приеме италианският вариант за борба с отвличанията. Това означава “затрудняване на плащанията, дори с цената на живота на жертвата”, тъй като е очевидна нарастването на наглостта при тези високотехнологични престъпления. Министърът препоръча това да се подложи на обществено обсъждане и да се приеме едно консенсусно решение, което МВР е готово да изпълни.

“Служителите на МВР се разкъсват, когато трябва да действат, между търсене на ефикасност по Рамбовски и запазване живота на жертвите”, аргументира се Миков. Според него даването на пари все повече укрепва силата и мотивацията на престъпните групи, които се занимават с такъв доходоносен бизнес.

Министърът отново настоя за законодателни мерки срещу този вид престъпления – запориране на имущество, криминализация както на отвличането, свързано с откуп, така и на приготовленията за отвличане, което да се приравни с приготовлението за убийство. Само по себе си завишаването не е панацея, но отговорността за всеки, който има някакво отношение към отвличането, трябва да бъде достатъчно висока, настоя Миков. Още тази седмица той ще обсъди с мобилните оператори да се скъси преходният период, изтичащ в края на годината, за премахване на анонимните СИМ-карти. “Ще направим нов опит след двата неуспешни да ползваме данни от трафика на мобилните оператори”, закани се министърът. “Законът трябва да подпомага разкриването на престъпления, а не да затруднява действията на органите по разследването”, убеден е той.

Миков коментира и информацията, че отвличането на Киров е извършено от хора с полицейски униформи. Според него и сега в закона имало текстове, които предвиждат наказание за ползване на полицейски атрибути, но не може постоянно да се внушава, че в МВР работят хора, които са от “другата” страна. “Има хора в МВР, които работят само за да ползват униформата”, призна вътрешният министър, но уточни, че е невярно да се казва, че в отвличанията участват хора от полицията. Той се обяви срещу “перманентната дискусия” за методите, по които работи МВР, тъй като по този начин се давала много информация на престъпниците. Като пример той посочи – излъчването на запис от видеокамери в новинарска телевизионна месия, която щяла да “затрудни разследването и ще създаде големи проблеми на правосъдието”.

Вътрешният министър недоволен от Минчо Спасов

Министърът е недоволен от председателя на Вътрешната комисия в парламента Минчо Спасов, тъй като не може той да води перманентна война с вътрешното министерство. Спасов демонстрирал априорно недоверие в МВР. “Не е редно МВР да използва пощенски гълъби от Народното събрание, имаме си пресцентър”, заяви Миков по повод разкритията на Яне Янев. Министърът предрече, че ще се търсят опити за дестабилизация в МВР – те ще минават през опозицията на претенденти за следващата власт. Медиите пък транслирали усещането за нестабилност. А стабилност имало и това се усещало и от криминалната статистика.

Вътрешният министър защити своите служители, запитан дали не е могла да бъде предотвратена трагедията на ул. “Позитано” отпреди дни, завършила с двама убити младежи. “Не може МВР да отговаря за всичко в това общество – за агресията, която се излива на улицата, за възпитанието на децата, за хаоса в големия град. Нека местните власти се замислят колко заведения трябва да има в града и какъв контрол трябва да има върху тях. Държавата не може да е МВР, ако това е така, то това е полицейска държава и аз не искам да живея в такава”, коментира Миков. “Държавата рано или късно е по-силна от престъпниците”, обобщи той.

Шефът на вътрешната комисия: Добрият стрелец търси вината в себе си

Пред “Всеки ден” председателят на вътрешната комисия в парламента коментира критиките на министър Миков така: “Многократно съм подчертавал, че аз няма да съм вечен и г-н Миков няма да е вечен, но МВР ще остане, затова нашата цел трябва да бъде да изградим авторитета на МВР като институция, която не се грижи за себе си, а за сигурността на гражданите. Ето защо се учудвам как моите искания за това МВР да има по-голям процент разходи за дейността си, а не само за заплати, могат да бъдат тълкувани като атака срещу самото министерство.” Според Спасов “когато не уцели мишената, добрият стрелец търси вината първо в себе си”. “За съжаление, аз не видях в изказването на г-н Миков нотка на самокритичност”, обясни депутатът от НДСВ.

Спасов коментира, че основната доктрина в европейското законодателство е защитата на жертвите на престъпление. “Тук се оказва, че ние ще санкционираме жертвите на престъплението, позовавайки се на безсилието си да хванем престъпника”, обясни Минчо Спасов и допълни, че предложенията на МВР за промени в законодателството, свързани с отвличанията са доста “екзотични”. “Можем да се окажем с множество синове и дъщери, които са разкрити и наказани заради даване на откуп, но да няма отново нито един хванат престъпник”, обясни той.
http://www.vsekiden.com/?p=49537




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13086859
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930