Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.04.2009 22:23 - “Газпром“ между европравилата и руския “Концептуален подход“
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 552 Коментари: 0 Гласове:
0



image

Представеният от руския президент Дмитрий Медведев документ “Концептуален подход към нова юридическа база на международното сътрудничество в областта на енергетиката (цели и принципи), претендиращ да замени Енергийната харта, е в разрез с плановете на Европейския съюз за либерализацията на газовия пазар. Това пише RusEnergy, коментирайки в четвъртък предложението на Русия и одобрения ден по-рано окончателен пакет от мерки за разделянето на мрежата от производството на енергийни ресурси.

“Това не е пазар, а централно планиране - “Газпром“ се опитва по пътя на политизацията на въпроса с доставките да контролира търсенето, вместо да задържи своето място във висококонкурентния бизнес с цивилизовани пазарни методи“, коментира руския документ управляващият директор на “Ийст Юръпиън Газ Анализис“ Михаил Корчемкин.

“Концептуалният подход“ явно търси съчувствие по въпроса за доставките на руски газ към Европа през Украйна и други транзитни държави. Авторите на документа настояват за прозрачност на транзита и безпрепятствени доставки на международните пазари, но по същата логика на дискусия подлежи не само ежегодният руско-украински газов конфликт, но и отношението на Русия към средноазиатските производители на газ.

Както Украйна е транзитираща страна за Русия, то Русия се явява транзитираща държава за Азербайджан, Туркменистан и Узбекистан. И само защото нейното законодателство не позволява транспортирането на чуждестранен газ по тръбопроводите на “Газпром“, то тези страни са принудени да продават суровината си на руския монополист, а не на европейските потребители, пише изданието.

В същото време Европа уверено придвижва либерализацията на вътрешния си пазар, след като Европарламентът одобри третия пакет от законодателни мерки. Той трябва да доведе до разделянето на мрежите от производството на газ и електроенергията и да ограничи достъпа на “Газпром“ до системите на Европа.

Влизащите в сила още това лято европравила, целящи засилване на конкуренцията и намаляване на цените, ще забранят на производителите на газ да се разпореждат с газопроводите и това е неприятно за “Газпром“, който има в много източноевропейски страни активи по веригата на целия бизнес.

Неотстъпчивостта на европейската позиция по въпроса за осигуряване на сериозна конкуренция би трябвало да накара “Газпром“ да се замисли. Ако компанията иска да получи гаранции за транзита си през Украйна, то по същия начин тя ще е длъжна да отвори границите си за транспорта на азиатски газ до Европа.

Ако пък “Газпром“ смята по предишному да изкупува средноазиатския газ на границата, дори и на европейски пазарни цени, то трябва да е готов за това, че все някога ще му се наложи да продава газа си не на Германия, Франция или Полша, а на независим търговец на руско-украинската граница, коментира RusEnergy..

Според изданието допълва, че на “Газпром“ ще му се наложи да избира между отстояването на собствените принципи за развитие на бизнеса и необходимостта да се приспособи към принципите на основните си потребители.

Пакетът европейски енергореформи и руският Концептуален подход имат съвършено противоположни посоки – конкуренцията срещу централното планиране, отбелязва Корчемкин. В края на краищата на една от двете страни ще й се наложи да отстъпи, и по-скоро това няма да е ЕС. /Медиапул



Тагове:   природен газ,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13048785
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930