Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.04.2009 11:44 - МВФ: БГ в тежък шок, идват фалити
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1710 Коментари: 6 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
МВФ публикува заключителния доклад на мисията на фонда в България. Според експертите на МВФ българската икономика изживява понастоящем тежък шок.

Само преди седмица в София приключи редовната консултативна мисия на МВФ. Една от изненадите в заключенията на тази мисия беше значителното занижаване на прогнозата за развитието на българската икономика през 2009 година. Тя се оказа по-ниска дори от вече занижената прогноза в новия доклад на МВФ за световната икономика. Експертите на МВФ вещаят за България негативен икономически ръст.

На базата на нови данни мисията на международната финансова институция стига до заключението, че свиването на българската икономика ще е още по-голямо – минус 3.5 процента. След завръщането си във Вашингтон екипът на мисията публикува официално заключенията си, в които прогнозата за негативен ръст бе потвърдена. Според доклада данните за разплащателния баланс показват, че България изживява изключително тежък икономически шок. Постъпленията на чужди капитали от октомври до април са били само 800 милиона евро. Разликата спрямо предходните пет месеца е огромна – тогава сумата е била 6.1 милиарда евро. Според доклада на МВФ намаляването се дължи поне частично на решението на БНБ от края на 2008 година да намали задължителните резерви.

За икономическия шок допринасят и ред други фактори. През първите два месеца на тази година износът е намалял с 27 процента. Рязко надолу върви и потребителското търсене – то е спаднало с 32 процента. Това поне е намалило дефицита по текущата сметка почти наполовина. Екипът на МВФ открива ясни признаци за това, че икономиката на България вече се свива. Производството е с 23 процента по-ниско в сравнение със същия период през миналата година. Поръчките са намалели с 35 процента. Капиталовите постъпления ще намалеят с над 24 процента в сравнение с 2008 година (от 33.5 процента от БВП през 2008, на 9.25 от БВП през 2009). Преките чуждестранни инвестиции ще намалеят с 58 процента в сравнение с 2008, и със 75 процента в сравнение с 2007 година. Пред най-големи трудности е изправен нефинансовият бизнес-сектор. Екипът на МВФ посочва, че секторът е силно задлъжнял, продажбите намаляват, а домашно или външно кредитиране няма. Фирмите ще трябва да уволнят работници, а някои ще фалират, се казва в доклада. България разполага с известно пространство за маневриране, но МВФ напомня колко непредвидима е настоящата криза. Всичко зависи от това какво ще се случва от тук нататък на световните финансови и икономически пазари. /ДВ

Вашингтон / САЩ



Тагове:   криза,   мвф,


Гласувай:
0



1. анонимен - Има ли някой изненадан ?
29.04.2009 14:11
За пенсии ще има до тази зима,
а после бсп ще плеснат с ръце...
цитирай
2. анонимен - Да не бъдем песимисти днес !
29.04.2009 14:37
Нека не гледаме така песимистично на положението в момента. Аз съм оптимист и смятам, че ситуацията отговаря напълно на скритите от нас прогнози на управленците ни. С дълбок оптимизъм гледам и на бъдещето, тъй като съм сигурен, че ЕДВА след три месеца положението ще стане много по-лошо. Но тогава няма да го има сегашния министър на икономиката и новият ще трябва да обяви фалита. ВИНОВНИ КАКТО ВИНАГИ НЯМА ДА ИМА !
цитирай
3. анонимен - Стига провокативни информации !
29.04.2009 16:40
Докато нашият финансов министър не клекне съвсем и не признае открито, че "буферите" му са "изпуснали", аз ще продължавам да вярвам на оптимистичните информации излъчвани от ведущи проправителствени икономисти, политолози, социолози и други агенти и агенции. Сигурен съм, че ще продължим да потъваме , но плавно и под пълния контрол на правителството.
цитирай
4. zaw12929 - И така се вижда шок безработица
29.04.2009 19:20
И така се вижда шок безработица
цитирай
5. vmitkov - Когато управлява БСП
30.04.2009 09:45
е все така - криза след криза и всяка следваща е по-тежка от предишната, дори и да няма световна криза!!!

Но за това си е виновен самият български народ, че не може да помни дори и 10 години.

Защо българите забравиха толкова бързо Жан Виденов и неговите 3 долара месечна пенсия и отново избраха да ги управляват БСП? Не им стига това, ами към БСП добавиха провалилия се цар и циганина Доган.

А сега реват...

Що ривете, бе?
цитирай
6. universalnite000 - Федералният резерв на Съединените ...
21.11.2009 22:51
Федералният резерв на Съединените щати притежава 51 % от Международния валутен фонд и Световната банка. Въпросът е какво получаваме от парите, които влагаме? Освен това ясно е, че разсяваме зародиша на унищожителен хаос по целия свят . Главният икономист Стиглиц сподели с мен, че след време започнал да се пита какво, всъщност, става. “Където и да отидем, в която и страна да влезем, в крайна сметка ние разрушаваме икономиката й и там лумват пожари.” Той започва да задава неудобни въпроси по тези факти и го уволняват. Каза, че хората от висшата йерархия на Международния валутен фонд и Световната банка дори били разработили планове как да се възползват дори и от бунтовете. Наясно са, че когато източат богатствата на една страна и разрушат икономиката й, ще избухнат улични бунтове. Наричат ги “Бунтове на Международния валутен фонд”. С други думи, правителството на страна, по чиито улици се вихрят бунтове, е губещо. Целият капитал изтича от страната и това дава възможност на Международния валутен фонд отново да се появи на сцената с предложения за заеми срещу още по-жестоки условия.
И така, вие разполагате с документите. Двойката Международен валутен фонд/Световна банка - четирите точки или етапи, чрез които те поставят една страна на колене и разгромяват обществените ресурси.
Грег Паласт - Пръво, отваряне на капиталните пазари, което ще рече, продажба на местните банки на чужди банки. Следващата стъпка е т.н. “освобождаване на цените” с цел преминаване към пазарна икономика. (Тук може да се даде за пример Калифорния, където всичко е свободен пазар, но все пак човек не може дори да си представи една евентуална разпродажба на водните компании на Съединените щати.Но да преминем към Част Втора - какво става, след като МВФ и Световната банка докарат държавите до банкрут?
Грег Паласт - Тогава те “съветват” да се премине към съкращаване на бюджета. Една пета от населението на Аржентина е безработно, а те съветват правителството си там да съкратят драстично помощите за безработни, да намалят пенсионните фондове, да съкратят бюджетните разходи за образование - все ужасяващи неща. Напомням, че ако целенасочено се удари по икономиката във вихъра на криза (създадена от същите тези хора!), то това означава пълен разгром на нацията. Грег Паласт - Както вече казах, те отварят границите за т.н. “свободна” търговия, говоря за новите опиумни войни.А щом веднъж се разруши дадена икономика, то страната-жертва не може да произвежда каквото и да е. Едно от най-ужасяващите неща е, че те принуждават народите да плащат страхотни суми за неща като наркотиците, например – да ги наречем, узаконени наркотици. А, между другото, такъв е и краят на страните-жертви - разцвет на нелегалната търговия на наркотици. Защото, лишени от икономиката си, какво друго им остава да правят, освен да ни продават наркотици?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13061367
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930