Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.05.2009 22:53 - Конституционният съд върна прагът от 4% за предизборни коалиции
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 413 Коментари: 0 Гласове:
0



Изборната бариера за коалициите се връща на 4 процента, а на 5 юли ще избираме 31 мажоритарни депутати от 31 района. Това произтича от решението на Конституционния съд (КС) във вторник, за което изтече неофициална информация в парламента.

КС е решил с мнозинство 11:1 гласа да отпадне повишената до 8% бариера за коалициите, информира депутатът от левицата Георги Близнашки, който единствен от левицата се обяви против тази законодателна промяна и я обяви за "политическа репресия".

Освен този текст, опозицията атакува пред КС и въведения "мажоритарен елемент" заради различната тежест, която ще имат гласовете на избирателите в различните 31 райони. Така се нарушава конституционният текст, че правото на глас е еднакво за всички български граждани.

Именно този текст обаче не е отменен от КС, като гласуването по него е било на кантар – шест на шест гласа.

И двете оспорвани поправки бяха прокарани от БСП и ДПС заедно с партията на Яне Янев РЗС, която внесе официално предложението за повишения изборен праг.

За въвеждането на т.нар. мажоритарен елемент се обяви президентът Георги Първанов, който обаче беше против по-високата бариера за коалиции и затова наложи вето на тази законова поправка, но ДПС, БСП, РЗС и "Атака" я прегласуваха.

Близнашки коментира, че КС е предпочел "по-малкото зло", воден от прагматични съображения. Според него съдиите са преценили, че няма време за преразпределение на избирателните райони.

Депутатът от НДСВ Огнян Герджиков е на мнение, че въвеждането на 8-процентата бариера по-малко накърнява конституционните разпоредби, отколкото определянето на 31 мажоритарни района.

"Удовлетворението е 50 на 50%, тъй като куражът не достигна на всички съдии да постановят за неконституционно на т.нар. мажоритарен елемент на изборите, но пък имаха кураж да вземат решение за отпадане на 8% бариера за участие в изборите за НС", коментира Герджиков, според когото "една несправедливост е отстранена, но друга остава".

Мога да поздравя тези 6 конституционни съдии, които са изтълкували изборния закон и това, че той противоречи на конституцията, а останалите трябва да са имали и някакви други съображения, коментира още Герджиков.

И той като колегата си Близнашки смята, че при това положение няма да се наложи нова промена на избирателния закон.

Решението на КС е удар не само за БСП, ДПС и РЗС, но и лично за председателя на ПГ на Коалиция за България Ангел Найденов, под чието ръководство специално сформираната временна комисия прие силно противоречивите промени в изборния закон, които бяха разкритикувани и от редица западни партньори.

Найденов коментира във вторник, че решението на КС за отмяна на 8-процентовия праг е "озадачаващо, дори бих добавил в известна степен изненадващо, защото по същество всяка бариера ограничава плурализма, но това поне досега не е възприемано като противоконституционно". Той допълни, че не се налагат допълнителни решения на парламента и промяната няма да затрудни нормалната организация на изборите, както и провеждането им на насрочената вече дата 5 юли.

Решението на КС показва, че управляващите наистина действат срещу опозицията по недемократичен път, коментира лидерът на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция Иван Костов.

Той изрази съжаление, че "не е достигнал един глас, за да се обезсили решението за въвеждане на явно несправедливия мажоритарен вот".

Лидерът на СДС и съпредседател на Синята коалиция Мартин Димитров повтори, че "промените в закона бяха част от плана на БСП и ДПС са служебна победа и нечестна игра".

"Тази нечестна игра, предупредихме в самото начало, че няма да стане. И да беше останала тази 8-процентна бариера, тя не беше проблем за нас. Въпросът обаче беше принципен. Правилата в последния момент не трябва да се променят. Това беше тежък прецедент. Същото се отнася и за мажоритарните кандидати. Съжаляваме, че те не са отпаднали. Редно беше да отпаднат", каза той.

Председателят на ПГ на НДСВ Пламен Моллов каза, че партията му е настоявала да отпаднат и двата текста, но отказа да коментира решението на КС. От ДПС отказаха всякакви официални коментари.

Официално съобщение на КС



Тагове:   бариера,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13064345
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930