Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.05.2009 21:01 - Бойко Борисов: Ако нямаме мнозинство за самостоятелно правителство, оставаме в опозиция
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 759 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 25.05.2009 21:12


Оставаме опозиция - обещали сме го на хората си. Така кметът на София и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов отговаря на въпрос в интервю на в. "Стандарт" какво ще се случи, ако партията не успее да спечели мнозинство, с което да състави самостоятелно правителство на предстоящите през юли избори. Той отрича да се подготвя съвместно управление с формациите от Синята коалиция. "Никакво основание не сме дали да се говори, че се гласи някаква коалиция. Точно обратното", твърди кметът.

image
 
По думите му ГЕРБ се бори за пълно мнозинство, защото това ще гарантира европейското бъдеще на България, а "и само тогава можеш да поканиш когото искаш, но отговорността я носиш ти". "И ако ти трябва някой много добър експерт, можеш да го вземеш. Тогава разперваш ветрилото. Но ядрото е здраво", продължава той. Според него в момента, в който ти трябва един депутат от друга партия, за да закрепиш мнозинството, става така, все едно тя е спечелила изборите и от това идват проблемите. По-рано НДСВ се съобразяваше с ДПС, сега БСП се съобразява с ДПС - това искам да избегна, обяснява Борисов.
 
В същото време, по думите му, в парламента ще се направи по-широка коалиция, ще се търси голяма подкрепа. Той обаче нямало да поставя условия или да реабилитира някого във властта.
 
Борисов изключва възможността за коалиция с БСП с думите : "Компроматите на Станишев и компания показват, че заради мен те работят срещу държавата. Как да направим коалиция? Да оставим заменките на гори ли? Или заменките на сгради в София и хилядите им далавери. Не!". Според кмета управляващите залагат капани на следващото управление, като назначават на ключови постове техни хора в последните месеци от мандата си. По същия начин се сменяли в последните месеци и полицейски началници, "за да гарантират купуването на гласове".
 
Според Борисов с връщането на Румен Гайтански -Вълка в почистването на София Станишев плаща черния пи ар срещу него. Част от този пи ар е и кампанията на коалиционния партньор на БСП "Нова зора" със сайта Борисов/Костов и този, в който се посочва, че Борисов нарича пенсионерите лош материал. "Станишев би трябвало да потъне в земята от срам, когато неговият най-приближен, най-личен приятел Азер Меликов регистрира сайта Бойко/Костов. Това е шефът на "Информационно обслужване", човекът, който ще обработва данните от изборите", счита Борисов.
 
С обяснението, че не могат вече 3-4 години да извадят от кв. "Баталова воденица" три семейства цигани, Борисов отхвърля обвиненията, че готвят нов възродителен процес. Казва, че в ГЕРБ има много български мюсюлмани и допълва, че не смята за редно на митинги на ДПС да се говори на турски език.
 
На въпрос дали се вижда като премиер Борисов отговаря, че няма голяма разлика между постовете на кмета и премиера, "освен повечето възможности". "Пак работиш с милиарди. Пак всички големи проекти са в София. Разликата е малка, за да ме блазни премиерският пост.А и моята любов е МВР", казва Борисов. По думите му ако състезанието беше за главен секретар на МВР, щял да обърне земята.
 
Според лидера на ГЕРБ е голяма заблуда да се мисли, че хората не знаят още преди предизборната кампания за кого ще гласуват и ще решат това за месеца до вота. По думите му ролята на кампанията е да "дообясниш нещо в диалог с хората по места". Той е изпратил експерти по градовете да разясняват програмата на формацията в три лъча. "Те трябва да се научат да го правят. Искам ГЕРБ да съществува без Борисов - ако е партия, тя трябва да може да съществува и без Борисов", казва още столичният кмет.

В заключение Борисов заявява, че най-много му тежи доверието на хората. Разочаровам ли ги, не знам какво ще дойде след нас, нямам право да ги разочаровам, завършва той.



От Видин лидерът на ДСБ Иван Костов коментира, че е невъзможно ГЕРБ да получи абсолютно мнозинство в бъдещия парламент.

image
Снимка: Дневник

Костов каза още, че "не разбира тази упоритост на ГЕРБ, с която се опитват да се представят като формация способна да спечели абсолютно мнозинство в бъдещия парламент".
Според лидера на тъмносините, цитирам, "ще бъде невъзможно за ГЕРБ да получи абсолютно мнозинство на парламентарните избори". Той отговорно заяви, че напълно възможно е ГЕРБ да спечели мнозинство, и ако те откажат да направят правителство заедно със Синята коалиция, и минат в опозиция, това би било предателство спрямо вота на избирателите. Защото, подчерта Иван Костов, политическата необходимост, дори неизбежност изисква ако една дясна партия, членка на Европейската народна партия /ЕНП/ спечели мнозинство, то тя да състави правителство с друга дясна партия, също членка на ЕНП.



Гласувай:
0



1. thedarkangel1977 - Емо кошлуков е истината. . . а бате ...
25.05.2009 21:02
Емо кошлуков е истината... а бате бойко да стане премиер или президент :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13063689
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930