Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.07.2009 22:02 - ГЕРБ започва пълна ревизия на земеделието на Доган
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 494 Коментари: 0 Гласове:
0



Първите мерки на ГЕРБ в областта на земеделието ще бъдат насочени към възстановяването на спрените пари по САПАРД, оптимизиране на административната структура и създаване на гаранционен фонд за подпомагане на земеделските производители. Това заяви във вторник пред Mediapool ръководителят на експертната група за земеделието в ГЕРБ Мирослав Найденов.

Той е сред фаворитите за поста земеделски министър заедно с водача на партийната листа в ГЕРБ Десислава Танева. Според източници на Mediapool по-вероятно е Найденов да остане депутат и да оглави парламентарната комисия по земеделие и гори.

Пред Mediapool той заяви, че основната антикризисна мярка на ГЕРБ ще бъде опит за поне частично спасяване на блокираните от ЕК 140 милиона евро по програма САПАРД.

"Ние сигурно няма да можем да спасим всички пари, защото по част от проектите в момента текат разследвания. Ако обаче успеем да докажем, че новата администрация е прекратила старите практики и възстановим част от парите, то това ще е силен сигнал за оползотворяването на 3-те млрд. евро по програмата за развитие на селските райони", коментира Найденов.

Той заподозря настоящата власт в опит за миниране на усилията на бъдещото правителство. По думите му срещата на мониторинговия комитет по САПАРД е изтеглена от 16 юли за 14 юли. На новата дата се свиква новото Народно събрание и ГЕРБ няма да може да излъчи представител на срещата.

Паралелна антикризисна мярка ще бъде създаването на гаранционен фонд за земеделските производители. В него държавата ще има миноритарен дял, а основният финансов ресурс ще бъде търсен от световна финансова институция, която ще има контролни функции.

"Възможно е това да бъде и Световната банка. Този фонд ще е изключително важен за производителите, защото сега банките като чуят, че става дума за земеделие и затварят гишетата. С парите от гаранционния фонд фермерите ще могат да стартират проектите си по европрограмата. Гаранционният фонд ще даде ноу-хау и реално ще отпуши програмата за развитие на селските райони", обясни още Найденов.

Другата мащабна планирана реформа ще бъде свързана с оптимизиране на администрацията. Найденов заяви, че ще бъде прекратено обикалянето на фермерите по областни, общински и други неефективни структури.

"По френския модел ще бъдат създадени земеделски къщи. Така производителите ще намират на едно място цялата им нужна администрация. Другата ни цел е да накараме служители на службите да тръгнат да обикалят сред хората и да им обясняват възможностите, а не както бе досега, земеделците да обикалят по различните структури", допълни Найденов.

Освен това ГЕРБ смята да наложи незабавен мораториум върху промяната на предназначението на горите. През последните четири години имаше бум на замени на гори като така се стигна до презастрояване на Черноморието и на терените в близост до планинските курорти.

Найденов добави още, че партията смята да направи пълен преглед на всички сделки и проекти извършени от администрацията на Доган. "Призовавам хората да подават сигнали за извършените нередности. Сега няма от какво да се страхуват. Всичко извършено до този момент ще бъде проверено и след това предадено на прокуратурата", заяви пред Mediapool той.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13053396
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930