Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.07.2009 20:38 - ЕК отваря 9 наказателни процедури срещу България заради екологията
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1061 Коментари: 0 Гласове:
2Европейската комисия е започнала девет наказателни процедури срещу България в областта на околната среда, съобщи в петък новият министър на екологията Нона Караджова. Тя представи заместниците си – Евдокия Манева и Ивелина Василева - и направи преглед на "наследството" в Министерството на околната среда и водите (МОСВ), което й завеща екипът на предишния екоминистър Джевдет Чакъров (ДПС).

Четири от наказателните процедури са за ненавременно транспониране на европейското законодателство в българското.

Другите са за неиздаване на комплексни разрешителни в срок, за превишаване на нивата на вредни емисии в Стара Загора, Гълъбово и Перник. Заради неспазване на комплексните разрешителни на няколко топлоцентрали в тези райони се е стигнало до наднормена концентрация на серен окис, но вече се подготвят мерки как да се справим с този проблем, обясни министър Караджова.

МОСВ не е направило и ОВОС на проекта за ветрогенераторен парк в зона "Калиакра" на НАТУРА- 2000.

Срещу страната ни ще започне наказателна процедура от ЕК след около месец заради неизпълнени ангажименти за депата за отпадъците. Една от възможностите да се избегнат санкции е да се изготви ясен план за решаване на проблема.

България я грози и още една наказателна процедура, но през 2011 г., заради неизградените пречиствателни станции в селищата с над 10 хиляди жители.

Проверка на новия екип на министър Караджова е установила, че предишното ръководство на министерството е подписвало проекти за изграждане на пречиствателни станции с многократно завишени разходи - 10 пъти и повече над реалната стойност. Такива проекти имало в цялата страна.

За пречиствателни станции и за депа за отпадъци са изразходвани около 707 млн. лв. но не за приоритетни и важни проекти. Ако тези пари бяха използвани за националните приоритети, нямаше да сме заплашени от санкции, каза Караджова. Според нея само 6% от тези средства са били насочени към приоритетни обекти.

Ще се прекратяват неприоритетни проекти по ОПОС

Министерството трябва да има и одобрен доклад за оценка на съответствието за мониторинг и отчитане на средствата, харчени по Оперативна програма "Околна среда" (ОПОС), одобрена от ЕК.

Ако до 20 ноември не представим доклад, че МОСВ може да се справи с този проблем, всички авансови плащания ще трябва да бъдат върнати, каза още Нона Караджова.

Ще се прекрати набирането на неприоритетни проекти по ОПОС от общини. Ще се провери дали не могат да бъдат прекратени такива проекти, които са вече одобрени, но по тях няма сключени договори.

Може да се наложи връщане на пари по ИСПА

От предишното ръководство на МОСВ беше декларирано, че по програма ИСПА са сключени договори за над 90% от общата сума по програмата, а тя е над един милиард лева. Вярно е, че са сключени договори на такава стойност, но са разплатени само 28% от проектите, каза министър Караджова.

До края на 2010 г. България трябва да е усвоила този 1 млрд. лв. и може да се наложи част от парите да бъдат върнати, каза Караджова. Технологичният процес за изграждане на депа и пречиствателни станции е дълъг. Във финансовите меморандуми по тези проекти има клауза, че ако не се постигне целта, заложена в съответния меморандум, то България възстановява всички средства по него, обясни Караджова.

Екипът

Екипът на МОСВ е най-доброто решение към момента, каза министър Караджова, представяйки двете си заместнички. Евдокия Манева досега бе депутат от ДСБ, а преди това екоминистър в правителството на Иван Костов, като по същото време Караджова бе нейна подчинена. Новите функции на Манева ще са предотвратяването и контрола на замърсяването, ОВОС, отпадъците, координация на РИОСВ.

Зам.-министър Ивелина Василева – поема Оперативна програма "Околна среда” (ОПОС), ИСПА, ФАР, водите, международна дейност и европейските въпроси, геоложките проучвания.

Министърът не отговори пряко на въпроса ще направи ли основно прочистване в кадровия състав на министерството. Тя каза само, че ако хората, които е заварила, искат да работят по начина, който предлага, могат да останат.Тагове:   МОСВ,


Гласувай:
2Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13138429
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37064
Календар
«  Май, 2024  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031