Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.10.2009 11:20 - България без особени проблеми с религиозните свободи
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1833 Коментари: 6 Гласове:
5

Последна промяна: 27.10.2009 11:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Българската конституция гарантира свободата на вероизповеданието и забранява религиозната дискриминация, въпреки че източното православно християнство е определено като традиционно за страната, се посочва в частта за България в годишния доклад на Държавния департамент на САЩ (State.gov) за спазването на религиозните свободи по света.

Законите, свързани със свободата на вероизповеданието, са

двусмислени и дават възможност за произволни решения

относно възможността нерегистрирани религиозни групи да практикуват публично религията си.

В доклада (Report on International Religious Freedom) се посочва, че приетият през 2002 г. Закон за вероизповеданията на практика обяви извън закона т. нар. алтернативен Синод на Българската православна църква.

Според закона отцепниците от регистрирана религиозна група нямат право да използват същото име или да предявяват претенции за собственост, посочват авторите на доклада.

Правителството като цяло спазва свободата на вероизповедание, но има съобщения за намеса в религиозни спорове и за нетолерантност от страна на местните власти.

Повечето регистрирани в България религиозни групи не срещат никакви пречки по отношение на религиозни ритуали, традиции и практики.

В страната действат две православни семинарии, еврейско училище, три ислямски училища, ислямски университет, мюсюлмански културен център, протестантска семинария и два теологични факултета във висши учебни заведения.

Правителството спазва религиозните празници на Българската православна църква и се съобразява с празниците на останалите религиозни групи.

Няма и данни за дискриминация спрямо отделни религиозни групи при реституцията на собственост, национализирана по време на комунистическия режим.

Конституцията забранява създаването на политически партии на религиозна основа. В обектите на българските въоръжени сили е забранена всякаква религиозна дейност, но военните могат да участват в религиозни събития като частни лица.

Няма съобщения за осъдени или арестувани по религиозни причини.

Дискриминацията, преследването и общата нетолерантност в обществото,

особено в медиите, по отношение на някои нетрадиционни религиозни групи, остава проблем, се посочва в доклада.

Регистрирани са случаи, при които местните власти са отправяли предупреждения, засягащи действията на религиозни групи като Свидетелите на Йехова, мормоните и други, които се описват като "опасни секти", се посочва в доклада на Държавния департамент.

Според документа Северна Корея и Иран са сред страните, в които най-много се нарушават религиозните свободи.

КНДР продължава да пречи на всяка неодобрена религиозна дейност, докато ислямското правителство в Иран е ограничило още повече и без това слабата религиозна толерантност, се посочва в доклада.

Посочени са

още шест държави, в които религиозните свободи са били най-застрашени

през миналата година и те фигурират и в предишния доклад - Мианмар, Китай, Судан, Еритрея, Саудитска Арабия и Узбекистан.

Надяваме се, че този доклад ще насърчи съществуващите движения за религиозни свободи и ще развие диалога между правителствата и в обществата за това как най-добре да се приемат религиозните общности и да се защити правото на всяка отделна личност да вярва или да не вярва по собствен избор, заяви американският държавен секретар Хилари Клинтън.

Заместник-държавният секретар, отговарящ за демокрацията и правата на човека Майкъл Познър каза, че "религиозните свободи са основно право, обществено добро, източник на стабилност и ключ за международната сигурност".

Годишният доклад на Държавния департамент за спазването на религиозните свободи по света се изготвя от източници като журналисти, академици, неправителствени организации и групи за човешки и религиозни права. /Вести.бг




Гласувай:
5



1. kapricia - ...
27.10.2009 11:22
За свободите не знам, но на мен ми трябваха близо три месеца, докато се отърва от две представителки на Свидетелите на Йехова. И накрая се наложи да ги уверявам, че ще се местя в друг квартал, че най-накрая спряха да лагеруват пред вратата ми.
цитирай
2. анонимен - така е
27.10.2009 13:34
Религиозната свобода касае всеки човек и тя е негово неотменимо право!Но религиозната агитация е ПОЛИТИКА и държавата е в правото си да я контролира!
цитирай
3. minchomin - България без особени проблеми с религиозните свободи
27.10.2009 17:41
Хората наблюдават, че в продължение на хиляди години религи­ите не са успели да променят поведението на масите, но те не искат да признаят тази истина.
Когато една вяра е подложена на инстутиционен принцит, тази вяра е обречена на лъжи и измами за миряните. Институцията не е нищо друго освен борба за власт, та ако ще и религиозна да е тя.


цитирай
4. bogolubie - minchomin,
27.10.2009 19:47
вярно е това, което казваш. Писано е в библията, че истинските Божии чеда умират извън градските порти и че те не служат на скинията, т.е. на законоустановената по човешки църква. Така беше и с Господ Иисус Христос. Не беше служител на скинията и беше предаден на разпятие не от други, а от главните свещеници. И сега ги има във всички църкви такива, уж Божии служители, но самозабравили се в плен на властта и немислещи, че служат на невидимия Господар, Който ще иска да отговарят за делата си.
цитирай
5. thewitness - относно мен
27.10.2009 20:22
През 1999 г. се запознах с Мормоните и в последствие реших да се кръстя в Църквата на Исус Христос на Светиите от последните дни. По мое убеждение, без натиск от когото и да е. По него време работих в Радио "Веселина", Стара Загора в отдел реклама. Точно седмица след като вече бях мормон, мениджъра на радиостанцията ме е следил с подставени лица и в личен разговор ме предупреди, че трябва да направя избор между радиото и Мормоните, макар и да беше много доволен от работата ми. Аз не съм споменавал нищо религиозно в радиото и не е имало някаква причина с нарушаване на работна дисциплина. Аз избрах да остана с Мормоните, защото винаги съм се чувствал свободен човек, дори и през времето на тоталитаризма. И сега не обичам някой да ми се меси в свободата ми на избор за каквото и да е. Та тогава не се сетих да повдигна обвинение срещу Радио Веселина за нарусхаването на моите религиозни свободи. Дали не е късно сега да го направя?
Аз съм също на мнение, че и сега десет години по късно религиозните свободи се нарушават грубо в Република България. Първо от Българската Православна Църква и от там нататък и от всички медии в страната. Вероятно има и малки изключения. Но ако искаме хората да ни уважават навсякъде по света, първо ние трябва да се научим да се уважаваме помежду си.
цитирай
6. анонимен - обикновено мнение
27.10.2009 23:53
Нямам нищо против религиозните свободи, обаче не искам да бъда обект на ухажване да се присъединя към едно или друго верско течение. Така че - по-добре да стоят по-далеч от мен!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13048385
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930