Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.12.2009 20:04 - Предпоследно: Пенсионерите с по 50 лева допълнително за Коледа
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 502 Коментари: 1 Гласове:
1



Почти сигурно ще бъдат раздадени коледни добавки за пенсионерите, стана ясно от изявления и на финансовия министър Симеон Дянков, и на социалния Тотю Младенов в петък.

Формално това може да стане след решение на правителството, което ще разглежда въпроса на следващото си заседание. Преди това обаче премиерът Бойко Борисов и Симеон Дянков ще се срещнат да обсъдят въпроса.

Преди седмици Борисов почти отхвърли възможността за традиционно изплащаната добавка, както и за раздаване на бонуси за държавните служители, като обвини за това предишната власт, "изяла всичко". В сряда, след като стана известно, че правителството е внесло искане за актуализация на бюджета за тази година, министър Дянков обясни, че ако парламентът одобри поискания бюджетен дефицит от 500 млн. лв., може да има "поразхлабване на коланите" и пари ще има и за пенсионерите. А до края на петъчния ден той разпоредил на министрите да представят разчети какви спестени средства имат, за да се прецени дали да се раздадат бонуси на държавните чиновници.

В петък след парламентарния контрол Дянков обясни пред журналисти какво е имал предвид с "разхлабването на коланите" като каза, че "добрите финансови данни позволявали да нямаме толкова рестриктивна финансова политика, особено преди празниците".

Според него имало повече приходи през ноември и декември и това позволявало да се допусне "минимален дефицит" от 500 млн. лв. или 0.756% от БВП, които да се дадат на бизнеса и други социални групи.

Аргументите на министъра предния ден бяха оспорени от Иван Костов и Пламен Орешарски, според които актуализацията се налага заради тежкото изпълнение на приходите.

Коледните добавки ще струват 60 млн. лв.

От своя страна министър Тотю Младенов обясни в петък, че при 50 лева добавка на пенсионер, това ще струва около 60 млн. лв. на хазната. Той опроверга опасенията, че вече е късно за раздаване на добавките, дори това да бъде одобрено, защото пенсиите за декември вече се изплащат.

"Технологично могат да се изплатят тези коледни добавки, независимо в какъв размер са, до Коледа. Ако трябва - служителите от Националния осигурителен институт ще работят и събота, и неделя, но проблемът е, че те трябва да се дадат поравно на всички, защото, ако има диференциация, технологично няма да могат да бъдат получени до края на годината", обясни Младенов, като посъветва все пак да се изчака следващото заседание на МС.

Бюджетната комисия одобри дефицита, левицата се въздържа, ДПС може да е "за"

На извънредно заседание бюджетната комисия в парламента одобри в бюджета за тази година да бъде допуснат дефицит до 0.756% или до 500 млн. лв. При гласуването членовете на комисията от левицата се въздържаха.

При обсъждането Алиосман Имамов от ДПС се изказа в подкрепа на актуализацията и каза, че ще се опита да убеди колегите си от парламентарната група на движението също да я подкрепи.

Според Имамов бюджетът за тази година може да понесе без проблеми дефицит и до 1% от БВП, като се има предвид, че в цяла Европа има много по-големи дефицити. "По този начин може да се осигури една допълнителна сума, друг е въпросът как тя ще се разпределя", каза депутатът.

Той смята, че продължава един инерционен популистки ход да се раздават пари предпразнично, което предните години се извършваше с пари от излишъка, а тази година – за сметка на минимален дефицит.

"Известен е фактът, че управляващите бяха категорично против раздаването на коледни добавки за пенсионерите, но очевидно има причини, за да сменят своето становище", каза той.

Депутатът от левицата Александър Радославов обясни, че принципно е добре бюджетът да е балансиран и при разумна политика това може да се постигне. "Всички приказки, че хазната е празна, не са верни. Смятаме, че може да се постигне балансиран бюджет и не е нужно да има дефицит. Можеше, както ние предлагахме, да има повече предвидени приходи, които и реално има – виждате, че прогнозата за спад на БВП беше подобрена от 6.3% от БВП на 4.9%”, каза той.

По думите му не може да се твърди, че са били взети някакви екстрени мерки и заради това са се увеличили приходите, защото те са заложени и постъпват в бюджета на тримесечие.

Зам.-министърът на финансите Владислав Горанов разясни, че при заложени приходи от 32.5 млрд. лв., ще бъдат изпълнени 25 млрд. лв., т. е. 7.5 млрд. лв. ще е неизпълнението. Само през януари бюджетът е бил на излишък, а за последните шест месеца от мандата на предното правителство салдото се е влошило с 1.5 млрд. лв.

Най-сериозната тежест в бюджета е на държавното обществено осигуряване, в което има около 700 млн. лв. недостиг, каза Горанов. НЗОК влошава баланса си с 401 млн. лв., допълни той.

Балансът в бюджета е бил постигнат в последните месеци, каза зам.-министърът.




Гласувай:
1



1. анонимен - Последно ....
12.12.2009 23:19
Все още неизвестно. Бате Бойко мисли на кого да даде добавка и ....дали парите да минат през банката на кака Цветелина.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13049628
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930