2. Евгений Тодоров
3. Иван Бедров
4. Иво Инджев
5. Калин Манолов
6. Мартин Заимов
7. Николай Караиванов
8. Николай Младенов
9. Пламен Асенов
10. BLITZ
11. BPOST
12. FROGNEWS
13. R.E.D.
14. СВЕЖО
15. Ян Бибиян
16. ОРИНАВИ
17. Стефан Бонев
18. Петя Ставрева
19. Александър Секулов
20. Оринави
21. Веско Петров
22. Сантов
23. Силви Стефанов
24. Христо Гагов
25. Пламен Славов
26. Bulgaria_news
27. Елена Емануилова
28. Mese4inkata
29. Първа блогерска среща - 24.07.2009
30. Георги Цанков
Зъзненето до радиатора, варенето на лютеница, правенето на кисело зеле и производството на домашна кървавица отдавна са престанали да ни правят впечатление.
Те са част от всекидневието както на хората от селските райони, така и на жителите на големите градове, които всеки септември понасят от пазара пълни със зеленчуци торби, за да ги превърнат във вкусна туршия.
За Ройтерс обаче това си е новина.
Световната информационна агенция днес разказва за зимното битие на българина, пречупено през историята на бай Сандо и съпругата му Лиляна от троянското село Орешак.
"Независимо от стандарта на живот и социалния статус надали има българско семейство, което да не затваря поне буркан с домашна туршия...
В седеммилионната балканска държава, където храната заема около 40% от месечните разходи на едно семейство, през миналата година са произведени 208 млн. буркана с консерви, или средно по 100 на домакинство", пише Ройтерс, като цитира статистика на агенция "Медиана".
Консервирането е вековна традиция и необходимост едновременно. То е помогнало на хората в Източна Европа да оцелеят през десетилетията на комунистическия режим, в годините на прехода и хиперинфлацията в средата на 90-те години.
В България, където средната заплата е 300 евро, а средната пенсия 80 евро (най-ниската в ЕС), затварянето на буркани е начин на живот.
Щом храниш две прасета, имаш бидон с кисело зеле, направил си компоти, ракия и вино, няма начин да не оцелееш, твърди 52-годишният Георги Георгиев, който си изкарва прехраната като продавач на един от големите софийски пазари.
Ройтерс разказва за уникалното българско изобретение чушкопек, "масово използвано на балконите на апартаментите", както за и варенето на компоти пред блоковете.
Статистиката обаче показва, че консумацията на домашно приготвени консерви е намаляла на половина през последните 10 години. През 1998 г. тя е била 39%, а през 2008 г. - 15%.
Но дори и хората, които не затварят плодове и зеленчуци в буркани, купуват от магазина или пък си ги набавят от роднини на село. Причините са няколко.
На първо място, българите трудно променят навиците си. На второ, консервите са вкусни и облекчават домакинството през студените зимни дни, когато отскачането до магазина може да е истинско приключение. На трето, зимнината е свързана с усещането за домашен уют и вкуса на мамините или бабините манджи. /Вести