Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.02.2010 11:25 - Барозу поиска България и Гърция сами да решат проблема с блокадите
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 477 Коментари: 0 Гласове:
0



Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу обясни на премиера Бойко Борисов, че България и Гърция трябва да намерят консенсусно решение за прекратяване на фермерската блокада по границата. Двамата са провели 40-минутен телефонен разговор в сряда.

Барозу е изразил надежда, че двете страни ще успеят да избегнат дългите наказателни процедури, които ”не са в интерес на гражданите”.

Борисов е уведомил председателя на ЕК за намеренията на Националната асоциация на българския бизнес да блокират границата с южната ни съседка, ако кризата не бъде бързо разрешена по дипломатически път.

След разговора Барозу разпространи в Брюксел декларация, в която изразява убеждението си, че за проблемите, свързани с блокадата на границата между Гърция и България, може да се намери консенсусно решение, съобщава правителственият пресцентър.

Той призовава да бъдат открити бързи и ефикасни начини за тяхното решаване.

”В декларацията той изразява своето удовлетворение от конструктивната позиция, заета от министър-председателя Борисов и приветства усилията от страна на премиерите на България и на Гърция за справяне с проблема”, съобщават още от българското правителство.

Барозу заявява още, че ЕК е готова да използва ”всички необходими законни възможности за осигуряване на свободното движение на стоки, което е гарантирано”.

Междувременно блокадата на ГКПП "Кулата" не е вдигана от три денонощия, а от българска страна опашката от ТИР-ове вече е около 10 километра. На пункта са блокирани около 500 камиона, а гръцките фермери спряха да пропускат и леки автомобили от вторник вечерта.

Обстановката допълнително се усложнява от факта, че стачкуващи гръцки земеделци от областта Драма са затворили и ГКПП "Ексохи" за товарни автомобили. По предварителна информация камиони няма да бъдат пропускани през ГКПП "Илинден-Ексохи" едно денонощие – до 10.00 часа на 4 февруари. Леки коли и автобуси ще преминават безпроблемно.

Граничните пунктове "Капитан Петко Войвода" и "Златоград" работят нормално.

Ситуацията е критична и на граничните пунктове между Гърция и Албания и Македония

На 4 и 5 февруари предстои стачка на гръцките митнически служби, заради увеличаване на данъците върху необлагаемите досега надбавки на митничарите. Очаква се през тези дни всички ГКПП на Гърция да бъдат блокирани.

Във връзка с предстоящата стачка на митническите служители македонското министерство на вътрешните работи е получило в сряда официално съобщение за блокадата от гръцките гранични служби. МВР на Македония е препоръчало през тези дни да не се предприемат пътувания за Гърция. МВнР на Румъния е поместило на интернет-страницата си предупреждение, призоваващо гражданите на страната да избягват пътуванията до и през Гърция.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13051318
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930