Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.02.2010 09:27 - Сняг затрупва България
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1380 Коментари: 2 Гласове:
2



Сняг вали в цялата страна, София е затрупана, след като снегът не спира вече близо 12 часа.

Дъжд вали само по южното Черноморие. Вятърът е силен с виелици и натрупва преспи в Североизточна България. Валежът, придружен с вятър, започна в неделя привечер и се засили рано сутринта.

Почистващите фирми са работили през цялата нощ
 

с цялата си налична техника и ще продължат да работят през деня, съобщиха от Столичната община.

Няма заледявания по пътната настилка, но тъй като снеговалежът е много интензивен на места има навявания.Затруднено е движението по основните столични кръстовища и булеварди, съобщиха от Центъра за градска мобилност.

Силно натоварено е движението по бул. "Ал. Малинов", бул. "Цар Борис Трети", бул. "Гоце Делчев", бул. "Ген. Е. И. Тотлебен", бул. "И. Е. Гешов", "Орлов мост", бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", бул. "Черни връх", бул. "България", бул. "Ген. Д. Николаев", "Сточна гара", кръговото движение на 4-ти километър, бул. "Ситняково", бул. "Шипченски проход", пл. "Руски паметник", бул. "Сливница", бул. "К. Величков", бул. "Дондуков", бул. "В. Левски", бул. "П. К. Яворов", бул. "Симеоновско шосе", в района на Софийския университет.

По настояване на кмета на София Йорданка Фандъкова е

затворено движението за тежкотоварни автомобили по пътя Перник - София.

От общината напомнят на водачите на моторни превозни средства да излизат с добре оборудвани за зимата автомобили и да спират само на разрешените места.

След 10 часа е вероятно да бъде затворен центъра на София, за да може да бъде почистен от натрупания сняг, съобщи началникът на Столичния инспекторат Веска Георгиева.

Тя уточни, че има някои автобусни линии, които не отиват до крайните си спирки, защото е невъзможно да достигнат до тях заради големия сняг.

Най-сложна е обстановката в Русенска област.

Затворен е пътят Русе-Разград. Снежната покривка в Русе в 5 ч. е била 46 см.

"Гражданска защита" съобщи, че в община Иваново са изтегляли закъсали 3 тира и 6 леки коли.

От снощи снеговалежът не спира почти над цялата страна. На много места снежната покривка е над 45 см, в София е над 30 см. Най-много е наваляло в Свищов - 56 см.

В много общини движението е изключително затруднено. Десет населени места в страната са без електричество, съобщиха от "Гражданска защита".

Преваляванията от сняг в страната ще продължат, но след обяд от югозапад ще започнат да спират. Силни ще са снеговалежите в Източна и най-вече в Североизточна България - около 15-20 литра на квадратен метър. Отслабване на снеговалежите и там ще има през втората половина на деня.

През нощт срещу вторник вятърът ще се ориентира от север, а през деня от северозапад, слаб, в Източна България - умерен. С него ще нахлува студен въздух.

Преобладаващите минимални температури са между минус 7 и минус 2°. В София - около минус 5°. Максималните температури ще са между минус 4 и 1° - в София около минус 2°.

Поради обилен снеговалеж и навявания на граничен пункт Гюргево след 15 ч. в неделя беше спряно пропускането на товарни автомобили с тегло над 3,5 т след Дунав мост.

Републиканските пътища са проходими при зимни условия, съобщават от агенция "Пътна инфраструктура". Пътните настилки, включително и по магистралите "Хемус" и "Тракия" са заснежени и мокри, а по усойните места и виадуктите - частично заледени. Участъците се почистват и опесъчават.

Забранено е движението на товарни автомобили с ремаркета и полуремаркета през прохода Петрохан, пътя Сливен - Ичера, както и в района на Доспат и Ардино.

Всички моторни превозни средства трябва да са с вериги, а товарните без ремаркета и полуремаркета през проходите Превала, Пампорово, Рожен, Ришкия и в района на Златоград, Велинград и Пещера, както и по пътя Тополовград - Харманли. Веригите за товарните автамобили са задължителни по пътя Котел - Омуртаг, Русе - Велико Търново, Русе - Разград и Русе - Кубрат, а през прохода Шипка веригите са задължителни за всички автомобили.

Товарните автомобили трябва да се движат с вериги и без ремаркета и полуремаркета по пътя Белово - Юндола, Велинград - Сърница, Велинград - Аврамово.

Министерството на външните работи още вчера препоръча

да не се пътува за Румъния.

В 14 области, които са блокирани от тежката зима, е обявено бедствено положение. Най-засегнати са окръзите Кълъраш, Яломита, Гюргево, Бъзау и Браила.
Около 100 шосета са непроходими заради снежната буря. 

Двадесетина селища в южната и югоизточната част на страната са без електричество заради снега и силния леден вятър, съобщи румънското министерство на вътрешните работи.

В столицата Букурещ движението е силно затруднено, в понеделник училищата там и в още 10 окръга няма да отворят врати. Там е обявена трета степен на тревога по четиристепенната скала.

Максималните температури през следващите дни няма да минат нулата.
 

Бурите засегнаха и железопътния транспорт. Отменени са повече от 20 влака, които пътуват от столицата до различни градове в югоизточна Румъния.

Очаква се времето да се подобри във вторник.

Детайлна 10-дневна прогноза за времето можете да видите в Sinoptik.bg.




Гласувай:
2



1. анонимен - Положението е бедствено
08.02.2010 09:46
и предлагам всички да не ходим на работа! :D
цитирай
2. reporter - :)
08.02.2010 12:52
Добро предложение :) Аз вече го направих, стоя си в къщи и гледам хубавия сняг от прозореца :D
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13050867
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930