Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.03.2010 18:35 - БСП иска държавата да премести плащанията си от СИБанк към ББР. БНБ се скара на БСП
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1103 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 24.03.2010 18:35


Социалистическата партия поиска Цветелина Бориславова да обяви имотите, активите и фирмите, които притежава, както и какви обществени поръчки са спечелени от нейни фирми от юли досега, т.е. по време на управлението на премиера Бойко Борисов.

БСП настоява състоянието на шефката на Надзорния съвет на СИБанк да бъде обявено в качеството й на човека, който живее с Борисов.

Като антикризисна мярка БСП предлага средствата на големите държавни предприятия и институции да бъдат преместени от СИБанк в Българската банка за развитие (ББР).

Секретарят на БСП и депутат от ПГ на Коалиция за България Антон Кутев заяви пред репортери в сряда, че от отчета за 2008 г. съдят, че Бориславова притежава активи за около един милиард лева, "което я прави най-голяма антикризисна мярка в България."

Според изчисленията на социалистите, Бориславова е печелила по 200 000 лева на ден в периода, в който сегашният премиер е бил главен секретар на МВР.

От 2001 до 2005 г. Цветелина Бориславова се е сдобила от Славчо Христов с 37 % от СИБанк. Тези 37 % се равняват на около 300 млн. лв, което означава, че тя всеки ден е печелила по 200 хил. лв. на ден, посочи Кутев. Той определи Бориславова като "българската Пепеляшка".

"Аз смятам, че няма човек в историята на България, който да е участвал в публичното управление и да може да се похвали с толкова богати роднини", добави Кутев.

БСП искат Бойко Борисов и Бориславова да обявят каква е собствеността им, защото в имотната декларация на премиера пише, че притежава само 120 хил. лв.

Червените искат още да бъдат обявени обществените поръчки, които Бориславова е спечелила, откакто Бойко Борисов е министър-председател.

Една от поръчките, за която се знае, е тази за отпечатването на винетките. Конкурсът бе спечелен от "СИБанк" и "ВИП Секюрити" като поискаха комисионна в размер на 4.75% от приходите от продажба на винетки, които възлизат на около 200 милиона лева.

Социалистите искат като антикризисна мярка средствата на големите държавни предприятия и институции да бъдат преместени от СИБанк в Българската банка за развитие. Така ще се подпомогне кредитирането на малкия и средния бизнес с нисколихвени кредити, смятат от БСП.

Кутев изтъкна, че в СИБанк продължават да стоят парите на Националната агенция по приходите, Националния осигурителен институт, Агенция "Митници" и МВР. Пренасянето на парите на всички държавни предприятия от СИБанк в ББР е нещо, което рязко ще подпомогне икономиката в период на криза и ние настояваме това да стане веднага, добави депутатът.

Миналия месец депутати се интересуваха от въпроса къде се депозират парите на държавни предприятия и фирми. По този повод министърът на финансите Симеон Дянков съобщи пред парламента, че над 60% от средствата на държавни дружества, които са депозирани в банки, са вложени в три кредитни институции.

Това са Корпоративна търговска банка, Инвестбанк и ЦКБ.

Дянков очакваше да получи актуален отчет къде и колко са депозираните средствата на държавните предприятия, като информира, че при встъпването му в длъжност през лятото на 2009 г. са били 1.4 млрд. лв.

Новият отчет трябваше да покаже и това, когато са изтекли сроковете на депозити и банката е сменена, по какви критерии държавните предприятия са избрали новата банка.

БНБ предупреди БСП да не вреди на банковата система


Българската народна банка предупреди партийните централи да не използват в нападките помежду си никоя от българските банки. Повод за съобщението  на централната банка стана предложението на БСП да се отнеме на "Сибанк" правото да извършва преводите към бюджета. Левицата предлага парите да се превеждат чрез държавната Българска банка за развитие, но конкретно спомена единствено "Сибанк", а не всички финансови институции, които обслужват бюджета.

Българската банкова система е ключов фактор за финансовата стабилност на страната, напомни централната банка.

Всеки опит една или друга банка да бъде въвлечена в междупартийни нападки пряко вреди на банковата система, се казва в съобщението на БНБ. Още повече, когато се атакува голяма банка като "Сибанк", с опит на пазара над 15 години, с активи над 2 млрд. лв. и със солиден мажоритарен собственик като KBC груп, авторитетна банково-застрахователна група в Кралство Белгия, посочват оттам. 

Според централната банка особено неуместен аргумент за тази атака е, че преместването на бюджетни средства от една в друга банка ще допринесе за кредитирането на малкия и средния бизнес. "Това твърдение показва непознаване на функционирането на банковото посредничество, тъй като всички средства, постъпващи по приходни сметки на бюджетни организации като НАП, Агенция "Митници" и др. са транзитни и в края на работния ден се централизират в сметки на републиканския бюджет в БНБ", посочват оттам.

БНБ обръща внимание, че опитите която и да е банка да бъде въвлечена в полето на междупартийни дебати и други публични политически изяви са особено неуместни в условия на световна икономическа криза.

Новата история на България категорично е доказала, че такива партийни атаки срещу банки никога не са давали добри плодове за страната, напомня БНБ.



Тагове:   политика,   БСП,   БНБ,   СИБАНК,


Гласувай:
2



1. bowman - ...
24.03.2010 19:11
В БСП едва ли не са били наясно с възможните последици от действията си ...
цитирай
2. reporter - Опитаха се да се включат в играта ...
25.03.2010 07:54
Опитаха се да се включат в играта "проба-грешка-проба-грешка"
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13050222
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930