Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.03.2010 17:43 - 162 депутати срещу президента Първанов
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 545 Коментари: 0 Гласове:
0



Президентът Георги Първанов е обвинен от 162-ма народни представители, че е спрял да бъде "олицетворение на нацията", бърка неправомерно в работата на парламента и правителството, записва граждани без тяхното знание, не упражнява контрол върху своя вицепрезидент и е прикрил истината за "Гоце". Това става ясно от мотивите за импийчмънт на държавния глава, които бяха официално обявени в петък.

Очаква се дебатите и гласуването за внасяне на процедурата в Конституционния съд (КС) да бъдат проведени през следващата седмица. Обвиненията се поддържат от всички парламентарно представени партии без БСП и ДПС. При гласуването ГЕРБ, "Атака", Синята коалиция, РЗС и независимите депутати трябва да бъдат пределно мобилизирани, защото са необходими 160 депутатски гласа за задействането на КС.

Мотивите бяха изработени още преди две седмици, но бяха пазени в тайна преди всички народни представители да положат своите подписи.

На първо място Първанов е атакуван за това, че със "силно натоварените си политически изказвания и действия" по време на скандала със Симеон Дянков, се е опитал да наруши основни конституционни принципи.

"По този въпрос не може да има тълкувателно решение на КС, парламентът е принуден да започне процедура по отстраняване на президента, за да може Конституционният съд авторитетно и окончателно да разреши този междуинституционален спор", се казва в документа.

Твърденията за нарушаване на конституцията в тази си част се основават на тълкувателно решение на КС, в което се казва, че е възможно с определени свои думи и дела, които имат политическо съдържание, президентът да премине отвъд конституционно допустимото си поведение.

162-мата аргументират позицията си с цитати от стенограмата "Дянков" и думите на Първанов от пресконференцията след скандала. Според народните представители президентът е нарушил конституционния принцип, че парламентарното мнозинство има мандата да управлява. Цитира се неговото изявления от стенограмата, че "мястото му в президентството е решено от 2 милиона избиратели, което е доста повече от гласовете за цялото правителство".

Депутатите смятат, че това е поведение на държавен глава в условия на президентска или полупрезидентска република. "Основният конституционен принцип е, че парламентарното мнозинство има мандат да управлява. Президентът не е равнопоставен на този мандат, той не трябва да се състезава с парламента и кабинета, както е в президентските или полу-президентските режими", се казва в мотивите.

Според народните представители допълнителен аргумент в тази посока е, че президентът е дал се разбере, че смята да бъде систематична опозиция на правителството.

В мотивите се признава, че словесните атаки на Първанов срещу вицепремиерите Симеон Дянков и Цветанов Цветанов, сами по себе си, не водят до смяна на баланса между властите, но се подчертава, че представляват атака срещу цялото правителство.

"При задълбочен анализ не е трудно да се съзре употреба на президентската институция и позициите, които тя дава, за формирането на нова политическа партийна сила", се казва в документа.

В него се настоява, че интензивното политическо говорене на Първанов все пак е в състояние да промени характера на президентската институция и от "олицетворение на единството на нацията" да я превърне в инструмент за тясно разбирана партийна политика и пропаганда.

Именно това депутатите смятат за сериозно нарушение на духа на конституцията. Те посочват, че с действията си президентът нарушава няколко конституционните разпоредби: чл.1 ал.1 "България е република с парламентарно управление"; член 92 ал.1 "Президентът олицетворява единството на нацията"; член. 62 ал.1 "Народното събрание осъществява законодателната власт и упражнява парламентарен контрол".

В процедурата по отстраняване присъства и очакваният аргумент за разпространената стенограма от срещата на Първанов със Симеон Дянков. Според 162-мата народни представители, начинът, по който е проведен разговорът с вицепремиера, и огласяването на стенограмата, накърняват неговото достойнство. В този случай обвинението срещу Първанов е, че е нарушил две конституционни забрани - да се записват граждани без тяхното знание, което е довело и до злоупотреба с техни права.

В подкрепа на тезата, че срещата между Първанов и Дянков е била лична, а не институционална, депутатите цитират думите на президента от стенограмата: "аз тук говоря само в лично качество" и "няма да занимаваме хората с лични взаимоотношения".

Освен това в мотивите за отстраняване на президента се посочва, че той съзнателно се конфронтира с изпълнителната власт, като "вменява вини" на Дянков за действия и решения, които са от компетентността на колективни органи като Министерския съвет и Народното събрание.

Според народните представители президентът е трябвало да отправи критиката си към правителството чрез "обръщение към народа и Народното събрание", което е официалната процедура, а не през стенограми. Несъобразяването с това обстоятелство представлява излизане извън официално регламентираните правомощия на държавния глава да "издава укази, отправя обръщения и послания", смятат депутатите.

Първанов е атакуван и заради своя вицепрезидент Ангел Марин.

"Действайки при условия на некомпетентност и злоупотреба с права, в същото време президентът Първанов не е упражнил контрол върху начина, по който вицепрезидентът Ангел Марин изпълнява делегираните му задължения", се казва в мотивите. На Марин са делегирани президентските правомощия да дава и отнема българско гражданство, както и да предоставя убежище на бежанци.

Мотивите посочват най-общо, че при процедурите за даване на българско гражданство са създадени условия за корупция в "големи мащаби", която "застрашава националната сигурност и европейското гражданство". Припомнят се арестите на служители през последния месец. Тогава бе арестуван шефът на дирекция "Миграция" в МВР Стефан Христов, който бе обвинен, че е уреждал украинци с български паспорти.

Народните представители смятат, че президентът носи отговорност за бездействието си, от което са произлезли вредни последици за сигурността на държавната и статута на българското гражданство в ЕС.

В мотивите се иска още КС да се произнесе по принцип и по "обсъждания в обществото факт за принадлежност на президента към службите на бившата Държавна сигурност като секретен сътрудник Гоце, който факт е укрит към момента на избора му и признат след това".

Запитан за внесеното искане за импийчмънт на президента, в Брюксел премиерът Бойко Борисов отговори: "Това показва, че нещо не е наред". Самият той не мислел, че "ще се съберат толкова много, които са представители на българския народ и които не са съгласни с това, което се е случило". Според него фактът, че искането е подписано от 162-ма депутати, е урок за всички.

Междувременно в района на Кърджали започна събиране на подписи срещу процедурата по отстраняване на Първанов, съобщи БНР. Вече са събрани около 500 от три села близо до Крумовград. Според инициативния комитет, процедурата по отстраняване на държавния глава е започнала заради страхът на олигархията от осветяването на икономическите досиета на прехода.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13052578
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930