Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.07.2010 22:02 - Мондиал 2010
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 694 Коментари: 0 Гласове:
0



Испания е световен шампион след 1:0 над Холандия

Испания е шампионът на световното първенство в Южна Африка. "Ла фурия" победи с 1:0 Холандия след продължения на финала в Йоханесбург. Единственото попадение отбеляза Андрес Иниеста в 116-ата минута и така иберийците спечелиха титлата още при първото си участие в директния спор за нея.

Холандците пък не успяха да стигнат до жадуваното отличие и при третото си участие на финала. Така те станаха отборът с най-много загубени финали, който не е печелил никога отличието. Само германците са губили повече финали от тях - четири, но те имат и три титли.

Каузата на "лалетата" в продълженията беше допълнително затруднена от червения картон на Джони Хейтинга в 109-ата минута. Той получи втори жълт картон за нарушение срещу героя за испанците Иниеста. Общо в този мач холандците получиха осем жълти картона.

Испанците започнаха вихрено този двубой и можеха да открият още в самото начало. Серхио Рамос беше изпуснат от защитата още в 4-ата минута и засече с крак центриране от пряк свободен удар, но Стекеленбург изби.

Той можеше да удвои малко по-късно, когато проби по десния фланг, но опасното му центриране успоредно на голлинията беше отразено в корнер.

Тези положения сякаш стреснаха холандците и те промениха тактиката си. Започнаха да действат доста по-твърдо срещу креативните халфове на "Ла фурия" и не им позволяваха да стигат толкова лесно до вратата на Стекеленбург.

Това им донесе доста жълти картони още през първата част, а в някои случаи съдията Хауърд Уеб спести и доста по-сериозни санкции на "лалетата". Както беше например в средата на първата част, когато Найджъл де Йонг влезе с крак в гърдите на Шаби Алонсо, но получи само жълт картон за грубата си интервенция.

Тази тактика обаче даде резултат и до почивката единственият точен удар към Стекеленбург си остана този на Рамос в самото начало. Останалите изстрели към него бяха от далечно разстояние и не го затрудниха. Холандците също разчитаха на далечни удари чрез Снайдер и Робен, но те не затрудниха Касияс.

Втората част започна с натиск на Испания, но той се оказа безплоден. Капдевия пропусна най-добрата ситуация за тях в началото на полувремето.

В 62-ата минута стана факт и най-чистата възможност пред един от двата отбора до този момент и най-големият пропуск. Ариен Робен се откъсна зад защитата на Испания, напредна и се озова сам срещу Касияс. Ударът му обаче беше отразен с крак от капитана на "Ла фурия" и резултатът се запази.

Седем минути след това и испанците можеха да съжаляват заради невероятен пропуск на Давид Вия. Авторът на пет гола в шампионата досега беше оставен сам на няколко метра пред голлинията след грешка на холандската защита. Силният му удар обаче се отби в тялото на падналия на земята Джони Хейтинга и излезе в корнер.

Те имаха още една невероятна възможност до края на редовното време, но тя беше пропусната отново от Серхио Рамос. Десният бранител на "Ла фурия" беше оставен непокрит на точката на дузпата и стреля мощно с глава след центриране от корнер. Топката обаче излезе в аут.

Другата много добра възможност за Холандия в редовното време беше изпусната отново от Робен в 83-ата минута. Тогава той отново се измъкна зад защитата, но беше задържан от Пуйол и не успя да се възползва от ситуацията, която Касияс отрази. Съдията Уеб обаче не даде нарушение и спести червен картон на Пуйол.

До края на редовното време нямаше други ситуации и трябваше да се играят продължения, които да определят победителя. Първото от тях предложи доста емоции за зрителите.

В 92-ата минута испанците претендираха за дузпа за нарушение срещу Шави, но се видя, че халфът се препъна от собствения си крак. Две минути след това Фабрегас можеше да реализира, но се провали. Той беше изведен зад защитата на Холандия, но ударът му беше избит с крак от Стекеленбург.

Веднага след тази ситуация напрежението се пренесе пред Касияс, като доста опасен удар на Матайсен с глава излезе с малко в аут.

Малко преди края на това интересно продължение и Хесус Навас можеше да открие, но ударът му беше избит от защитник в последния момент и мина встрани от вратата. 

Второто продължение не предложи толкова голови положения, но в него се сучиха два ключови момента, които предопределиха крайния победител. Първо в 109-ата минута Хейтинга си изкара втори жълт картон за нарушение срещу Иниеста.

Седем минути след това халфът на "Барселона" беше в прегръдките на съотборниците си, защото отбеляза така важното попадение, донесло и световната титла. Фабрегас го намери сам в наказателното поле и той с мощен шут преодоля Стекеленбург. Холандците претендираха за засада, но Уеб правилно не отсъди такава.

Няколко минути след това англичанинът сложи край на спора за световната титла и даде начало на големите празненства в Испания.

Така момчетата на Висенте дел Боске узакониха прекрасната си форма в последните години и след европейската титла от 2008 г., сега прибавиха и първото голямо отличие от световно първенство.

Те започнаха пътя си към успеха с неочаквана загуба от Швейцария с 0:1, но след това последваха успехи над Хондурас с 2:0 и Чили с 2:1, които им донесоха първото място в групата.

Всички двубои до титлата след това - на осминафинала с Португалия, на четвъртфинала с Парагвай, на полуфинала с Германия и на самия финал с Холандия - завършиха с победи с минималното 1:0, но бяха напълно достатъчни за отличието.



Диего Форлан избран за най-добър играч на Мондиал 2010

Нападателят на уругвайския национален отбор Диего Форлан получава "Златната топка" за най-добър играч на Мондиал 2010, съобщиха от ФИФА.

Втори в класацията на ФИФА остана холандският халф Уесли Снайдер, а трети - Давид Вийя от Испания.

И тримата отбелязаха по пет гола по време на първенството.

31-годишният играч на Атлетико Мадрид Форлан изведе отбора си до четвърто място на световното първенство. "Урусите" отпаднаха на полуфиналите от Холандия с 2:3, след което загубиха малкия финал от Германия със същия резултат.

Форлан написа в профила си в twitter, че дължи приза на съотборниците си.

Вторият и третият в класацията - Снайдер и Вийя участваха на финала, в който обаче не успяха да се разпишат.

Според ФИФА германецът Томас Мюлер (20 г.), който също отбеляза пет гола, е най-добрият млад играч на първенството. Той спечели и "Златната обувка" за най-много голове заради трите си асистенции.

Испанският вратар Икер Касияс пък получи наградата "Златна ръкавица" за най-добър вратар на Мондиал 2010. Той допусна само две попадения за седем мача, а на финала отрази две положения на Робен.


Война на кабеларките в Пловдив затъмни 60 хиляди телевизора за финала на световното

Кабеларките в Пловдив започнаха открита война за абонати. Хиляди абонати на един от най-големите оператори в града и региона - blizoo, останаха без достъп до синия екран часове преди финала на световното първенство по футбол вчера.

Първият саботаж е направен в 17.40, когато е прерязан кабел, захранващ регион „Изток“ - квартал „Тракия“ заедно със селата на изток от Пловдив, обясниха от компанията. За по-малко от час техническите екипи на blizoo са възстановили аналоговата телевизия, а по-късно са възобновени цифровата телевизия и интернет сигнала. В 21.10 ч. е прекъснат основния оптичен кабел при Коматевския транспортен възел, който пренася сигнала за район „Запад“ и „Юг“, както и градовете Стамболийски и Пазарджик. По данни на blizoo засегнати са над 60 000 домакинства. Пълното възстановяване на мрежата е направено след повече от 5 часа непрекъсната работа на техническите екипи.

От ръководството на blizoo са категорични, че акцията е организирана и подготвена предварително. Това не е първият конфликт между кабелните оператори в Пловдив. Преди няколко години отново имаше подобни разправии между тогавашните основни играчи Евроком кабел и DCC, за който се говори че е на фирма от приятелския кръг на Ахмед Доган. Операторът blizoo се появи съвсем наскоро и обедини Евроком кабел и CableTel.
 



Тагове:   футбол,   война,   ЮАР,   мондиал,   кабеларки,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13057229
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930