Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.07.2010 14:51 - Бедствено положение в Съединение, проблеми в Пловдив
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 674 Коментари: 0 Гласове:
0



Над 500 къщи и седем предприятия в Съединение са наводнени от продължаващия второ денонощие порой, съобщи кметът на общината Евгени Маринчешки.

В 8 ч. днес е обявено бедствено положение, сформиран кризисен щаб от структурите на всички аварийни служби.

Кметът уточни, че най-засегната е южната индустриална зона на града и намиращата се в района ромска махала.

Екипи на пожарната и "Гражданска защита" се опитват да прокопаят улеи за източване на водата, а там, където може, тя се изпомпва с машини.

Напълно е унищожена селскостопанската продукция по частните дворове. Маринчешки очаква такава да бъде ситуацията и с големите земеделски площи, намиращи се в границите на общината.

Като основен проблем за бедствената ситуация Евгени Маринчешки посочва липсата на канализация в града. По думите му общината е внесла проект в МОСВ за изграждане на канализация, но досега по него няма развитие.

116 литра на кв. м са се изсипали над града през изминалото денонощие, съобщиха от "Гражданска защита".

В неделя за 17 области в страната бе обявена трета степен степен опасност от валежи, по четиристепенна скала.

Дъждовете създадоха проблеми с канализацията в Пловдив

Водата от канализацията под налягане в ниските части на града, съобщиха от "Гражданска защита".

Има подадени множество сигнали за наводнени мазета, подземни и приземни етажи и гаражи, където нивото на водата е между 10 и 50 сантиметра.

Специалистите посочват, че отводняването на тези помещения ще започне, след като спадне налягането.

По данни на зам.-кмета на Пловдив Александър Долев, няма критични ситуации по отношение нивото на р. Марица в района на града. За последните два дни водата в реката се е покачила със 75 см, но до критичната точка има още 2.5 метра.

Наводнен и труден за преминаване е подлезът на ул. "Гладстон" в района на централната поща, жп подлезите на бул. "Васил Априлов" в района "Шекер махала" и на кръстовището на бул. "Копривщица" с бул. "Марица".

В критично положение е подлезът при централната гара.

В община Панагюрище в неделя са паднали 130 л/кв. м, съобщиха от Метеорологичната станция в село Ивайло.

74,4 л/кв.м са измерените количества на падналите валежи в Чепеларе, съобщи дежурният синоптик в станцията на Рожен Минчо Хаджиев.

Поройни валежи са

повредили улици в села от община Доспат,

има и наводнени ниви, съобщи кметът на общината Антим Пържанов. Започва разчистване на участъците, засегнати от обилните валежи, добави той.

Падналите в Смолянска област валежи през последното денонощие са средно 50-60 л/кв.м, а в районите на Доспат и Чепеларе - около 70 литра, информират от "Гражданска защита" в Смолян.

Ситуацията в областта след валежите се стабилизира, нивото на р.Черна е повишено, но в границите на нормалното, уточни директорът на "Гражданска защита" в Смолян Владимир Дамянов.

Изровени и изнесени са предимно улици с чакъл в селата Црънча, Бръщен, Любча, Барутин, Чавдар.

В Барутин река Касъшка е излязла от коритото си, преливайки в ливада. Пороят е наводнил ниви с картофи и царевица в района на Доспат.

Толкова обилни дъждове местните жители не помнят за последните 50 години, каза Антим Пържанов. По неговите думи преобладаваща част от щетите по пътищата и улиците ще бъдат възстановени за няколко дни, ако дъждът спре.

Значително по количество дъжд се е излял и на Рожен – 60 л/кв.м. 51 литра са паднали в село Манастир, община Лъки, а 48 л/кв.м са паднали в Доспатско.

Температурите в региона са паднали значително - 16 градуса е в Смолян, 11,2 градуса на Рожен.

46 л/кв.м са отчетените количества валежи в Гоцеделчевско през изминалото денонощие - най-голямо количество за област Благоевград.

По 22 л/кв.м дъжд са паднали в района на Разлог, по 12 - в Банско и Петрич.

От метрологичната станция обясниха, че стойностите за областта са нормални за сезона, става въпрос за летни валежи, никъде в района не е имало градушки.

Мокри и хлъзгави са на места пътищата в област Благоевград, в Банско и Разлог и в момента вали дъжд, съобщи дежурният от полицията. Опасност от падащи камъни има в районите на Кресненското дефиле и прохода Предел.

Синоптиците предупреждават, че днес на отделни места в Западна и Централна България се очакват интензивни валежи. През предстоящата нощ интензивни валежи се очакват и в Източна България с преместването на процеса от запад на изток.

За столицата се очаква да има превалявания с временни прекъсвания, като дъждовете няма да са интензивни.

Подробна прогноза за времето в Sinoptik.bg
Вести




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13072428
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930